Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg er blevet leder for mine kolleger

Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. I anledning af 8. marts gives svarene i denne uge af kvindelige topchefer
Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. I anledning af 8. marts gives svarene i denne uge af kvindelige topchefer

Mia Mottelson

Moderne Tider
7. marts 2020

Kære Brevkasse,

Jeg er 29 år og har gjort det, man nok vil kalde kometkarriere, i en it-virksomhed. Da min chef blev headhuntet til udlandet, blev jeg gjort til leder. Mine ansatte er derfor mine tidligere kolleger. Jeg føler, at jeg har været nødt til at distancere mig lidt fra dem, og jeg har ad omveje hørt, at de går og siger, at jeg er blevet en snerpet kælling.

Vores tidligere chef, som var en mand, var beundret for sin evne til at få ting til at ske. Jeg synes, jeg prøver at gøre det samme, men bliver åbenbart opfattet helt anderledes. Hvad skal jeg gøre?

Den nye leder

Svar I:

Tak for dit brev og tillykke med lederstillingen.

Først og fremmest skal du holde fast i din faglighed og stole på dig selv. Det er den kombination, der gør, at du kan skabe forandringer og fremdrift i din virksomhed. Jeg kan godt forstå, at det er en ny situation at blive leder for sine kolleger. Jeg mener, at det er en styrke for dit lederskab, at du har haft en professionel relation til dine kolleger på forhånd.

Du skal ikke være bange for at holde fast i en personlig relation til dine kolleger, men du skal være opmærksom på, at jeres relation har ændret sig, og at de ser på dig på en ny måde: nemlig med en forventning om, at du leder og fordeler opgaverne. Det lyder, som om du spejler dig meget i din tidligere chefs ledelse. Du kan med fordel søge inspiration i et netværk blandt andre ledere, så du kan finde din egen ledelsesstil. For det er helt naturligt, at der vil være forskel på jer som personer og som ledere.

Hilsen
Birgitte Nauntofte

Birgitte Nauntofte

  • Født 1958.
  • Direktør i Novo Nordisk Fonden.
  • Fun fact: Har aldrig drukket en kop kaffe

Svar II:

Det er altid svært at være ny leder for tidligere kolleger. Det kræver særlig omtanke i forhold til ens nye rolle, fra kollegarolle til lederrolle. Det kan jeg forstå, du har tænkt over, idet du har tænkt, at du skal distancere dig fra dem. Men jeg er ikke sikker på, at det er den rette vej at gå. Jeg kender ikke din virksomhed, dine medarbejdere eller den virksomhedskultur, I har.

Men jeg kan se af dit spørgsmål, at de har reageret meget negativt på din tilgang til din nye rolle. Du skal ikke forsøge at kopiere den tidligere leder, men finde din tilgang til lederrollen og til, hvordan du vil være. Hvilke værdier er vigtige? Hvilken virksomhedskultur vil du gerne vise med dit lederskab?

Min personlige tilgang har altid været, at du ikke skal være bange for at vise, hvem du er som menneske, i din lederrolle. Det er noget andet end at have en personlig relation. Men de skal vide, hvad du står for, hvilke værdier du går op i. Når vi arbejder sammen på en arbejdsplads, har vi forskellige roller. Men vi er alle mennesker, ikke robotter. Så vis, hvilket menneske du er, og at du kerer dig om, hvordan I som hold står sammen om at løse opgaverne, så I spiller hinanden gode.

Venlig hilsen

Anne Skovbro

Anne Skovbro

  • Født 1969.
  • Administrerende direktør, By & Havn.
  • Fun fact: Er langrendsløber, har gennemført tre Vasa-løb, plus det løse

Kvinder i topledelse

Danmark daler ned på verdensranglisten over ligestillede lande. Og det er især manglen på kvinder i de øverste beslutningslag, som trækker Danmark ned på en foreløbig 14.-plads – overgået af både Rwanda og Nicaragua. Vi har nogle af verdens bedst uddannede kvinder, men de når sjældent helt til tops og ind på direktionsgangene eller i bestyrelseslokalerne. Det vil vi gøre noget ved, og derfor dedikerer vi et helt tillæg til at undersøge, hvorfor Danmark halter bagud på ligestillingen i de øverste magtlag, hvor beslutningerne træffes. Vi undersøger myter og fakta, og spørger erhvervslivet, ligestillingsministeren og områdets førende eksperter, hvordan vi endeligt får sparket hul i glasloftet.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her