Virkeligheden er ikke, hvad den har været

Igen i denne uge flød konspirationsteorier gennem alle samfundslag. Intet er for stort, intet er for småt – fra verdensomspændende satanisme til en lillebitte virus. Ugerevyen er på sagen
I denne blev skylden for coronavirussen placeret hos både kinesere og amerikanere – og falske coronameldinger udløste optøjer i Ukraine.

I denne blev skylden for coronavirussen placeret hos både kinesere og amerikanere – og falske coronameldinger udløste optøjer i Ukraine.

Su Yang

Moderne Tider
22. februar 2020

At virkeligheden ikke er, hvad den har været, fik vi bekræftet i denne uge. En tysk mand angreb to vandpibecafeer i sin hjemby Hanau nær Frankfurt og dræbte ni mennesker, hvorefter han dræbte sin mor og tog livet af sig selv.

Om mandens psykiske tilstand er endnu ikke oplyst noget endegyldigt, men den virkede umiddelbart ustabil. Mandens verdensbillede var i hvert fald fucked up.

Siden han var barn, havde han følt, at han blev overvåget, indtil han som 22-årig følte sig helt overbevist om det.

En efterretningstjeneste kontrollerede tusinder af tyskere, skrev han i et 24 sider langt og til tider rablende brev, som blandt andet Der Spiegel refererede. Her oplistede han mere end 20 lande, hvis befolkning burde udslettes og spekulerede på, hvor mange tyskere, der mon var racerene – »jeg kunne forestille mig en halvering af befolkningen,« stod der ifølge Der Spiegel side om side med en plan om at rejse tilbage i tiden og ødelægge planeten Jorden inden livets opståen for at undgå fremtidig lidelse.

I en youtube-video, som både Der Spiegel og The Guardian refererede, advarede manden desuden amerikanerne mod, at deres land bliver styret af hemmelige loger, og at djævletilbedere på hemmelige militærbaser misbruger og myrder børn.

»Racisme er gift«, sagde kansler Angela Merkel, da hun torsdag holdt tale i Berlin.

»Had er gift«.

Konspirationsteoriernes kulørte verden

Og had er der nok af. I denne uge kunne man læse om, at en anden højreradikal gruppe, som tysk politi har optrevlet, angiveligt planlagde et angreb på en moské og ultimativt drømte om at fremprovokere borgerkrig i Tyskland.

Det at myrde andre mennesker og drømme om folkemord og borgerkrig er stadig et meget smalt randfænomen. Dele af Hanaumorderens tankegang skriver sig dog ind i lidt bredere fænomen – nemlig konspirationsteoriernes kulørte verden, hvor alt – bortset lige fra den video, du er ved at se på YouTube – er løgn.

»Vidste du, at hun er pædofil,« spurgte en Trumpvælger med henvisning til Hillary Clinton i en artikel her i Moderne Tider sidste weekend.

Ved folketingsvalget stemte over 800 danskere på løsgængeren Mads Palsvig, der åbent mener, at sataniske, pædofile loger kontrollerer verden – uden at hans parti dog opfordrer til eller drømmer om vold i den eller nogen andre anledninger.

Og konspirationsteorierne findes hele vejen op til magtens top. I Ungarn har Viktor Orbán sagt, at finansmandens George Soros betaler flygtninge store summer for at søge mod Europa i hobetal. Den frie verdens leder, Donald Trump, blev politisk berømt for at stå stejlt på, at Obama slet ikke var født i USA.

Begynder man først at kigge efter konspirationsteorier, ser man dem overalt. Tilbød Donald Trump at benåde Wikileaks’ Julian Assange, hvis Assange beviste, at Rusland ikke hackede demokraterne under valgkampen? Det påstod Assanges advokat denne uge. Omvendt sagde Det Hvide Hus, at det med benådningen var et fupnummer, som demokraterne stod bag. Alle siger, at alle lyver, og intet er rigtigt.

I denne uge antydede en amerikansk senator, at coronavirus nok var noget, som kineserne havde fremstillet i et laboratorie. På russisk tv har de kørt løs med teorien om, at amerikanerne står bag samme virus.

I Ukraine opstod der i denne uge optøjer, efter at en forfalsket mail, der skulle forestille at stamme fra landets sundhedsmyndigheder, spredte sig med en besked om, at der var fem tilfælde af coronavirus i landet, samme dag som et fly med evakuerede fra Kina landede.

Verdens sundhedsmyndigheder skal ikke kun slås med en farlig sygdom, men også med misinformation.

Får man først et verdensbillede, hvor tilfældigheder, fejl, dumhed og uforudsete konsekvenser ikke eksisterer, så er alt pludselig muligt? Var dommen over Britta Nielsen denne uge et komplot? Hvad mon ligger bag et faktum, at ingen fynske restauranter fik nogen Michelinstjerner i denne uge?

Det eneste, der pludselig er sikkert, er, at virkeligheden ikke er, hvad den har været.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er et tegn på et nysgerrigt og fleksibelt sind at være skeptisk, og at spekulere over skjulte sammenhænge. Blot skal man huske på ordene:

"Hold sindet åbent, men ikke så åbent at hjernen falder ud"

Der er mange konspirationsteorier der har vist sig at være sande. Her er 12 eksempler fra Readers Digest - især nummer 8 var en djævelsk svinestreg! Fy for ... !: https://www.readersdigest.com.au/true-stories-lifestyle/12-crazy-conspir...

I det hele taget er "falske flag"-angreb en gammelkendt strategi og krigslist. Det går ud på at foretage et angreb mens man har en fjendes flag (det falske flag) hængende i masten. Fjenden får skylden for angrebet. Særdeles effektivt hvis man prøver at sætte to fjender op mod hinanden.

Arne Albatros Olsen

Probemet med konspirationsteorier , er jo at dem , som har skabt grundlaget for en konspirationsteori, har gjort alt for at skjule ethvert muligt spor, og bagefter kan de samme personer, kækt stille sig op , og affærdige det hele som en simplel konspirationsteori.

Det er simpelthen genialt.

Og lige efter bogen !