Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvordan undgår jeg, at ’vegetar’ bliver en stempling?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. En grøn af slagsen vil her gerne vide, om man kan være vegetar uden at blive stemplet som besværlig
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. En grøn af slagsen vil her gerne vide, om man kan være vegetar uden at blive stemplet som besværlig

Mia Mottelson

4. april 2020

Kære Brevkasse

Jeg overvejer at blive vegetar, men har altid syntes, at vegetarer var ret besværlige, altså når de kommer på besøg til middag. For slet ikke at tale om veganere …

Jeg hader tanken om, at der skal indføres særlige hensyn til mig i sociale sammenhænge. Omvendt vejer klimahensyn tungere og tungere i min overvejelser.

Hvad tænker brevkassen?

— Hilsen den 99 procent grønne

Svar I:

Vi får flere med på den grønne vogn, hvis vi ikke gør det at spise plantebaseret til et identitetsprojekt. Kødspørgsmålet ender ofte som en skyttegravskrig mellem kødspisere og veganere, og det er kontraproduktivt, fordi folk ofte er ude af stand til at forholde sig konstruktivt til mulige strukturelle løsninger, hvis de føler sig stødt på identiteten.

Jeg bliver tit spurgt om, hvorfor jeg går uden om hakkebøf, laks og varm leverpostej. Men at man påtager sig identitetsmærkatet ’vegetar’ er jo faktisk en ikkeforklaring. Øv dig i at svare med meningsfulde argumenter, og overvej, om det virkelig er nødvendigt at sige nej tak, når din mormor serverer and til jul.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu er det for det meste svært at ændre (spise) vaner, så måske skal du ikke lægge dig fast på en identitet som vegetar. Du behøver jo ikke fortælle andre om dine ideer, før du er sikker på at det kan lade sig gøre. Hvis nogle inviterer dig på mad, kan du vel stadig spise kød som nu. Så slipper du for stempel og diskussioner. Prøv at læse: vi er vejret, af Jonathan Safran Foer. Han er erklæret vegetar, men indrømmer han spiser kød i smug sommetider.

PS
Hvis du virkelig er "99 % grøn", som du siger, har du kun en navlepillende selvoptagethed. Måske er der væsentlige andre problemstillinger at forholde sig til på et tidspunkt?

Thomas Corydon

(kopieret fra dagens brevkasse (den 6/4)
Thomas Corydon
06. april, 2020 - 08:54
@maj-britt kent hansen: - du har en pointe. Istedet for at anse sigselv for en stakkels vegetar burde vedkommende (i det pågældende læserbrev) være stolt: BLIV VEGETAR OG BLIV FRI FOR CORONA OG KLIMAPROBLEMER* I FREMTIDEN !
(hvad har det så med Corona og sex at gøre? - intet - ligesom sex og kærlighed intet har med hinanden at gøre)
*nogle af klima- og sultproblemerne
hudsult/berøringsangst
kroner/corona

Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Stødende kommentar

Thomas Corydon
06. april, 2020 - 12:33
Opfordringen til at blive vegetar gælder ifm. corona (selvfølgelig) først og fremmest kineserne - syntetisk kød er opfundet - tilsæt dernæst smag af henholdsvis flagermus, krokodille, desmerdyr osv. osv.

Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar