Læsetid: 16 min.

Joe Biden trøster de knuste og samler det, der er gået i stykker

Joe Biden var favorit til at blive demokraternes præsidentkandidat – indtil det første ’caucus’ i Iowa. Hvis han taber igen på tirsdag i New Hampshire, kan det være slut for den gamle vicepræsident. Men hans liv og karriere er en lang historie om at blive slået ned uden at blive slået ud. Det er derfor, hans tilhængere tror, han kan samle det USA, som er slået i stykker af Trump
På Bidens kampagnebus står ordene ’The soul of a nation’ trykt med store typer. Joe Biden er manden, der klinker det knuste, ligesom han lytter til folks historier om cancer, arbejdsløshed og ubetalte regninger. Som en af de fremmødte siger: »Han er ikke nogen gud, han er ikke nogen helgen. Det ved vi godt. Men han har hjerte og engagement«.

På Bidens kampagnebus står ordene ’The soul of a nation’ trykt med store typer. Joe Biden er manden, der klinker det knuste, ligesom han lytter til folks historier om cancer, arbejdsløshed og ubetalte regninger. Som en af de fremmødte siger: »Han er ikke nogen gud, han er ikke nogen helgen. Det ved vi godt. Men han har hjerte og engagement«.

John Tully

8. februar 2020

10. april 2020: Dette portræt er bragt 8. februar 2020. Efterfølgende har Bernie Sanders onsdag d. 8 april meddelt, at han vil indstille sin præsidentvalgkampagne. Dette efterlader Joe Biden som den formodede præsidentkandidat for demokraterne.

Foran en gammel dansehal i Somersworth, New Hampshire, som nu er nedlagt og lavet om til et forsamlingshus for krigsveteraner, står en ældre, venlig herre og taler med mennesker, han ikke kender.

Venligt og tålmodigt fortæller han om den politiker, som han mener vil kunne slå Trump og genskabe USA.

Joe Biden.

»Joe har oplevet tab og ulykke, det har vi alle. Og han er kommet tilbage hver eneste gang. Han har givet hele sit liv til at kæmpe for middelklassen. Og han har skabt resultater, som kan mærkes,« forklarer David Sullivan.

Han er 74 år gammel, han har arbejdet som folkeskolelærer, inden han skiftede job og blev bankassistent. De seneste 30 år har han brugt flere hundrede dage på at banke på døre hos mulige vælgere for at forklare dem, hvorfor de skulle stemme på blandt andre Bill Clinton og Barack Obama.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Trøstende ord til en træt gammel taber fra Rune Lykkeberg. PS : valget i Iowa er først slut på mandag - intet medie med respekt for sig selv har udnævnt Pete Buttigieg til vinder - endnu.

Alvin Jensen, Astrid Goplen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Trump har ikke slået USA i stykker; landet var brudt i forvejen. Og/men selvom det lægges til grund at antagelsen er sand, er det jo de førte politikker, som er afgørende for landets egentlige tilstand; ikke Trump's notorisk ubegavede og hensynsløse, uinformerede eskapader - selvom disse naturligvis influerer på de politiske samarbejdsklimaer.

Én af årsagerne til Bidens deroute (som altså er lidt kunstigt konstrueret; i mange andre opinionsmålinger end de i mainstreampressen fremførte lå Biden bag Sanders) er utvivlsomt hans ensidige fokus på at Trump ER problemet, hvorfor Biden (familiemennesket med den konservative stabilitet) ville blive løsningen. Men et stigende antal demokratiske vælgere fordrer at der kommer realpolitiske forandringer, ikke personudskiftninger som mest af alt ændrer en smule på den demokratiske makeup, mens de store politikområder (USA som krigsførende nation, nationalisme pr. mur mod Mexico, frihandelsforetagsomhed aka transnational monopolkapitalisme, donordominans i de besluttende organer, privatiseret uddannelse og sundhed osv.) forbliver nogenlunde de samme.

Bidens realpolitiske statur beskrives bedst historisk, hvor han har agiteret for angreb på Irak, Iran og Libyen, foruden aggressiv/ulovlig indblanding i Ukraine, Syrien, Yemen og Venezuela. Han har gennem sit politiske arbejdsliv typisk været på meget god fod med finansgianterne (Wall Street), medicinalgiganterne, forsikringsgiganterne, oliegiganterne, krigskontraktørerne og de utallige efterretningstjenester, som udfører ulovlig overvågning globalt ... og han er fortsat støttet af midler fra disse ensembler, måske bedre kendt under samlebetegnelserne Corporate America/the Permanent State. Disse kendsgerninger udskriger ikke Biden som ond, men de betegner nogle interesseforfølgelser som Biden har foretaget gennem sine indsatser, herunder i de lovgivninger som han historisk har støttet.

Historien om Buttigieg som pludseligt udsprungen favorit til nomineringen er formentlig demonstrationen af DNC's hesteskift. Biden faldt af, Pete må på. Vi måtte tilmed bevidne at der blev slået plat og krone på mest bekymrende vis i Iowa: https://www.dailymail.co.uk/video/bbc/video-2103200/Video-delegate-Iowa-...

Resultatet vil være at Trump kommer med en kugleramme til Demokraternes kandidat i efterårets debatter, og hvis kandidaten hedder Buttigieg eller Biden, kan Trump vel næsten ikke tabe. Men uanset udfaldet; politikkerne vil grundlæggende forblive de samme. Politikker, som igennem mange årtier har været destruktive for en folkedemokratisk udvikling i/af USA.

Estermarie Mandelquist, Brian Nocis Jensen, Hans Aagaard, Mogens Holme, Martin Rønnow Klarlund, Tom Bratzen, Torben K L Jensen, Pia Nielsen, Michael Waterstradt, Thomas Østergaard, Flemming Berger, Astrid Goplen, Anders Reinholdt, Bent Gregersen, Erik Winberg, René Arestrup og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Som Andrew Yang sagde forleden i New Hampshire: Det handler ikke om Trump. Han er blot et symptom på, hvad der er galt i Amerika.

Rolf Andersen, Flemming Berger, Hanne Utoft, Astrid Goplen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Så igen har medierne fortolket det forkert, han var mediernes favorit, men ikke vælgernes favorit.

Martin Rønnow Klarlund, Tom Bratzen, Michael Waterstradt, Flemming Olsen og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

Joe Biden er ikke mediernes – eller DNCs – favorit. Det er Pete Buttigieg. Noget af den bedre af nutidens efterforskende journalistik i USAs politiske dramaer kommer fra Aron Mate og Max Blumenthal.
Her er et klip fra i går med deres opdateringer (for god til ikke at dele): “Iowa Debacle Fueled by Anti Bernie-Billionaires, Russiagate Hucksters, Failed DNC Elites”.

https://www.youtube.com/watch?v=SVEEoxdzfXw

Erik Winberg, Lars Løfgren, Anders Graae, Pia Nielsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Biden var/er nok mere mainstreammediernes favorit end der er tale om fejlfortolkninger af vælgernes præferencer; adskillige målinger har haft Sanders foran Biden, de er blot blevet plukket fra i mediernes nyhedsproduktioner.

Om man kan lide Krystal Ball fra The Hills rapporteringsform eller ej, så er hendes gennemgang af de centrale hændelser i Iowa ret væsentlig at få med: https://www.youtube.com/watch?v=5GFneySIGVg

Martin Rønnow Klarlund, Anders Graae og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Der er ikke andre end Buttigieg til at stille op mod Trump - i mangel af bedre, for han har ikke de sorte vælgeres støtte. Men Biden på 78 er slet og ret for gammel, de mange debatter mellem de 7 førende kandidater demonstrerer glimtvis, at han har været en dygtig, skarp og velformuleret politiker - engang -- og endnu mere tydeligt, at han har mistet det. Sanders på 79 er langt mere skarp og den som brænder bedst igennem af alle kandidater, men politisk er han med sin kamikaze socialisme lige så katastrofal for partiet, som Goldwater var for Republikanerne i 1964. Og Warren har manøvreret sig ud i et ingenmandsland mellem en radikal og en moderat position, hvor grænserne er besat af de andre kandidater.

Det bliver et kapløb mellem Sanders og Buttigieg, og Buttigieg kommer formodentlig til at vinde. Men om han kan slå Trump er en anden historie, så skal han dumme sig endnu mere end han allerede har gjort, og det er næsten umuligt.

@Flemming Olsen: Bernie Sanders er ikke "kamikaze socialist". Ud fra dansk optik er han ca social demokrat og han står for den politik (en social demokratisk politik) som en stor del af unge i USA under 45 år ønsker. (Ok boomer)
De unge lægger generelt mere vægt på den politik kandidaterne står for end det faktum at Bernie er i den ældre ende. Han er jo trods alt skarp, pålidelig og tilsyneladende nu ved godt helbred. (Hilsen fra en udenlandsdansker der bor i USA på tyvende år)

Chris Ru Brix, Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund og David Breuer anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

@Astrid Goplen. Ja, Sanders er muligvis det, som i Danmark ville betegnes som socialdemokrat, men det er også betydeligt skrappere i USA, hvor det er vanskeligere at forestille sig noget realistisk til venstre for ham, modsat i Danmark hvor vi også har såkaldt "
stuerene" partier til venstre for Socialdemokraterne. En tvungen offentlig sygesikring for alle som i Danmark, har endnu ikke været forsøgt i USA og er uspiselig kost for rigtig mange.

Med hensyn til mandens helbred, så burde alle de entusiastiske unge mennesker overveje, om de virkelig vil have en 80-årig hjertepatient og stivstikker som Commander in Chief med adgang til atomkoderne. Jeg ville virkelig være mere bange for ham, for han lever langt mere i sin egen idealistiske virkelighedsboble, end forretningsmanden Trump, som tydeligvis ikke ønsker større militære konflikter. War is bad for business.

Flemming Olsen, er du her ved at give os en forsmag på hvad der venter Sanders i det videre forløb, og i dansk presse, hvis han bliver præsidentkandidat? Først er Sanders' socialdemokratisme 'kamikazesocialisme' - dernæst er hans helbred og alder et problem for 'atomkoderne' ... og desuden er han opsat på at skabe militære konflikter. Det er jo en ren sæbeopera, ren koldkrigspropaganda.

Chris Ru Brix, Brian Nocis Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Erik Winberg, Lars Løfgren, Anders Graae, Michael Waterstradt, Pia Nielsen og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

Sanders i det videre forløb
Socialist- kortet er trukket nu mangler vi bare antisemit-kortet. Blumenthal kalder det Sanders skal igennem for et "false kaos coup". Hvis han mod alle odds står det igennem - hvilket synes nærmest umuligt - håber jeg ikke Sanders omkommer i en flyulykke eller bliver skudt ned af en "galning". Har hørt rygter om at han ikke flyver med små privatfly.

Pete Buttigiegs CV handler vist mest om hans tætte forbindelser med diverse CIA operationer - en karriere som har åbnet vejen for en frontfigur-position i amerikansk politik. Formodentlig købt og betalt af militærindustrien og de interesser der er forbundet hermed. Hans erklæring om at sætte en stopper for amerikansk deltagelse i krig skal nok ikke tages alvorligt - for det er ganske uproblematisk at fyre den slags af. Pressen bliver simpelthen nød til at gå bagom propaganda-stuntsne og se på de interesser der er bagved de enkelte kandidater.
https://thegrayzone.com/2020/02/07/pete-buttigieg-cia-afghanistan/

Erik Winberg, Lars Løfgren, Astrid Goplen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Biden: "The question is how long is the American public going to put up with a small group of men and organizations determining the political process by deciding who can run and who can't run."