Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan forener man joints og corona med godt naboskab?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra Informations læsere. For tiden handler det hele om corona – som for eksempel, hvad man stiller op med lugten fra underboens ret mange joints
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra Informations læsere. For tiden handler det hele om corona – som for eksempel, hvad man stiller op med lugten fra underboens ret mange joints

Mia Mottelson

Moderne Tider
28. marts 2020

Normalt har jeg ikke noget imod, at min underbo dagligt ryger rigtig mange joints ude på altanen. Men i denne coronatid, hvor man skal lufte ud hele tiden, så er det altså lidt af en prøvelse. Den anden dag, hvor jeg og min lille familie kom hjem til vores grundigt udluftede lejlighed, stank alting af skunk. Og det bliver jo ikke bedre af, at man skal arbejde hjemme og har vinduet åbent for at lufte virusserne ud, for så bølger det ind fra tid til anden.

Hvordan griber jeg det her an uden at virke total emsig? Jeg vil jo også gerne selv kunne ryge en sjælden joint på min altan uden at virke som en farisæer. Har I et bud på en praktisk løsning?

Mand, 36, Nørrebro

Svar I:

Normalt ville jeg måske skrive et eller andet fis med, at »tolerancen er det første offer under en katastrofe«, men lige her rammer du en nerve. Jeg bor selv i kollektiv, og i lejligheden ved siden af ligger et andet kollektiv. Alle beboere er sendt hjem fra arbejde, men langt fra alle har noget at tage sig til. Det kan man nogle gange lugte sidst på eftermiddagen, og det er altså anstrengende at arbejde i en lufttype, der instinktivt appellerer til det allermest uproduktive i mig.

Omvendt er det stærkt usandsynligt, at din underbo kvitter sit misbrug netop nu, hvor han ikke har andre muligheder end at sidde i sofaen og se ’South Park’.

Så accepter lugten, eller tal med ham. Måske kan I aftale, at han sender en sms, inden han skal ryge? Så kan du lukke vinduet i et kvarter. Når Enhedslisten og Nye Borgerlige kan blive enige om en økonomisk hjælpepakke, må I også kunne finde en fælles løsning på jeres lille coronakrise.

– Mathias Sindberg

Svar II:

Tænk på de her coronadage som et computerspil, hvor du får point, hver gang du vasker hænder, tager ekstra hensyn eller bærer over med noget, som sådan rent objektivt er irriterende. Forestil dig en blinkende guldmønt over dit hoved, hver gang du gør noget hensigtsmæssigt.

Forestil dig på samme måde, at du mister point, hver gang du går uden for en dør eller ind i en butik. Dette tab kan dog indhentes ved at gå i store buer uden om folk, købe ind for andre eller finde mennesketomme ruter i dit lokalområde. Hvis du spytter på gaden, mister du øjeblikkeligt alle dine point. Hvis du begynder at moralisere over andres levevis og dermed øger den klaustrofobiske, paranoide følelse, alle er berettiget til at føle for tiden, mister du cirka halvdelen.

Men hvis du roser din underbos samfundssind – som desværre bare stinker af skunk – giver det point. Det samme gør det, hvis du bager en plade hashpebernødder til underboen, så vedkommende har et alternativ til sine joints.

– Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Krabat

Problemet er jo bare, hvor overboen får fat i hashen, når han ikke må gå ud!

Henning Kjær

Han får det vel hashen leveret af gode venner eller af en kurér. Nogen må også levere fødevarer til ham, så han ikke sulter.

Carsten Svendsen

Hvordan Fa.... bærer røgen sig ad med at bevæge sig op til en overbo, med den blæst vi har?

Kent Nørregaard

Ring til ordensmagten. Den stank er utålelig. Din underbo er nok ret ligeglad med den indvirkning s skunkrøg har på din families livskvalitet så du kan være ditto ligeglad med om han får en påtale af en betjent og evt. en lille bøde.

Det burde ikke være røggenerede, der skal gennem undskyldninger og krumspring for at tage hensyn til rygerne. (At spørgeren selv er hash-ryger gør dog nok budskabet noget svagere). Men hermed nogle argumenter for opstramning:

'Passiv potning' har sundhedsskadelige og gene-effekter, der er sammenlignelige med passiv rygning. Bla. via en høj koncentration af fine partikler og en række kemikalier i røgen.

Dertil kommer selve det virksomme stofs effekt:

Passiv cannabis-rygning kan give dig målbart indhold af stoffet i spyt og blod i op til 3 timer efter. Hvis røgen er tæt nok, kan du miste kørekortet! Indholdet i blodet kan nemlig i en times tid efter indånding overstige den danske grænseværdi (1 mikrogram aktiv stof/kg blod). Desuden vil du kunne være påvirket af stoffet i endnu flere timer.

Det viser et forsøg, man udførte på 12 mennesker, hvoraf de 6 var hashrygere. Se figur 1-4 i denne i denne artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4627404/

(Blodkoncentrationen > 1 mikrogram/kg har jeg udregnet fra 1 ng/ml. Fig 3 viser blodkoncentrationerne, fig 2 spytkoncentrationerne og fig 1+3 viser folks subjektive reaktioner. NB artiklen er kun pletlæst, og jeg er ikke ekspert, men fritidsnørd).

Hér om en højesteretsdom om hash og kørekort:
https://www.lou.dk/nyheder/koersel-med-hash-i-blodet-efter-passiv-indtag...

Og danske grænseværdier:
https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/ulovlige-stoffer

Nu fremgår der ikke, hvad den lille familie består af. Men muligvis påvirkes kvinder stærkere af cannabis end mænd (og børn vel endnu mere?)

Thomas Tanghus

Der er ikke nogen, der bliver skæv af, at underboen ryger på altanen. Hvis lugten er et problem, kan vedkommende vise hensyn ved at ryge indenfor.
Det er rigtigt, at man kan måle cannabis i lang tid efter indtagelsen, men det er ikke ensbetydende med, at man er skæv. Den danske lovgivning er helt ... skæv... på det område.

Kent Nørregaard

Det vil komme an på hvor tæt man er på røgen og hvor længe det står på. Hvis man nu selv gerne vil nyde sin altan og sidder ude kan man sagtens blive påvirket.

Jeg mener, at ren luft i nærmiljøet burde være en selvfølgelighed nu til dags. Til ren luft hører også lugten; den nære luft skal da ikke give vedvarende eller hyppigt gentagne lugtgener. Ligesom vi forventer, at vandet, der kommer ud af hanerne, er helt rent.

Det ville være rart, hvis fritids-kulturen kunne at blive så voksen, at den begyndte at overholde de miljøkrav, man normalt ville stille til industrien herhjemme.

Liberaliseringen af cannabis i flere USA stater har medført stedvis eksplosion i lugtklager derovre, dels over lugt fra de cannabisproducerende virksomheder, dels i form af klager over naborøg. Håber ikke, at DK går yderligere den vej (der kan så være noget med nogle patienters behov for medicinsk cannabis. Men det tilrådes vel næppe indtaget via røg, ligeså lidt som hovedpine-medicin indtages via tobaksrygning?)

Carsten Svendsen

Vi må ikke glemme parfume-allergikerne, det må være på tide, at "Dronning Isabella" lærer at bruge et stykke sæbe, i stedet for at spraye sig til med unødvendige duftstoffer.

Hvis ikke du ikke kan li' lugten af sativa, ka' du jo prøve at gi' ham noget indica.