Satire
Læsetid: 3 min.

Sådan smadrer provinsen København i næste års kapløb om Michelin-stjernerne

Michelin-stjernerne er kastet, og de prestigefyldte stjerner handler selvfølgelig om meget mere end mad. Det er selve forholdet mellem land og by, der er på spil, når stjernerne uddeles
Michelin-stjernerne er kastet, og de prestigefyldte stjerner handler selvfølgelig om meget mere end mad. Det er selve forholdet mellem land og by, der er på spil, når stjernerne uddeles

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
22. februar 2020

Igen i år løb hovedstadsområdet med de fleste Michelin-stjerner, men som den modstandsavis, Information er, holder vi selvfølgeligt med mindretallet. Derfor har vi udtænkt fem nye restaurantkoncepter til provinsen, som vil imponere Michelin-dommere og give København baghjul næste år.

’Elements’ på Anholt

Alchemist go home. Glem alt om Danmarks p.t. mest hypede restaurant, som med molekylærgastronomi og Lars Seiers penge i ryggen blev højdespringeren ved dette års Michelin-uddeling. Næste år vil alle tale om Elements – en restaurant midt i den golde ørken på Anholt, som man skal krydse tre timer på Kattegat i stiv blæst og stærk bølgegang for at nå frem til.

Konceptet er enkelt. Maden baseres på de fire elementer jord, vand, ild og luft – og er nordisk, men samtidigt next level.

Starteren blæses ind med vinden og er en udelukkende aromatisk oplevelse af skumsprøjt og havgus. Forretten er vandmand, hovedretten jord og desserten en nyfortolkning af 80’ernes ice surprise, hvor is pakket ind i ild i serveres ved bordene.

’Der var engang’ i Odense

Fyn blev forbigået ved dette års Michelin. Nogle vil måske sige, at det kun er rimeligt, og at brunsviger ikke er et værdigt bidrag til verdensgastronomien – men: Med restaurant ’Der var en gang’ kan odenseanerne for alvor mane den slags ondskab til jorden.

Konceptet er en eventyrrestaurant med 156 serveringer, som er det antal eventyr, H.C. Andersen nåede at skrive før sin død. På restaurant ’Der var en gang’, der udformes som et lyserødt slot, kan man forvente klassiske retter som ’Prinsessen på ærten’ og ’Den lille havfrue’. Men man kan også glæde sig til at opleve mindre kendte eventyr som ’Gåseurten’, ’Den store søslange’ og ’Skrubtudsen’ omsat til mad.

Restauranten forventes at blive et hit blandt kinesiske turister, som elsker H. C Andersen og allerede er vant til at spise klamme dyr.

’Fiskeauktionen’ i Hanstholm

Klimaet kræver, at vi spiser mindre kød. Heldigvis er Danmark omkranset af vand fyldt med fisk. Det er derfor helt oplagt at indrette en restaurant i auktionshallen i Hanstholm, som hvert år omsætter mere end 40.000 tons fisk.

Gæsterne skal sidde højt hævet med frit udsyn til auktionshallen, hvor mere eller mindre døde torsk, kullere og jomfruhummere ligger på is og slår lidt med halen. Mens mænd i waders og termojakker kører gaffeltruck, skal gæsterne igennem en storslået menu, som består af retter som torskerognssne, chokolaksemousse og pocherede rogn.

Efter desserten forsvinder gulvet under gæsterne, og de falder tre meter ned i det iskolde havvand. Et trawl samler dem sammen og løfter dem op på havnekanten, hvor kaffe og avec serveres, så gæsterne kan få varmen.

’VR’ i Herning

Herning er Danmarks svar på USA. Her er store armbevægelser, yes we can-mentalitet og et højt niveau af konstant selvovervurdering. Herning er dermed det perfekte sted at åbne Danmarks første virtual reality-restaurant, hvor hele måltidet indtages med virtual reality-briller på.

I den virtuelle verden vil gæsterne opleve, at de spiser eksotiske desserter på en tropeø, marmoreret kobe-kød i Japan og friskfanget hummer i USA. Men når gæsterne forlader restauranten, får de en videooptagelse med hjem, som viser, at de bare har spist kedelige, gråbrune retter fra buffeten i Boxen, som hjernen har narret dem til at tro var i særklasse.

Alene det stunt er en Michelin-stjerne værd.

Förest i Silkeborg

I København har alle restauranter, som prøver at være noget, stavet deres navn med omlyd, og nu skal trenden udbredes til provinsen. Silkeborg har en af Danmarks største skove – og skove er i disse tider den vigtigste og mest eftertragtede ressource. Det er derfor helt oplagt at hylde den vilde skov med en klimaneutral restaurant, som skal ånde side om side med dyr og planter. 

Förest bygges med inspiration fra Randers Regnskov som en kuppel i glas, så alle spisende har frit udsyn til egen, bøgen, himlen og dyrelivet omkring dem. Alt på menuen er sanket i naturen og slået ihjel med respekt for at holde den naturlige dyrebestand i balance.

Mobiler er ikke tilladt, da Förest forsøger at undgå elektromagnetisk stråling, og gæsterne opfordres til at ankomme »som naturen har skabt dem«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hm...

Grundet militært tjenesteforhold, læste jeg i en "voksen" alder. Og som yngre erhvervsøkonom havde jeg en mangeårig ansættelse i et stort fransk dækfirma, - jeg nævner ikke navnet.

Mit job indebar ganske meget rejseaktivitet - og gennem måneder ofte 5-6 dage om ugen - uge efter uge, hvor jeg boede på hoteller.

Og der blev egentlig ikke sparet på omkostningerne til dette, som jeg selv styrede, så jeg boede normalt ganske godt. Og jeg har brændt 1.600 firma-kroner af på en aften i Moulin Rouge, uden der var kritik af dette.

- Men - altså, jeg har faktisk aldrig spist på en såkaldt Michelin-stjerne-restaurant. Og egentlig var der et heraki af klasser i virksomheden og i det franske samfund, som mange danskere slet ikke vil kunne fatte. Og her rangerer en yngre dansk økonom i hvert fald ikke højt.

OK, jeg har så nok spist på en enkelt Michelin-stjerne-restaurent. Men så er det også sagt ;)

Jeg husker nu nok mest Michelin-guiderne - de grønne såvel som de røde (de passer sammen) som uundværlige rejseguides, da jeg som ung studerende kørte rundt i Frankrig i min lille Citröen, i mne ferier. Og senere begyndte mine forældre også at rejse i bil i Frankrig - og de uddybede selvfølgelig den fælles samling af guide-bøger.

"Turen går til ... " .. Go home. Michelin's rejse guides er alle deres dæk vejr. Det var vist i øvrigt også Michelin, der fandt på systemet med at give landevejene numre ...

*værd*