Klumme
Læsetid: 4 min.

I retten: »Det ligner jo John Cleeses gakkede gangarter«

I retssal 29 i Københavns Byret er en 25-årig mand tiltalt for at spænde ben for en løbende politibetjent under en hashaktion på Christiania
I retssal 29 i Københavns Byret er en 25-årig mand tiltalt for at spænde ben for en løbende politibetjent under en hashaktion på Christiania

Mia Mottelson

Moderne Tider
29. februar 2020

»Er det dig, vi ser på her,« spørger anklageren og peger op på en skærm, som afspiller en kort videosekvens.

»Yes,« mumler tiltalte, en 25-årig dansk-amerikansk statsborger, som vi kalder A.

Han sidder på anklagebænken iført brune lædersko, pæne bukser og blå skjorte og er tiltalt for at have begået vold mod en politibetjent.

Videoen er mørk og rystet. Den er optaget med et GoPro-kamera fra toppen af en politibetjents hjelm og viser en episode fra en politiaktion på Christiania, sådan som betjenten oplevede den.

I videoen kommer betjenten løbende i fuld spurt. Han eftersætter en hashhandler, som er flygtet med sine varer i en bylt over nakken. Pludselig træder en ung fyr direkte ind i betjentens løbebane. Fyren er tiltalte A, som strækker sit ben og spænder ben for betjenten, som er lige ved at falde. Betjenten genvinder dog balancen og vender sig mod fyren, der spændte ben, for at få et billede af ham til sit GoPro-kamera, inden han spurter videre.

I det korte glimt, kameraet fanger af tiltalte, ser man A stå og vakle med en 3-liters vinboks i hver hånd og en papegøje på skulderen, som basker med vingerne.

»Sorry, sorry,« kan man høre, at han siger, inden han finder sine venner, som sidder et sted på Christiania og drikker.

Et rødt skinneben

Anklageren stopper videoen.

Mia Mottelson
»Havde du set betjentene komme løbende?« siger han.

»Nej, jeg dansede, tumlede og ragede rundt. Jeg var ret fuld og havde ikke set dem. Jeg kom til at stikke benet ud, men det var ikke med vilje. Det var et uheld,« siger A, som har sin familie med i retten.

På tilhørerpladserne sidder hans mor, som ser bekymret ud, hans kæreste, som er tatoveret omkring det ene øje, hans morfar, som har en grøn jagtagtig hat på, og hans mormor, som er blind og iført stor pels.

Der indkaldes to vidner. Begge betjente. Den første er politimanden, som A spændte ben for. Han forklarer, at tiltalte ramte ham lige på skinnebenet, og anklageren fremviser billeddokumentation af betjentens ben, som er rødt efter sammenstødet.

»Kunne det være, at tiltalte ikke gjorde det med vilje,« spørger anklageren betjenten.

»Nej,« svarer betjenten.

Han er sikker på, at A gjorde det med vilje.

»Han kunne se, at jeg kom løbende. Der var lys, og jeg havde politiuniform og hjelm på.«

Næste vidne afgiver stort set samme forklaring. Han løb lige bag den anden betjent og havde bedre overblik. Han er også sikker på, at A gjorde det med vilje.

»Jeg er ikke i tvivl om, at det var en voldelig handling, og han bidrager til at skade en betjent og lade en gerningsmand slippe fri,« siger han.

Hashhandleren, som politiet eftersatte, blev aldrig pågrebet.

Tidligere straffet for politivold

Det andet politividne fortæller desuden, at det havde været rigtigt skidt, hvis hans kollega var væltet og kommet ned at ligge.

Mia Mottelson
»Vi kunne høre folk begynde at råbe og gejle hinanden op.«

Og man har som politibetjent ikke lyst til at ligge på jorden, hvis et oprør bryder ud, fortæller han.

A’s personlige forhold bliver læst op. Han har lige afsluttet sin uddannelse, har en kæreste og i øvrigt et godt liv. Han er engageret i kunst og arbejder for en ngo, som arbejder med miljøspørgsmål. Men han har også en plet på sin straffeattest.

I 2017 blev han idømt ni måneders fængsel for at have kastet brosten mod politiet under markeringen af tiåret for nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej.

Det er knap et år og fem måneder siden, at A afsonede sin straf. Han har en prøvetid på to år, så hvis han bliver dømt i denne sag, skal dommeren tage stilling til, hvad der skal ske med hans reststraf på 92 dage.

»Meget, meget fuld«

Anklageren mener, at episoden på Christiania skal koste A seks måneders fængsel.

»Vi har at gøre med en mand, som tidligere er straffet for at udøve vold mod politiet,« siger anklageren og procederer for, at det er en skærpende omstændighed, at episoden sker om aftenen på Christiania mod en betjent i aktion, som bliver forhindret i at udøve sit arbejde, og som A potentielt sætter i en farlig situation, hvis betjenten var kommet ned at ligge.

Mia Mottelson
Forsvarsadvokaten procederer for frifindelse.

»Et uheld er ikke strafbart,« siger hun og taler i mange minutter, indtil flere i retssalen sidder og gaber.

»Jeg har set videoen mange gange, og det er tydeligt, at min klient er meget, meget fuld. Det ligner jo John Cleeses gakkede gangarter,« siger hun og griner hæst.

»Han siger med det samme sorry, sorry, og det er simpelthen ikke en reaktion fra et menneske, der har haft forsæt,« siger hun.

Dommerne går ud for at votere og kommer tilbage efter knap en time. Om det er fordi, sagen er svær, eller fordi, begge domsmænd er nye, vides ikke. Men A idømmes tre måneders fængselsstraf – inklusive sin reststraf. Familien skynder sig ud ad lokalet for at diskutere dommen.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sikken et skue..
Man ser det hele for sig.