Satire
Læsetid: 2 min.

Fra Afrika til os: En støttesang for Europa

Hvis den afrikanske musikscene skulle overveje at gå 80’errockscenens støttesange i bedene, så kunne det her være resultatet. Smør stemmelæberne og syng med
Hvis den afrikanske musikscene skulle overveje at gå 80’errockscenens støttesange i bedene, så kunne det her være resultatet. Smør stemmelæberne og syng med

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
28. marts 2020

Den værste pandemi i moderne tid har ramt os – hvis man altså, som vi plejer, lige ser bort fra Afrika. Her har folk i mange år ikke blot måttet kæmpe med borgerkrige, diktatorer og hungersnød, men også med epidemier, der ikke i nær samme grad er set i resten af verden. Især aids, ebola og malaria har dræbt og dræber millioner af mennesker.

I 1980’erne blev det populært for musikere fra Vesten at vise samfundssind ved at skrive støttesange til de nødlidende og invitere deres rockstjernevenner til at synge med. »Do They Know It’s Christmas« og »We Are the World« var verdenshits, og hertillands blev Nanna Lüders’ »Afrika« et kæmpehit i 1985, som alle – ja, selv C.V. Jørgensen – sang med på.

Med afrikanernes store erfaring med epidemier, og fordi covid-19 heldigvis ind til videre har været mindst aggressiv netop der, tænkte vi, det var en idé for nogle af de største afrikanske musikstjerner at gengælde for 80’ernes stadion­schlagere med en støttesang. Men da få af vore læsere læser swahili, igbo eller zulu har vi her valgt at lave vores forslag på dansk, på melodien til førnævnte »Afrika«:

»EurOOOpa«

Melodi: ’Afrika’

Angelique Kidjo og Toumani Diabaté:

Alle går I rundt
I jeres egen lille verden
Drømmer om fest for friværdien
Og om tilbud på rosé

Amr Diab og Abraham Afewerki:

Gennem flere år
Og gennem endnu mere velstand
Ja der har I glemt at vaske hææænder
Og at passe på jer selv

Onyeka Onwenu og Salif Keita:

Over sø og land
Der har i fløjet rundt på ferie
I fik et glas vin foran caféen
Men nu bli’r I indenfor

Tinariwen og Youssou N’dour:

Det der er vores liv
Er så langt fra Aarhus’ nød
HUWÅUWÅUH det land, som nogle børn kender
Har WHO erklæret rød’

Khaled og Femi Kuti:

EuROOOpa, EuROOOpa
Du bli’r sygere dag for dag
Hvis vi synger lidt om EuROOOpa
Så klarer de det måske seeelv?
EuROOOpa

Wizkid og Koffi Olomidé:

Gennem flere år
Hvor du har levet fedt og lækkert
Der har du kun hørt om pandemiiier
Hvis de ramte her hos os

Alpha Rwirangira og Maryam Mursal:

Alle gik i rundt
I evig frygt for migrationen
Eller I råbte op om klima
Eller topskatten sku’ væk

Rokia Traoré og Farafina:

Det der var jeres liv
Var så langt fra håndspritteeen
HUWÅUWÅUH det land, hvor regnbuen ender
Lukker sig ned mod covid-nitteeen

Alle:

EuROOOpa, EuROOOpa
Det bli’r varmere dag for dag
Hvis vi synger lidt om EuROOOpa
Så klarer de det måske seeelv?
ÅHHHH EuROOOpaaaaa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ivan Breinholt Leth

Tryghedsdanskerne er blevet ramt af en tilstand, som flertallet af afrikanere har befundet sig i i et halvt århundrede.

Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Gad vide hvordan Afrikanere forholder sig til Afrikasangen i dag. 9 år efter Afrikasangen støttede vi folkemord i Rwanda. Vi holdt de såkaldte Hutuer ved magten og gav dem alt hvad de behøvede til deres ugerning. 100 år før Afrikasangen delte vestlige lande Afrika med en lineal . Deres nationaliteter kaldte man stammer og det ejerskab befolkningen havde til deres jord blev overrulet. Og kun det vestlige system gjaldt. De kan simpelthen ikke li´os. Og med god grund. De bryder sig nok heller ikke meget om de rige snobbede kinesere. Men jeg tror de foretrækker dem frem for vesterlændinge. Så det er måske på sin plads , når denne Europasang rummer sarkasme. Hvis de da ikke, ligefrem, skrev en sang hvor de fryder sig.
Har vi ikke ofte hørt denne bemærkning når afrikanere dør i hobetal. - Jeg ved godt det ikke er politisk korrekt, men jeg siger bare det´ de fleste tænker. Måske er det ikke så slemt at vi bliver nogle færre i verden.
Men når året er omme og denne coronakrise, forhåbentligt, er overstået. Kan det vise sig at flere har overlevet på verdensplan, end der er døde af corona. Luftforureningen er blevet mindre. Død af biodiversitet er blevet mindre. Og dermed færre klimaflygtninge og færre konflikter. Måske filosofiske afrikanere vil sige. Jeg ved det er hårdt at sige det. Men det er måske ikke så slemt at vestlige lande ender i krise. Verden bliver et bedre sted at leve i.

Er det ikke ved at være på tide, at Jyllands-pesten tegner Dannebrog med Corona- virus i de røde felter, som en alvorlig påmindelse til folket?