Baggrund
Læsetid: 7 min.

Pia Kjærsgaard overdrev: 100.000 danskere med ikkevestlig baggrund blev til 400.000

Når Pia Kjærsgaard argumenterer for det, en forsker beskriver som en »kontroversiel« idé om befolkningsudskiftning, bruger hun tal, der er fire gange højere end de reelle og 16 gange højere end de mest retvisende. Det fortæller manden bag de beregningerne, hun bruger
Pia Kjærsgaard har ikke selv ønsket at kommentere sin brug af tallene, men lader gennem en partifunktionær forstå, at hun har »givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker«.

Pia Kjærsgaard har ikke selv ønsket at kommentere sin brug af tallene, men lader gennem en partifunktionær forstå, at hun har »givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker«.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
22. februar 2020

For nylig kunne man læse noget overraskende og foruroligende nyt i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

»Klokken er ved at falde i slag for Danmarks overlevelse som homogen nation og som fædreland for det danske folk,« skrev Pia Kjærsgaard under overskriften »Hverdagsjihad er et resultat af den stigende befolkningsudskiftning«.

Men virkeligheden er måske ikke så dramatisk, som hun beskriver den.

Hendes argument om befolkningsudskiftning hviler nemlig på nye beregninger, som ifølge Kjærsgaard viser, at der »foruden de officielle tal er yderligere 400.000 mennesker i Danmark, der helt eller delvist stammer fra ikkevestlige lande som Tyrkiet, Irak og Pakistan«.

Men den påstand er forkert på flere niveauer, fortæller Hjarn von Zernichow Borberg, der er ekstern lektor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet og forfatter til bogen Integration – her går det godt. Han har stået bag den nye opgørelse, som Pia Kjærsgaard bruger.

Og når der er flere med udenlandsk baggrund i hans opgørelse, er det, fordi han har medtaget børn af én udenlandsk forælder, mens Danmarks Statistik kun medtager børn af to udenlandske forældre. Dermed stiger antallet af indvandrere og efterkommere pludseligt fra 800.000 til 1,1 millioner – cirka en femtedel af den danske befolkning.

»Den nye beregning viser flere med udenlandsk baggrund end der indgår i Danmarks Statistiks officielle tal, men Pia Kjærsgaard bruger forkerte tal, der overdramatiserer udviklingen,« fortæller han.

Han fortæller dog, at han også selv har måtte revidere tallene for dem med udenlandsk baggrund fra 400.000 til 300.000, fordi han ikke var opmærksom på en ny kategori i den sidste sending af data fra Danmarks Statistik.

»Men selv hvis Pia Kjærsgaard havde erstattet 400.000 med 300.000 i debatindlægget, så har hun stadig misforstået tallet på flere måder, der gør, at udviklingen bliver overdramatiseret.«

Fire gange for højt

Beregningerne viser dermed ikke, at der er cirka 400.000 børn af en forælder med ikkevestlig baggrund som Pia Kjærsgaard skriver. Der er cirka 300.000 børn med en forælder med udenlandsk baggrund, som altså kan stamme fra hele verden.

»Men hvis man kun skal se på dem med ikkevestlig baggrund, er der kun omkring 100.000,« forklarer Hjarn von Zernichow Borberg – altså en fjerdedel af det tal, som Pia Kjærsgaard benytter.

Pia Kjærsgaard har ellers haft chance for at forstå tallene korrekt, for da Berlingske i januar som de første skrev om de nye tal – og korrekt skrev, at kun 100.000 i den nye opgørelse var fra ikkevestlige lande – interviewede de også Pia Kjærsgaard om dem.

Men i Kjærsgaards videre talbehandling har der indsneget sig flere fejl.

For det er også forkert, når hun skriver, at de »helt eller delvis« stammer fra ikkevestlige lande. De nye tal opgør nemlig kun folk, der delvis stammer fra udlandet.

Og selv hvis hun havde skrevet, at der »foruden de officielle tal er yderligere 100.000 mennesker i Danmark, der delvist stammer fra ikkevestlige lande som Tyrkiet, Irak og Pakistan«, havde det stadig ikke været retvisende, mener Hjarn von Zernichow Borberg.

»Hvis Pia Kjærsgaard ønsker at argumentere for en øget muslimsk indflydelse på det danske samfund er heller ikke 100.000 et retvisende tal at bruge,« siger han.

For det tal rummer også indvandrere fra lande, der ikke har en særlig stor andel af muslimer såsom Ukraine, Mexico og Kina.

»Det bedste skøn for antallet af børn af én udenlandsk forælder, der stammer fra et traditionelt muslimsk land er et sted mellem 23.500 og 25.000«, fortæller Hjarn von Zernichow Borberg.

Altså en fjerdedel af de 100.000 af de nyopgjorte efterkommere af ikkevestlige indvandrere, og 16 gange lavere end de 400.000, som Pia Kjærsgaard skriver i debatindlægget.

Tallene er positive

Hjarn von Zernichow Borberg var selv overrasket over tallenes omfang, men han ser dem ikke som negative. Tværtimod viser de en vellykket integration, fordi udlændinge og etniske danskere har fået børn sammen.

»Det er lidt betænkeligt, at udlændinge først bliver kritiseret for ikke at ville stifte familie uden for egne rækker. Og når de så gør dét, bliver det også fremhævet som noget negativt,« siger han.

Anders Rye Skjoldjensen

Information har forsøgt at spørge Pia Kjærsgaard om, hvorfor hun skriver noget forkert i sit debatindlæg, og om ikke det svækker hendes argumentation. Men hun har takket nej til at deltage i et interview.

»Hun har givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker eller videnskabsmand,« skriver Dansk Folkepartis pressechef i en mail.

Dansk Folkepartis partimedie ditoverblik.dk har også gengivet de fejlagtige tal, og her erkender Steen Trolle, der er ansvarshavende redaktør, at han har begået en fejl. Derfor har han efter Informations henvendelse bragt en berigtigelse i artiklen.

Befolkningsudskiftning

En ting er tallene, noget andet er tendensen – og ifølge Pia Kjærsgaard går udviklingen altså imod en befolkningsudskiftning. Det er et begreb med en meget omdiskuteret idéhistorie.

Grundlæggende handler det om, at der på et tidspunkt vil ske en udskiftning af den oprindelige befolkning, fortæller Brian Arly Jacobsen, der er lektor i religionssociologi ved Københavns Universitet. Han har skrevet flere videnskabelige artikler om demografiske prognoser og de myter, der hersker om dem i en dansk kontekst

»Begrebet er traditionelt blevet brugt i en racistisk sammenhæng, hvor man betragter ’det oprindelige folk’ som noget rent og overlegent, der skal forsvares mod påvirkning af laverestående racer eller kulturer,« fortæller han.

Man har snakket om udskiftning af befolkninger siden begyndelsen af det 20. århundrede, hvor der i Rusland blev skrevet et værk, der berettede om en jødisk konspiration om at udskifte befolkningen. En forståelse som blandt andet antisemitiske kredse i Nazityskland tog til sig.

»Det er det samme grundnarrativ, senere forståelser af befolkningsudskiftning også har brugt. Så er det lidt forskelligt om det er jøder, muslimer eller en europæisk elite, der står bag. Men grundfortællingen er den samme,« mener han.

Den senere tid er befolkningsudskiftningsbegrebet særligt blevet knyttet til den franske politilog Renaud Camus, der i 2012 skrev bogen Le grand remplacement, hvor han fremlægger en teori om, at det oprindelige europæiske folk i løbet af et par generationer vil blive et mindretal i deres egne lande, og vil blive domineret af muslimske indvandrere og deres efterkommere. En teori der spillede en væsentlig rolle i Ungarns højreekstreme leder, Viktor Orbáns genvalg i 2014. Ligeledes er teorien central i de efterladte manifester af højreekstremistiske terrorister såsom Anders Brevik i Norge og gerningsmændene bag moskéskyderierne i Christchurch i New Zealand.

Også i en dansk kontekst er teorien blevet brugt i flere år, fortæller Brian Arly Jacobsen og peger som eksempel på en artikel fra 2010 i Jyllands-Posten, hvor Pia Kjærsgaard udtrykker stor bekymring for fremtidens antal af muslimer. Selve ordet ’befolkningsudskiftning’ er dog først blevet taget i brug af Dansk Folkeparti efter valget i 2019, hvor de fik en massiv tilbagegang. Men både Stram Kurs og Generation Identitær har også brugt begrebet.

Stemples som ’forfærdeligt menneske’

En af de DF'ere, der særligt ofte har brugt begrebet siden 2019, er den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen. Han forklarer, at han med befolkningsudskiftning mener, at »danskerne« på et tidspunkt ikke længere vil udgøre flertallet i Danmark. Han lader sig ikke gå på af, at religionssociologerne fortæller, at begrebet har en racistisk tradition og knytter sig til den yderste højrefløj.

»Det et forsøg på at mistænkeliggøre det synspunkt, jeg og mange andre danskere har. Han burde melde sig ind i Det Radikale Venstre, for jeg betragter det her som et politisk ærinde.«

Selv om Martin Henriksen først begyndte at tale højt om en stort befolkningsudskiftning sidste år, fortæller han, at han længe har tænkt på det.

»Men jeg har holdt mig tilbage med at bruge begrebet. For problemet er, at man nærmest bliver stemplet som et forfærdeligt menneske, hvis man taler om det. Men jeg er bare nået frem til, at jeg vil bruge ordet, for det er den bedste måde at få budskabet ud på,« siger han og understreger, at han mener, at befolkningsudskiftningen kommer til at ske.

»Og det kommer til at være tættere på om et århundrede år end om et årtusind.«

Der er dog »overhovedet ikke noget grundlag« for at sige, at indvandrere bliver en majoritet i fremtiden, vurderer Brian Arly Jacobsen.

»Indvandringen er faldende og fertilitetsraten blandt udlændige er også faldende. Den er stort set den samme for etniske danskere. Hvis det på nogen måde skulle lade sig gøre, skulle både indvandringen og fertilitetsraten stige massivt.«

Den vurdering er Henrik Toft Jensen, lektor emeritus i geografi på Roskilde Universitet med speciale inden for demografi, enig i.

»Hvis det skulle kunne ske, ville det kræve, at indvandrerne fik langt flere børn. Det er rigtigt, at de tidligere har fået flere børn end de etniske danskere, men i dag er fertiliteten faldet så meget, at den stort set er den samme.«

I en mail skriver DF’s pressechef, at Pia Kjærsgaard ikke fortryder »udtrykket om, at befolkningen skiftes ud«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Så folk der "delvist" kommer fra et andet land er altså et problem? Ikke noget under at DF er et marginaliseret parti. Der tales her om racehygiejne. Folk med én dansk forælder tæller altså ikke som danskere og er ude af stand til at indgå i et "homogent" dansk samfund.

Gad vide hvor langt tilbage i Pia Kjærsgaards familiehistorie vi skal inden vi støder på en indvandrer?

Man kan i øvrigt spekulerer i om det homogene, racerene Danmark overhovedet kan finde plads til Pia Kjærsgaard. Hun forekommer ikke just videre intelligent og hendes bidrag til arbjedsmarkedet har været beskedent for at sige det mildt, så er det noget vi gider have videreført i vores gener? Eller skal vi købe hende en faldskærm og afhænde hende til Sudan ved en simpel overflyvning? Var det ikke sådan DF foreslog at man kom af med uønskede elementer?

Hermed er Pia Kjærsgaard opfordret til at forlade Kongeriget Danmark frivilligt, af hensyn til den homogene danske befolknings fremtid, forstås.

Jonna Jensen, John Andersen, Troels Ken Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Halfdan Illum, Gert Romme, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Peter Knap, Allan Stampe Kristiansen, Hans Larsen, Tommy Clausen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - »Hun har givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker eller videnskabsmand,« skriver Dansk Folkepartis pressechef i en mail." -
P1's Detektor kunne fortælle en anden historie, hvor PK også kommer med forkerte oplysninger.
https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-pia-kjaersgaard-behoever-ikk....

Det er der foruroligende at "vore" samfundsudvikling mere skal styres af politikernes "mavefornemmelser" end fakta.

John Andersen, Jørgen Tryggestad, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft, Ete Forchhammer , Per Klüver, Karsten Aaen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Lars Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Jan Fritsbøger, Ib Gram-Jensen, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Britta Hansen, Jørgen Lejf Hansen, Torben Bruhn Andersen, Werner Gass, Marianne Stockmarr, Peter Knap og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Begrebet dansk har ingen afgrænsning, så enhver kan bruge det efter egen opfattelse og definition.
Hvis man føler for, at folk med kraftig pigmenteret hud ikke er rigtig dansk, kan det sagtens indgå i begrebet danskhed. Ikke et rart scenarie.
For mig er danskhed først og fremmest sprog, og i anden ombæring en adfærd, der matcher mine forventninger til et møde med en anden dansker. Den er totalt ubrugelig til noget som helst fornuftigt, men ikke desto mindre er det min umiddelbare målestok.
Min mere bevidste ide om danskhed er, at det er en gang nationalistisk BS.

Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Per Klüver, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Nu er det ikke kun antallet det kommer an på, liden tue kan også vælte stort læs!

»Hun har givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker eller videnskabsmand,« skriver Dansk Folkepartis pressechef i en mail."

Når hun vil give udtryk for nogle holdninger og vurderinger, skal hun lade være med at slynge om sig med tal, hun ikke har tjek på. Men netop denne 'argumentationsmåde' er jo program for hende og hendes. Det er farligt, for uanset, hvor usympatisk kvinden er, så sluges hendes ord sikkert rå i visse kredse og spredes videre derfra. Det er, hvad der falder under det efterhånden almen kendte begreb 'Fake News'.

Men hun og hendes er ligeglade - bare hadet kan få lov til at komme igennem og smitte andre mennesker. Og det med en terminologi, der bruges af nazister, fascister, massemordere og terrorister. Det er en åben bekendelse!

Tak til Information for at styre imod og opklare disse løgne for os andre!

John Andersen, Troels Ken Pedersen, Ete Forchhammer , Per Klüver, Karsten Aaen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Nørgaard, Jan Fritsbøger, Ib Christensen, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, David Zennaro, Nette Skov, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Den dag Pia Kjærsgaard forsvinder ud af det offentlige liv, bliver en glædesdag. Så jeg er meget enig med Kent Nørregaard!

John Andersen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Jan Fritsbøger, Ib Christensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

»Hun har givet udtryk for nogle holdninger og vurderinger, ikke givet den som forsker eller videnskabsmand,« skriver Dansk Folkepartis pressechef i en mail."

Der er nærmest tale om landsskadelig virksomhed denne dame begår med sådanne løse udtalelser.

John Andersen, Ete Forchhammer , Per Klüver, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Lars Jørgensen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Jan Fritsbøger, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man skal ikke have holdninger og vurderinger, der er fri fantasi. Det er ubrugeligt og egentligt skadeligt.
Desværre strækker synspunktet ind i andre borgerlige partier, Rasmus Jarlov kom således for skade at omtale det som et faktum i P1 Debat for nogle måneder siden, uden at nogen hørte det og spurgte nærmere ud om et.

Ete Forchhammer , Karsten Aaen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Jørgen Lejf Hansen, Jan Fritsbøger og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg undres til stadighed over hvor mange, født i H.C.Andersens hjemland, der tillader sig at føre sig frem som skrædder.

Jeg undres ligeledes over hvor mange, af mine landsmænd, der har travlt med at gemme sig i hoben, ved at have travlt med at fortælle alle, at de kan se kejseren er klædt på.

Flemming Berger, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

P.S.
Forøvrigt er jeg borger af planeten jorden før Dansker.
Nationaliteter overlader jeg til konkurrence tosserne, der ikke fatter chancen for at ende som taber, er større end chancen for at vinde.

Pia Kjærsgaard er bitter - bitter, som ind i Mekka.

Ete Forchhammer , peter juhl petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er ingenlunde enig med PK, men ret skal være ret. Det var Tom Behnke, medlem af Fremskridtspartiet indtil han i 2001 blev medlem af de Konservative, der mente at "Somalierne skal hjemsendes nu. Om det så sker med en faldskærm på ryggen, vil ikke genere mig." Et citat fra slutningen af 90'erne.

At yderfløjene i Dansk (og international) politik råber op om fake news, mens de selv anvender forkerte tal og fordrejer sandheden er der vel intet nyt i. Det har vel altid været måden at få ellers fornuftige mennesker til at købe budskaber der ellers ikke ville have haft nogen gang på jord.

Per Klüver, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Danmark har via sin beliggenhed ved havet, givet sine mennesker mulighed for at komme ud og ind af landet, og derved altid været i en unik situation. Det afspejler sig at danskhed er, at være åben mod verden og udveksle mennesker og handle med den. De love og kultur, der er kommet ud af det, er måske det særegne danske.

Søren Fosberg

Det viser sig at Pias tal er ikke bare overdrevne men rent ud forkerte. Hvilken lettelse. Danmark er og forbliver et land domineret af etniske danskere, altså kulturkristne arbejdsomme demokrater der ikke slår på børn, hustruer og tjenestefolk, en befolkning som har kæmpet sig ud af fortidens enevælde og diktatur og skabt et samfund med lighedsidealer, velfærd, borgerrettigheder, et samfund med empati overfor de svage, de syge, de handikappede, et land hvis lige ikke findes i verden, det ultimative politiske system som andre kun kan misunde og beundre os for osv osv

Desværre en samfundsform under afvikling anført af vores politiske ledelser, nu Socialdemokratiet som ikke længere gider socialdemokratisk politik. Skulle islamisk tænkning en dag få vægt og dominans i vores land ville tabet næppe kunne mærkes, vi er allerede godt i gang med at demontere hvad vi har opnået efter mange års folkelig kamp for et godt samfund.

Ikke desto mindre, hvor er det godt at islam ikke står nær så stærkt som Pia påstår. Vi kan måske stadig nå at vende skuden.

Jonna Jensen, Steffen Gliese, peter juhl petersen, Per Klüver og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

'Hverdagsjihad'...

Det er et virkeligt fedt ord..Gad vide om Pia Kjærsgaard ejer rettighederne, eller om man bare kan bruge løs?

Hverdagsjihad
forlængst borte
bag træerne
skygger i skjul
bag assistentens mur

det er lige før
jeg rækker ud
gennem skærmen
på pladsen
på bænken
vendt i mod solen

men kigger væk og forbi
du var her
alligevel ikke
på kanten af ingenting
på bænken
ingenting

går forbi hinanden
I hverdagsjihad
kigger forbi
næsten forår
sol på din kind
om lidt er det hele forbi

Steffen Gliese, Flemming Berger, Klaus Brusgaard og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Siden Egtved-pigen kom til landet og sikkert nogen før hende, har Danmark også været befolket af "udlændinge"!
Såhh, Pia må læse mere op på hendes danmarkshistorie og få styr på kuglerammen!

Steffen Gliese, Jørgen Tryggestad og Flemming Berger anbefalede denne kommentar