Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Inge Andersen var bonusmor for 35 børn

Inge Andersen var et samlingspunkt – både for sin egen familie og for den familie, hun skabte som forstanderfrue på et børnehjem
Moderne Tider
29. februar 2020
Inge Andersen elskede at plukke ribs i haven med sine børnebørn.

Inge Andersen elskede at plukke ribs i haven med sine børnebørn.

Privatfoto

Når børnehjemmet Lykkens Gave skulle på sommerferie, tog de til Læsø. Inge Andersen, som dannede forstanderpar med sin mand, den tidligere overlærer Niels Arne Andersen, pakkede bagage til de mere end 35 børn. Og så var det ellers ind i toget fra hjemmet i Humlebæk og på vej til den lille ø i Kattegat mellem Frederikshavn og Gøteborg.

Her havde Niels Arne Andersens familie en campingplads, og hans fætter drev øens sømandshjem, hvor der blev serveret mad for de mange børn.

I dagene op til ankomsten havde pædagoger fra hjemmet sat de mange telte op sammen med forstanderparrets to egne børn, Hanne-Merete og Niels Henrik. De holdt også af at komme på øferie med alle deres legekammerater fra børnehjemmet.

Med 35 børn på Læsø var der nok at se til for forstanderparret, og sådan var det også hjemme i Humlebæk. De boede med deres to egne børn i en lejlighed for enden af drengegangen, og de spiste alle måltider med børnene på faste tidspunkter. Inge Andersen planlagde tøjindkøb til de mange børn, ligesom de også købte julegaver og pyntede et flot juletræ, de kunne ligge under.

Inge Andersen

  • Født den 21. maj 1935 i Fredericia.
  • Uddannet på telegrafkontor. Senere forstanderfrue og skoleassistent.
  • Gift med overlærer og forstander Niels Arne Andersen.
  • Mor til Hanne-Merete og Niels Henrik og bedstemor til fem børnebørn.
  • Død den 30. september 2019 på Møn.

Inge Andersen elskede at have familie omkring sig, og børnehjemsbørnene blev også familie for hende, ligesom hun blev en ’mor’ for dem.

Derfor gjorde det ondt på forstanderparret at sende børnene ud til familier, de ikke kendte, da det fra politisk hold blev besluttet at sende børn i privat pleje i stedet for på børnehjem. For egen regning kørte de et af børnene op til Rjukan i Norge, hvor pigen havde nogle pårørende.

To nye familier

Efter lukningen af hjemmet flyttede parret med deres to børn til det fritidshus, de havde på Møn, som hurtigt blev skiftet ud med et nedlagt landbrug i Magleby.

Her havde de grise, geder og kyllinger samt en antikforretning, som tyske turister gerne besøgte. Parret tog ofte på loppemarkeder og fandt antikviteter, som de satte i stand og solgte.

Niels Arne Andersen havde fået job som skolelærer, og Inge Andersen fik også job på en skole, hvor hun både var sekretær og tog sig af børnene i SFO’en. I 1979 var de flyttet fra gården og havde bygget et nyt hus i Stege, men Niels Arne Andersen blev alvorligt syg og døde i efteråret.

Inge Andersen var 44 år og stod tilbage med et helt nyt hus og to børn, hun skulle tage sig af.

Hun var ikke en, der talte meget om sorgen, men de hjalp hinanden gennem den, og snart mødte både datteren, Hanne-Merete, og sønnen, Niels Henrik, deres kærester. For Inge Andersen betød det, at hun blev inviteret ind i to nye familier, som hun var venner med resten af livet.

40-årsdagen

Hun blev bedstemor til fem børnebørn, som hun skattede højt, og når de var på besøg, blev papir og farveblyanter fundet frem. Siden Inge Andersen som ung var blevet undervist af en kunstner, havde hun været glad for at male og arbejde kreativt.

Børnebørnene elskede, når Inge Andersen tegnede en kvinde i profil til dem, som de selv kunne tegne videre på. De lavede også decoupage, og til jul blev der kreeret detaljeret julepynt.

Til familiefesterne skrev Inge Andersen en lang liste med stikord, som hendes datter kunne bruge til at skrive lejlighedssange. Inge Andersen var også samlingspunkt, når familien hvert år til påske spiste middag på Damme Kro (udtales dame kro) på Møn, og når de hvert år til hendes fødselsdag spiste på fiskerestauranten Klintholm.

Hvis Inge Andersen ikke var sammen med sin familie, spillede hun bridge med sine gamle kolleger, og om sommeren så hun Tour de France og lod Jørgen Leth være sin guide til de franske landskaber. Da hendes syn blev dårligt, lyttede hun til lydbøger og holdt især af skæbnefortællinger som den, Jens Andersen har skrevet om Astrid Lindgren.

Da Inge Andersen døde, vidste hun, at hendes ene barnebarn ventede hendes første oldebarn, Agnes, som blev født i december. Inge Andersen blev begravet på 40-årsdagen for sin mands død ved siden af ham.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her