Satire
Læsetid: 5 min.

’Keeping up with the Ellemanns’ – og fire andre tv-programmer, vi glæder os til

Det kan være svært at udvikle tv-koncepter i samme tempo som de konsumeres. Så meget desto mere, når efteråret som følge af klimaændringer fylder halvdelen af den danske årstidscyklus. Information har forsøgt at sammensætte nogle nye koncepter ved at krydse allerede eksisterende programmer
Det kan være svært at udvikle tv-koncepter i samme tempo som de konsumeres. Så meget desto mere, når efteråret som følge af klimaændringer fylder halvdelen af den danske årstidscyklus. Information har forsøgt at sammensætte nogle nye koncepter ved at krydse allerede eksisterende programmer

Freya Lind Jeppesen

Moderne Tider
15. februar 2020

Med de globale temperaturstigninger varer efteråret efterhånden et halvt år herhjemme. Seks måneder uden grund til at gå udendørs, seks måneder foran fjernsynet. Det kræver flere nye tv-formater. Og hvordan skaber man så det? Jo, man tager bare det bedste fra to eksisterende formater og kombinerer det i et nyt, eller også genbruger man et program – og gør det vildere! Her er fem programkoncepter, som kan produceres til efteråret 2020-21.

 

Forsvundne livretter

Inspiration: ’Den sjette sans’, ’Masterchef’ og ’Forsvundne danskere’

Vært: Timm Vladimir

Det er velkendt, at nye programkoncepter ikke opstår ud af ingenting, men ved at kombinere eksisterende programmer. Således er programmet Forsvundne livretter blevet til ved at tage det bedste fra to populære koncepter: Den Sjette Sans om spøgelser og Masterchef om madlavning.

I programmet følger seerne mesterkokken Jan og clairvoyanten Marianna, som sammen rejser rundt i Danmark og hjælper familier med at genopdage deres forsvundne livretter. I det første afsnit besøger de en familie på Vestsjælland, som har boet sammen med familiens nu afdøde bedstemor.

I dag savner familien bedstemoren – og ikke mindst hendes hjemmelavede frikadeller. I afsnittet lykkes det til stor overraskelse for familien clairvoyanten at komme i kontakt med bedstemoren og overtale hende til at røbe opskriften på de hjemmelavede frikadeller. Hun skriver listen med ingredienser ned og skynder sig ud i køkkenet, hvor mesterkokken Jan står klar til at røre farsen og stege frikadellerne – præcis som bedstemoren gjorde det.

I programmets afsluttende scene samles hele familien om det store spisebord, hvor de næsten ikke kan tro, at det er lykkes. Til sidst giver familien karakter til den forsvundne livret. Seks stjerner!

Rejsen til verdens ende

Inspiration: ’Alene i vildmarken’ og ’Fuckr med dn hjrne’

Vært: Jakob Kjellberg

De seneste år har der udspillet sig en kamp om sandheden. Ikke mindst med valget af Donald Trump i USA har konspirationsteorier og fake news nået et større publikum end i mange år.

Det er denne kamp, som er baggrunden for programmet Rejsen til verdens ende, hvor fire såkaldte fladjordsteoretikere eller flat earthers dyster om at finde kanten på Jorden.

I det første program mødes de fire deltagere en tidlig morgen på en mark uden for Roskilde, hvor de sammen med værten Jakob Kjellberg gennemgår de tilladte hjælpemidler, som ud over GPS og drikkedunk også omfatter en lille propelflyver og motorbriller. Derudover får deltagerne udleveret en rulle gamle kort fra middelalderen og en lang stige med to kroge i den ende, som gør det muligt at montere stigen på kanten af Jorden og kravle ned for at besigtige Jorden nedefra.

Vinderen af programmet er den, som først finder kanten og når tilbage til Roskilde med et profilbillede af den flade jord. Hvis ingen finder kanten inden for tidsgrænsen på 90 dage, slutter programmet uden en vinder.

Den store støvsugerdyst

Inspiration: ’Den store bagedyst’ og ’Kender du typen’

Vært: Caroline Fleming

Seerne har fået nok af øde øer og fulde unge mennesker. Nok af intriger og uforpligtende sex. De vil have programmer om deres egen hverdag. I programmet Den store støvsugerdyst kan hele familien følge programmets otte deltagere, som gennem 16 afsnit dyster om at blive hele Danmarks mesterstøvsuger.

Der er god stemning og sjove kommentarer, når den tidligere direktørfrue Ellen på 87, som har været hjemmegående hele livet, og den unge homoseksuelle Thomas, som er flyttet hjemmefra og elsker at holde sit minimalistiske hjem helt fri for fnullermænd, kæmper om mestermundstykket fra afsnit til afsnit.

Det at støvsuge kan – ligesom det at lave mad eller bage kage – forekomme at være trivielt og udramatisk, men i Den Store Støvsugerdyst går deltagerne til emnet med en fornyet dedikation og et nyt sprog: Ligesom bagning ikke bare handler om at røre en gærdej, men om at folde sin fondant korrekt og marmorere en glace, så handler støvsugning om meget mere end at komme rundt i alle hjørner og ind under sofaen.

Seerne lærer at sige støvemissionsklasse og at vælge det rigtige mundstykke til en blød sofa – selv under tidspres. Programmet kombinerer støvsugning med den stigende interesse for boligindretning, og deltagerne kommer til at støvsuge nogle interessante rum, ofte i kendte danskeres interessante boliger. I første afsnit støvsuger deltagerne Jim Lyngvilds vikingehus på Fyn.

Gravid ved første blik

Inspiration: ’Gift ved første blik’

Vært: Vibeke Manniche

I Gravid ved første blik matcher et ekspertpanel fire par ud fra en genetisk analyse af, hvem der vil få de kønneste børn. Parrene ser hinanden for første gang, da et gardin på fertilitetsklinikken på Aleris-Hamlet bliver trukket til side i netop det øjeblik, hvor kvinden insemineres med mandens sæd.

Herfra går det slag i slag. I begyndelsen synes alle par, at det »virker helt rigtigt«, men allerede til første fødselsforberedelse opstår der gnidninger mellem parret Kim og Jeanette, da Kim ikke vil lave en smerteøvelse, hvor man skal sidde på hug, da han »ikke gider gøre noget, der gør ondt«.

Scenen, hvor Lars beder Pauline om at drikke mindre kaffe på en stødende måde, får folk på Twitter til at gå amok i had til Lars under hashtagget #teampauline, indtil stemningen vender ét døgn senere, og #teamlars trender helt vildt.

Endelig kommer produktionsholdet med lidt af en overraskelse i uge 10, da en af eksperterne fortæller det harmoniske, men perfektionistiske par Ali og Karen, at der er 20 procents risiko for, at deres barn vil få en genetisk betinget synslidelse.

Efter 12 uger mødes parrene på en abortklinik, hvor de skal beslutte sig for, om de vil beholde barnet. Programmets første sæson vil blive betragtet som kontroversiel og tiltrække international opmærksomhed og kritik fra bl.a. paven, mens sæson 2 vil blive betragtet som standard-tv.

Keeping up with the Ellemanns

Inspiration: ’Keeping up with the Kardashians’

Vært: Abdel / Johannes Langkilde

Et klassisk format, hvor man følger den almindelige hverdag i en ekstraordinær familie. For hvad laver en familie af politikere, når de ikke søger magten?

Vi er med, når Jakob Ellemann-Jensen sidder foran spejlet og øver sig i at holde sit højre øjenbryn i ro. Når Karen Ellemann kæmper med at skjule sin misundelse, og det akavede øjeblik, der følger, da hun alligevel ikke kan lade være med at nævne Jacobs tid i Ny Alliance under familiens søndagsmiddag.

Og så er vi selvfølgelig med, når patriarken Uffe i en belærende tone giver gode råd om, hvordan man næsten bliver statsminister, og fortæller historien om dengang, han næsten spiste frokost med Ronald Reagan.

Et højdepunkt i første afsnit er scenen, hvor den ukendte søster, Helene, grædende fortæller, at hun skal separeres fra sin mand, netop som Jakob Ellemann-Jensen er på vej ud af døren for at deltage i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Han står længe med hævet øjenbryn foran den åbne dør, og det er tydeligt, at der udspiller sig en indre kamp mellem familiemennesket og magtmennesket.

Det hele forløses, da Uffe bryder ind. »Du har noget, du skal nå, min dreng,« siger han og lukker døren efter ham.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Geniale koncepter. Dog foreslår jeg at sendetidspunktet ikke bliver lagt alt for sent på aftenen. Det kunne skabe en pandemi af søvnløshed og overstimulering til ubodelig skade for folkesundheden.

David Zennaro, Søren Fosberg, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar