Interview
Læsetid: 2 min.

Ida Holmegaard: Bøger skal bestå af spændende sætninger

Hver uge spørger vi en kulturperson ud om læsevaner. For forfatteren Ida Holmegaard, aktuel med bogen ’Look’, er læsning en del af arbejdsdagen
Carson McCullers’ Bryllupsgæsten ændrede min forestilling om, hvad prosa kan være, siger Ida Holmegaard.

Carson McCullers’ Bryllupsgæsten ændrede min forestilling om, hvad prosa kan være, siger Ida Holmegaard.

Ulrik Hasemann

Moderne Tider
8. februar 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Generelt ville jeg bare ønske, at flere begyndte at læse mere, og måske især mere oversat litteratur. For nylig læste jeg Olga Tokarczuks Kør din plov over de dødes knogler, som handler om en ældre polsk kvinde. Hun er astrolog og ingeniør og bor ude i en ufremkommelig skov, og hun har et ret særligt, omsorgsfuldt forhold til dyr. Det er også en bog om, hvad man kan stille op, hvis man ikke vil acceptere voldelige institutioner og magtudøvelse.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Bryllupsgæsten af Carson McCullers ændrede min forestilling om, hvad prosa kan være. Den foregår stort set udelukkende i et køkken over nogle meget varme dage i august, hvor en kok, en lille dreng og en pige, der er besat af sin storebrors bryllup, forsøger at få tiden til at gå. Det er en underlig tidslomme, hvor de, der har magten, er lige ude af syne. Denne fornemmelse af vakuum giver rum til skævtvoksende, utilpassede følelser, vi sædvanligvis ikke hører.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg er en meget rastløs læser, så jeg kommer sjældent igennem bøger, som jeg ikke synes er gode. Den seneste bog, jeg ikke brød mig om, men som jeg alligevel læste til ende, må nok være Infinite Jest af David Foster Wallace. Den er så unødvendigt kompliceret og kedelig. Der er noget irriterende manddomsprøveagtigt over den; den er tusind sider lang og sat med mikroskopisk skrift og er besværlig med en sprængt kronologi og et enormt noteapparat.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg kan kun finde ud af at læse en bog, hvis den består af spændende sætninger. Jeg læser efter en syntaks, en rytme, en konstruktion, efter billeder, som interesserer mig. Når jeg får fat i noget spændende, er jeg en glubsk læser og læser gerne flere bøger i træk af samme forfatter. Ellers forsøger jeg bare at læse bredt og meget.«

– Hvornår læser du?

»Læsning er en del af mit arbejde og er således også en del af arbejdsdagen. Om morgenen og om formiddagen koncentrerer jeg mig bedst, så der skriver jeg. Jeg læser om eftermiddagen, hvis ikke den bliver slugt af mails.«

Ida Holmegaards bog ’Look’ udkom fredag

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her