Læsetid: 4 min.

Spørgsmålet er, om meningsmålinger overhovedet kan måle vores holdninger

Når meningsmålinger er upålidelige, skyldes det ikke kun tekniske brister. Det skyldes ofte også den vittige forestilling, at vi har enkelte, sande holdninger, som kan opfanges og samles sammen i én måling
Forestillingen om, at folks holdninger til EU kan måles eksakt og ’sandt’, svarer til at tro, man kan finde kamæleonens ’sande’ farve, ved at lukke den ind i en spejlsal, skrev Harvard-professor Jason Mitchell for år tilbage.

Forestillingen om, at folks holdninger til EU kan måles eksakt og ’sandt’, svarer til at tro, man kan finde kamæleonens ’sande’ farve, ved at lukke den ind i en spejlsal, skrev Harvard-professor Jason Mitchell for år tilbage.

Leif Schack-Nielsen

15. februar 2020

Da DR2 i starten af 00’erne sendte satiremagasinet De Uaktuelle Nyheder, sad programmets vært, Mikael Bertelsen, en dag og ringede rundt til en række meningsmålingsinstitutter. De skulle, forstod man, smage deres egen medicin. Derfor havde programredaktionen udtænkt det ene mere halvhjernede spørgsmål efter det andet, som medarbejderne hos Gallup og co. fik slynget efter sig.

Resultatet blev et stykke glimrende satire, hvor Bertelsen leverede en surrealistisk freestyle over opinionsindustriens mærkværdige spørgsmål. En af de små, udknaldede perler lød: »Hvis du skal give en vurdering af mejeriprodukter til dyr, hvilken karakter vil du så give dem på en skala fra et til ti, hvor et er dårligst og ti er hest?«

Spørgsmålet er selvsagt syret, men dets gakkede form gør det også virksomt og nyttigt: Det formår at skærpe vores opmærksomhed omkring det, vi har foran os, og baner derigennem vejen for at gruble videre over, hvad det egentlig vil sige at måle holdninger.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Carstensen
  • Katrine Damm
  • Lise Lotte Rahbek
  • Steffen Gliese
  • Johnny Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lillian Larsen
Jens Carstensen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Johnny Christiansen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lillian Larsen

Somme tider prøver jeg på at besvare et spørgeskema, men så opgiver jeg. Spørgsmålene kan forstås forskelligt, er uforståelige, eller mit svar kan måske tages til indtægt for noget andet end det, jeg mener. Jeg ender med at lukke uden at sende.

Sven Elming, Katrine Damm, Johnny Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar