Interview
Læsetid: 2 min.

Samtykkelov: »Det er en sejr for alle voldtægtsofre«

I denne uge præsenterede justitsminister Nick Hækkerup Straffelovrådets anbefalinger til en ny voldtægtslov. Sophia Corydon blev i 2014 udsat for et seksuelt overgreb og ser den kommende lovændring som en sejr for alle voldtægtsofre
Moderne Tider
22. februar 2020
Det værste dengang var mødet med politiet, fortæller Sophia Corydon.

Det værste dengang var mødet med politiet, fortæller Sophia Corydon.

— Regeringen vil på baggrund af Straffelovrådets anbefalinger ændre loven om voldtægt. Er der brug for det?

»Jeg synes, det er godt at få indskærpet, at sex skal være frivillig. Jeg er ikke sikker på, hvordan en frivillighedsbaseret lov vil fungere i praksis – der vil jo stadig være en masse sager, hvor det er ord mod ord, men det kan flytte den måde, vi tænker og taler om voldtægt på, og jeg synes, det er en sejr for ofrene, at bevisbyrden ikke længere kun skal ligge hos dem. Jeg tror, debatten om samtykkelov – og #MeToo – i sig selv har rykket rigtig meget, og jeg er meget optimistisk, når jeg hører de helt unge tale om sex. Jeg håber, en lovændring kan cementere det kulturelle ryk, jeg oplever, der er sket.«

Straffelovrådet lægger op til en frivillighedsbaseret lov og altså ikke en samtykkelov, som var det, regeringen gik til valg på. Er det godt nok?

»Det kommer an på, hvordan regeringen ender med at definere frivillighed. I min sag var jeg meget fuld, jeg havde kastet op, jeg lå og sov, og jeg var ikke i stand til at modsætte mig, da en bekendt tog mine strømpebukser af og voldtog mig. Min krop frøs, og jeg kunne ikke gøre noget.«

»Jeg er usikker på, om min retssikkerhed havde været bedre, hvis det var sket under en frivillighedsbaseret lovgivning – i den nuværende lovgivning må man heller ikke have sex med et menneske, som er i en tilstand, hvor det ikke er i stand til sige fra. Jeg anmeldte voldtægten, men politiet rejste ikke sigtelse.«

Sophia Corydon

 • 30 år.
 • Administrativ medarbejder på et teater.
 • Blev udsat for en voldtægt i 2014, som hun anmeldte, men politiet valgte ikke at rejse sigtelse.

Burde regeringen fokusere på noget andet, som ville kunne have større betydning for voldtægtsofre?

»Det er fem år siden, jeg blev voldtaget, og noget af det værste i starten dengang var mødet med politiet.«

»De fik mig til at tvivle på mig selv og min historie. De spurgte, om jeg var klar over, hvad jeg udsatte et andet menneske for med min anmeldelse. De sagde, at jeg risikerede at ødelægge hans liv, og at det i øvrigt også var et meget dyrt maskineri, jeg satte i gang. Jeg håber, at politiet har forbedret sig siden – ellers ville jeg koncentrere kræfterne der.«

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Eva Schwanenflügel

  "Det er fem år siden, jeg blev voldtaget, og noget af det værste i starten dengang var mødet med politiet."

  Den lader vi lige stå et øjeblik..

  David Breuer, Mogens Holme, Gunner Olesen, Mikkel Zess, Estermarie Mandelquist, Ib Gram-Jensen og Anders Lund anbefalede denne kommentar

  ... sammen med fortsættelsen: "De spurgte, om jeg var klar over, hvad jeg udsatte et andet menneske for med min anmeldelse. De sagde, at jeg risikerede at ødelægge hans liv, og at det i øvrigt også var et meget dyrt maskineri, jeg satte i gang."
  Jeg synes ikke det er et retssamfund værdigt, at man kommer og vil anmelde en grov forbrydelse og så mødes med den form for mistænkeliggørelse/nedgørelse.

  David Breuer, Palle Yndal-Olsen, Mogens Holme, Nike Forsander Lorentsen, Gunner Olesen, Mikkel Zess, Estermarie Mandelquist, Ditte Trolle, Ib Gram-Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar