Ugerevy: Håndspritten blev coronas første danske offer

Dette blev ugen, hvor vi hamstrede håndsprit, talte om håndtryk og lærte, hvorfor det er fedt at handle med diktatorer. Og så skruede Per Arnoldi helt op for boomerboxen. Ugerevyen opsummerer en stærkt smittende uge
Hvem har formatet til at trække den kulturpessimistiske trækharmonika helt ud og spille den gamle sang om sædernes forfald for fuld Vivaldi? Svaret er: Per Arnoldi.

Hvem har formatet til at trække den kulturpessimistiske trækharmonika helt ud og spille den gamle sang om sædernes forfald for fuld Vivaldi? Svaret er: Per Arnoldi.

Sille Veilmark

Moderne Tider
29. februar 2020

Okay, så nåede coronavirus COVID-19 til Danmark, og med det samme meldte de første butikker om udsolgt af håndsprit. Nu er det bare om at hamstre snacks til den dag, man selv bliver sendt i 14-dages-karantæne.

Det blev en uheldig TV 2-ansat, der var den første officielt smittede i Danmark, hjemvendt fra Italien sådan lidt småsløj fik familien lægernes svar på it-supportens »Har du prøvet at genstarte computeren?« – nemlig: »Fortsæt som normalt og se, om det ikke går væk« – og så troppede han kortvarigt op på arbejde. Derefter røg de første 16 TV 2-medarbejdere i 14-dageskarantæne derhjemme.

Verdensmarkederne reagerede også nervøst på virussens fortsatte spredning. De store indekser faldt, mens guldprisen steg, og Berlingske fandt den positive vinkel: »Det kan være godt for det danske sommerhusmarked,« skrev avisen, fordi storbyferie pludselig virkede lige lovlig viral. Så hellere feriens frivillige ækvivalent til 14 dages coronakarantæne, nemlig 14 dage indespærret med familien i et 40 kvadratmeters bræddehus i Løkken, mens det pisser ned uden for.

Og når det kommer til nedbør, så er Danmark godt med for tiden. Faktisk blev februar den vådeste måned nogensinde målt i Danmark, meddelte DMI denne uge.

Det var dog ikke kun vejret, der overgik sig selv. Den danske eksport brillerede ved at sælge varer til diktaturer og autoritære stater. »De skal ikke sidde i rundkreds, så de kan træffe hurtige beslutninger,« som seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen forklarede til Jyllands-Posten i forbindelse med avisens nyhed om, at dansk eksport til ufrie lande var steget med 439 procent fra 1999 til 2018.

Regeringen viste sig også ganske kreativ med dens beslutning om at sikre Køge en masse millioner fra en særlig hovedstadspulje, som man samtidig udelukkede København fra ved helt casual at sætte grænsen ved et beskatningsgrundlag på lige præcis 199.800 kroner pr. indbygger. Et tal, som Køge ligger lige under, mens København ligger 229 kroner over.

I Berlingskes historie om sagen udtalte professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, at metoden »slet ikke giver mening«. Han havde tilsyneladende ikke tænkt over, at ’fuck København’ er en temmelig udbredt mening.

Nazikortet

Og når nu vi taler om meningsdannelse, så har et spørgsmål længe trængt sig på: Når både Mads Holger og Ulrik Høy er døde, hvem pokker har så formatet til trække den kulturpessimistiske trækharmonika helt ud og spille den gamle sang om sædernes forfald for fuld Vivaldi?

Nu har vi svaret, og svaret er Per Arnoldi, der i søndagens udgave af Berlingske skruede helt op for boomerboxen: »Alt er lige godt, alt er relativt,« lød det om nutidens kunst, hvis nye udøvere var »småborgerlige« i deres ønsker om løn, ferie, pension og barsel, mens »pigerne« – altså de kvindelige kunstnere – klagede over, at de ikke kunne leve af deres kunst trods fine uddannelser fra New York.

»Ved I hvad, piger? Det er sådan, det er!« lød det fra Arnoldi, der også fik sagt, at man altså ikke kunne få en pris, »bare fordi man har ring i næsen«.

Guldmedalje til Arnoldi, som leverede ugens interview, og så skidt med at det faktisk er fra sidste uge – alt er jo alligevel lige meget.

Altså lige bortset fra det danske håndtryk, der er så vigtigt, at man ikke kan blive dansk statsborger uden. Men denne uge kom det imidlertid frem, at man i nogle kommuner lod potentielle statsborgere vælge, om de vil trykke en mand eller en kvinde i hånden.

Et »knæfald for islam«, mente Venstres Inger Støjberg, som ville af med valgfriheden, mens DF hævede indsatsen og krævede, at man skulle give hånd til både en mand og en kvinde.

I Aabenraa gik tingene den anden vej. Borgmester Thomas Andresen (V) nægtede selv at deltage i ceremonierne, fordi »det minder mig meget om nazisme«, som han sagde til DR.

Nu har nazikortet jo ikke vist sig som en særlig effektiv politisk trumf, så måske den gode Andresen skulle udnytte tidens usikkerhed og finde et andet trumfkort frem: coronakortet. Og ellers husk håndsprit.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Et »knæfald for islam«, mente Venstres Inger Støjberg, som ville af med valgfriheden, mens DF hævede indsatsen og krævede, at man skulle give hånd til både en mand og en kvinde."

Det er da diskrimination..!!
Hvad med børn, fulde folk, LBTGQABCDXYZ-personer, livgarden, søværnet, veganerne og andre?

Alvin Jensen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg VIDSTE bare at håndsprit ville stige i kurs. Og det til trods for at overdreven brug af håndspit er en dårlig ide for både hænderne og bakteriediversiteten, som vi ikke kan leve uden.
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/guidersundhedogmotion/...

Alvin Jensen, Nanna Kinch, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Smart journalistisk overskrift.

I grunden Ikke særlig morsom. Måske desværre oveni omvendt lidt for "smart", desværre: Tag dog i stedet situationen lidt mere dybt alvorligt, tak !

Mens vi alle venter på en større pandemi-erklæring fra WHO (for det VIL jo ske), så er det vel uanset hvad ikke så dårligt, at også danskernes bevidsthed om simpleste håndhygiejne stiger?

Omvendt er de mest priviligerede - som altid set i historien - også de mest hamstrende. Herunder sikkert både også af både Håndsprit & Mundbind.
(De sidste skal i øvrigt skiftes hver gang man har brugt det -- blot een gang)....

I bl.a. Japan og Kina har man brugt mundbind i mange år. Det er primært af hensyn til alle de andre i S-tog, busser, etc, hvis man selv hoster, nyser m.v.

Dét kunne visse dybt ego-forkælede, "mig først", danskere måske nok lige notere, På forhånd tak.

Imens oplever man hamstring og ekstra 6 gange 6 tilbud (=max-grænsen hos bl.a. REMA).
Ikke blandt de mindre bemidlede, men hos de rige, der - især her hvor jeg bor - fylder indkøbsvognen til bristepunktet , og uden blusel betaler 2000,- bobs.

= Så dør de nok hverken af Corona - og i hvert fald slet ikke af sult !
Men muligvis af Stress, som min søde gl. slagter ude i Irma, Amagerbrogade så fint sagde det engang, under en sjælden strejke i slutningen af 1990'erne:

Han var lige kommet glad ud med sjældne 10 pakker hakket kød og fordelte det. En kvinde tog straks alle 10 pakker ned i sin indkøbsvogn. En anden sød ældre kvinde spurgte, om hun ikke kunne få blot een pakke?

Jeg gik hen og tog den blot ene pakke op af den ego-tænkendes overfyldte indkøbsvogn , og gav den til den søde gamle kvinde. Hvad ellers ?

Siden kom slagteren ud igen med et par pakker mere, men noterede sig "hamstringen". Tilsat hans vidunderlige gode bemærkning til den egoistiske: "Det er sgu muligt du ikke dør af sult, men måske så af stress" ?

Glemmer det aldrig,. Så kort og rigtigt sagt af dén seje slagter. Typisk for sådan en herlig fyr. Den søde gl. pensionist rullede til kassen med hendes ene pakke kød, af mig konfiskeret , og vi andre levede sikkert under samme konflikt af lige dele spejlæg, kartofler, bønner, Makrel på dåse, eller en dåse suppe. Men ingen gik sulten i seng..

Dét kan enhver efter min egen årgang, 1957 nok huske, og især alle jer meget senere gode årgange.

Alt imens man fra officielt dansk hold nu 2020 forsøger at "inddæmme smitten".... Hm ?

Vi får håbe det vil lykkes, men dét burde da som minimum også inkludere råd om bl,a, IKKE at rejse til kendte smitteområder, ude af kontrol, som f.eks Norditalien.

Men rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet er fortsat ikke blevet ændret, trods de seneste hårde facts. Det er ubegribeligt naivt, samt dybt tåbeligt.

Mange danske private firmaer, herunder Mærsk, har på eksemplarisk vis seneste uge, helt sikkerhedsmæssigt sat egen medarbejdere, der har rejst i smitteområder i 14-dages karantæne, med mulighed for at arbejde hjemmefra.

Det er da sådan det skal gøres! Her kan vi endda lige citere gamle A.P. Møller og hans udtryk "Retttidig Omhu"

De næste dage vil - ganske modsat sat rettidig omhu, suk(!) således medføre flere danske skoleklassers afrejse til det hidtil mest Corona-ramte område i Europa: Norditalien.

Hvad er det dog for en dybt forstemmende mangel på konsekvens fra danske myndigheders side ?
= "Rejs fortsat blot uden bekymring ned til de værst hidtil mest smittede dele af Europa,. Meeen: Hvis du møder nogen der hoster, så hold dig væk. (Det er jo så "nemt" at gøre, eller måske snare IKKE så nemt at gøre på et ski-hotel? Eller f.eks. i en supermarkedskø? I Metroen, eller i Sporvognen i Milano?

Det er da simpelthen en så fuldstændig tåbelig og elendig "rejsevejledning" til danskere, Både tur/retur Italien, men også mange andre steder.
Hvad foregår der dog ?

Hvorfor i alverden er "Forsigtighedsprincippet" mht beskyttelse af alle andre, herunder ikke-rejsende danske borgere, ikke derfor straks blevet sat i højsædet? Hvad angår den danske stats egne tiltag her, inklusive overfor en ny, virulent virus -- og måske allerede i morgen i muterende variant?

Alle spørgsmålene "blafrer i vinden".

Imens laller det samlede "0fficielle Danmark" blot videre, som om intet nyt og farligt var hændt ?

Lørdag aften afholdtes således børne MGP: 12.000 unge mennesker samlet eet sted. Alt Fred og Ingen fare?

Alene 12.000 mennesker, tæt samlet, blot eet sted er da helt ude af "Forsigtigheds-princippet"?.
Hvor er Sundhedsstyrelsen og hvor er alle andre kompetente organer?

Jeg håber inderligt, at ingen af de her 12.000 samlede unge her indbyrdes har kunnet smitte hinanden. Men tvivlen nager, mens jeg bare håber IKKE at få ret, altimens man må gentage begrebet "Forsigtighedsprincip". Tilsat et dybt spørgsmålstegn.

Flemming Berger, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Ha ha. Den uge revy er nu ganske underholdende og lidt befriende.

Skal man give våde kindkys for at blive russisk statsborger ?

Jan Nielsen, ingemaje lange og Inger Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

Den eneste grund til at staten sætter folk i karantæne er for at trække tiden indtil det bliver varmere.

Denne virus vil brede sig som andre influenza epidemier og den vil være ca. lige så dødelig/farlig som andre influenza epidemier.

Kim Houmøller

Køb en flaske isopropyl alkohol i stedet. En liter burde række til et par år. Ellers hæld det på sprinklerbeholderen i bilen sammen med vand, når virussen er ovre.

Thomas Bindesbøll

@ Kim Houmøller,

Undskyld mig, dit indlæg virker dog en smule for kækhøjt.

Jo, sprit allevegne, og jo mere jo bedre.

Men tilbage står fakta: Vi har et nyt Corona-virus. Vi ved ikke om det muterer i venlig" eller mere aggressiv retning. Vi ved dog, at det slår navnligt ældre og luftvejssvage ihjel.

Bør vi derfor ikke alle opføre os rimeligt ansvarligt, som mennesker, med ønske om at passe på de også her svage og udsatte ?

Det er sgu ikke et spørgsmål om håndsprit. Det er et spørgsmål om vi ikke også i Velfærdssat Danmark lever op til de mest simple krav om at passe på de mest udsatte?

Ellers er det da blot "egoismen" der går sin iskolde gang her ? =Nå ja, pyt om et par tusinde ældre og svage lige stryger med her...

Det tror jeg hverken du eller jeg mener er den rette holdning. Er vi ikke enige +

Altså igen : "Forsigtighedsprincippet" som 1. prioritet. Hvad ellers? Og hellere overreagere end ikke at reagere. Der er ingen der dør af en lukket skole, eller hjemsendte medarbejdere, som eksemplarisk og præventivt gjort af private erhvevrsliv, som bla. Mærsk og Grundfos, m.fl.

Derimod halter den danske stat bagefter, Åh nej, rejs dog endeligt alle skoleklasser lige ned til smitteområde i Rød Zone, f.eks. Norditalien. Undgå blot at få et host i hovedet. = Sikke dog noget uansvarligt vrøvl at formidle. Må sige, at min respekt for myndighederen er dalet. Men folk skal åbenbart endnu engang lære virkeligheden at kende, når først dette er eksploderet. Nu har jeg i hvert fald selv skrevet det.

Håber at jeg får uret - ,en det vil efteriden vise

Husk og respektér oveni en masse gode læger og viroliger. der kun kan gentage: INGEN rejser til smitteområder.

Læs alle gerne WHO selv, i deres status rapport fra forleden. Læs fra især side 21 og fremefter, ikke just opmuntrende. Men det er altså en rapport fra de prof, som ikke har tid til plat.
Det haster med en plan på globalt niveau:

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mis...

Alvin Jensen, Henriette Bøhne, Per Torbensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Thomas Bindesbøll,

Jeg har trukket min sølvpapirshat hårdt ned over ørerne og har brugt det sidste døgn til at acceptere, at Danmark simpelthen har valgt en anden strategi end de lande, vi sådan ellers går og sammenligner os med.
Jeg håber, vi får ret og hvorfor skulle vi ikke det, vores flag er jo trods alt faldet ned fra himlen i sin tid?
Eller også får kynikere ret, at det simpelthen er Modrr jords - den dumme kælling! - måde at beskytte sig selv på ved at udrydde de svagelige individer af arten og ligesom optimere resten. Men kunne hun for poker ikke tage dem, som konstant flyver på ferie, kører i dyre biler osv, hvis hun absolut skal være så smart?

Nå, til gengæld har jeg en glædelig nyhed til slle: de almindelige kirurgiske mundbind beskytter mod smitte her i DK, selv om de ikke gør det i resten af verden. Men ifølge instruksen på min arbejdsplads, som kom i morges, er jeg fint beskyttet med sådan et almindelig kirurgisk mundbind og et bette plastikvisir, så hvis jeg ellers kan få fat i et, tror jeg sgu, jeg giver det et forsøg i toget også. For det kan vel på magisk vis ikke kun virke på københavns vestegn?
Eller er det bare mig?

Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Alvin Jensen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Henriette Bøhne

Ifør du dig blot sølvpapirshat - og heldragt - for Sundhedsstyrelsen har just opjusteret deres estimat over potentielle antal smittede i Danmark.

De mener nu, at vi kan risikere 10-15% smittede, altså op imod 870.000 danskere.

I Norge er man mindre konservative; her er prognosen 25% af befolkningen.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-02-870000-danskere-kan-blive-smit...

Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Henriette Bøhne og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Eva,
Ja, og helt vild er den tyske chefvirolog ved Berlins Charite hospital, som iøvrigt er ham, som har udviklet testen til at bestemme sars og også dette nye virus og nu mener at have beregnet, at 70 % af den tyske befolkning vil smittes i løbet af de næste par år, ikke samtidig, bevares, men alligevel.

Jeg må indrømme, at jeg godt nok har svært ved at tro på, at vi kun har 4 smittede her i DK, men det er selvfølgelig også en strategi at teste virkelig få efter nogle snævre kriterier og dermed opnå et smukt resultat, men hvad ved jeg og min sølvpapirshat, andet end at vi som minumum befinder os i en tillidskrise til vore sundhedsmyndigheder :-)

Lillian Larsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Henriette, ja det er en del af problemet, at man kun tester meget få.

I USA er smitten begyndt at sprede sig ukontrollabelt, fordi man har nægtet at teste folk med symptomer, hvis ikke de er kommet hjem fra et udpeget risiko område.

https://www.nytimes.com/2020/02/28/us/coronavirus-solano-county.html

Desuden er det uklart, hvem der skal betale for test og eventuelle indlæggelser, hvorfor folk naturligvis ikke melder sig til myndighederne.

https://www.nytimes.com/2020/02/29/upshot/coronavirus-surprise-medical-b...

Vi kan så prise os lykkelige for her i de fleste europæiske lande, at vi har gratis adgang til hospitalet.
Men såfremt der kommer en pandemi, er der ikke kapacitet til så mange indlæggelser, hvorfor strategien sikkert bliver hjemmekarantæne.

Men hvad med plejehjem, hjemmeplejen, børneinstitutioner osv?

Og hvis mange holdes i karantæne, hvor får de så livsfornødenheder fra?

Der er mange kritiske spørgsmål.

Lillian Larsen, Alvin Jensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Eva, det er jo det samme, jeg tænker.
Men vi to kan jo hurtigt blive enige. Og hvem skal passe patienterne på hospitalerne, plejehjem, psykiatrien osv hvis mange er syge på en gang?

Den første smittende i Berlin blev fundet ved et tilfælde, har jeg lige læst. På Charite (mener jeg, det var) samkører man alle influenzatests med corona testen for en sikkerheds skyld. Og denne patient testede så positiv og måtte isoleres, eller stod han til at blive sendt hjem.

Corona er en genial propaganda mod Kina. Corona er nu ellers en god øl.

Eva Schwanenflügel

Henriette, vi kan kun håbe på, at vi får et varmt og solrigt forår, for så vil smitten muligvis gå lidt i sig selv - i denne sæson.

Men vejrudsigten er ikke lovende..
Det næste problem bliver vel malaria, med al den oversvømmelse :-(

Eva Schwanenflügel

"Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer irettesatte forbundskansler Angela Merkel, da hun mandag ville udveksle håndtryk med ham, skriver Ritzau.

Merkel rakte sin hånd frem for at hilse på sin indenrigsminister, Horst Seehofer, ved et møde om migration i Berlin. I stedet for at tage imod den udstrakte hånd smilede han afvæbnende og holdt begge sine hænder tilbage. De lo begge, og Merkel slog ud med hånden i den tomme luft, inden hun tog plads."

En lige højre til håndtryksloven.
Intet er så galt, at det ikke er godt for noget..

Jan Nielsen, Lillian Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Ovenstående er fra TV2.

Thomas Bindesbøll

Eva og Henriette,

TAK for jeres gode indsatser her!
Det varmer, at I er på dupperne inklusive alle nyttige links.
Jeg håber som alle andre at vi kan "inddæmme", men det er fortsat et stort mørketal. Der også dybt modstridende meldinger - også fra alle kloge - hvorvidt raske smittebærere spreder virus, elelr om det først sker når man har symptomer.

Henriette, jeg er glad for din gode besked, at prof. mundbind og visir hjælper ! Bravo !!

Du er rigtig sej hvis du også tager det på ude i det offentlige rum. Det kræver mod og en "mentalitetsændring", hvis danskerne (omsider!) kan fine på at opføre sig som japanerne.

Jo mindre fri udånding i hovedet på andre, er vel trods bedre end ingenting. Det viser da i hvert faldt et hensyn.
Og så: Håndhygiejne, håndhygiejne, håndhygiejne !

På dagens indkøbstur i Brugsen stillede jeg mig op ved den fine forocelle-styrede sprit automat ved indgangen. Alle der ikke brugte sagde jeg: Husk nu lige at bruge dén der. "Åh, ja du har da ret!", var responsen fra alle, med et smil. Folk vil jo gerne det så godt som muligt. Den sidste jeg mødte var f.ø. en sød ældre oversygeplerske fra Rigshospitalet, der blev helt glad over mig "håndsprits-mand". Men hun gentog jo også blot alt dét DU og andre prof folk ved.

Som muliti-støv(!) allergiker, med kronisk hoste, har jeg faktisk en meget dyr maske, med filtre og ventiler, der måske også er ok at bruge. Så jeg kaster mig nok også ud i at tage chancen. Så må folk grine, men de fleste har jo alligevel købt mundbind. Det er nok en kulturændrende adfærd der skal til, men eet sted må vi jo begynde.

OG så dertil at håbe, at der også i lille Danmark i det mindste er EEN fordel ved den globale opvarming, at virus-sæsonen dermed også hurtigere dør ud takket være hurtig forårsvarme. Jo tak !

Skriver til DR og TV-2, Sundhedsministeren og andre: NU har da foreløbig vi en lille chance for at oplyse befolkningen om alle de gode gamle hygiejne råd, før der var noget der Penicillin.... noget i dén dur. Dét er den lille smule vi som borgere kan gøre.

Hermed sendt videre til alle jer andre, tak.

Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Hej Thomas - den kunde, der sprittede hænder af i min Netto var også en mand!
https://www.information.dk/udland/2020/02/vaccine-stoppe-smitten-coronav...

I øvrigt tog han dertil brødet med tang. Han fik mange point på min hygiejneskala.

Thomas Bindesbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar