Kære brevkasse
Jeg er en nogenlunde venstreorienteret mand på 55 år, som – for at være helt ærlig – har svært ved at forstå, hvorfor det egentlig er et problem, at der er flest mænd på direktionsgangene, i bestyrelseslokalerne og i Folketinget? Jeg er med på, at et samfund, som er 100 procent styret af mænd, ikke er et ideal, men hvorfor er det så vigtigt at nærme os en 50/50-fordeling på magtposterne? Er det ikke at tillægge køn for stor en betydning?
Hilsen den uoplyste
Svar I:
Du har ret. Vi bør ikke tillægge køn for stor en betydning. Til gengæld bør vi tillægge talent en kæmpe betydning. Som borgere i et land, hvis primære eksportvare er viden, kan vi nok hurtigt blive enige om, at det danske erhvervsliv er nødt til at udnytte sine hjerner bedst muligt. Kvinder udgør i dag mere end halvdelen af de færdige kandidater fra danske universiteter. Vi investerer i uddannelse og viden, og vi skal have det meste ud af den investering. Det gør vi ved at sikre, at vi ikke går glip af 50 procent af talentpuljen.
Hvis vi ikke formår at bringe kvinder ind på magtposterne, går vi glip af halvdelen af vores talentmasse. Og det er faktisk det, vi oplever lige nu. Med en lidet imponerende 14.-plads i World Economic Forums ligestillingsindeks hænger vi efter de nordiske lande, vi sammenligner os med, og vi forringer vores internationale konkurrenceevne.
Så nej, man skal ikke sidde i en bestyrelse, fordi man er kvinde. Men man skal jo heller ikke sidde der, bare fordi man er mand. En 50/50-fordeling af køn er ikke afgørende for mig, men det er afgørende, at vi udnytter den massive talentpulje, vi har til rådighed i Danmark. Og det gør vi bedst, hvis vi ikke skærer halvdelen af talentmassen fra.
Venlig hilsen
Helle Østergaard Kristiansen
Helle Østergaard Kristiansen
- Født 1978.
- CEO i Danske Commodities.
- Fun fact: Fik sit første job som 11-årig med at samle plastiklegetøj.
Svar II:
Mange oplever, at vi i dag har ligestilling, men vi er flere kvinder, der oplever, at vi stadig skal klare os på trods. Personligt er jeg træt af at være kompetent på trods. Jeg kan stadig opleve, at folk tænker, at jeg er dygtig eller overraskende begavet – af en kvinde at være. Jeg møder også modgang i min omgangskreds, fordi det falder mig naturligt at prioritere mit arbejde højt. Og jeg oplever indimellem, at folk tænker, at jeg er en dårligere mor, fordi jeg har valgt et lederjob.
Det er det, vi kalder bias – forudfattede meninger og fordomme, som forhindrer reel ligestilling. Nogle af dem ligger i os som kvinder. Det har vi fået i ’gave’ gennem vores kulturelle opdragelse. Og desværre siger mine observationer mig, at de samme bias ligger i vores døtre. Unge piger har stadig en oplevelse af, at de skal være fuldendte, før de kan tage deres plads, mens de synes, det er helt fint, at drengene fjoller rundt og prøver nye ting af.
Der er forskel på mænd og kvinder – gud ske lov for det. Det skal vi ikke ændre på. Men vi skal blive bevidste om den forskelsbehandling, der sker hver dag. Løsningen er, at vi alle gør en ekstra indsats for at række ud til det modsatte køn. Egentlig mener jeg ikke, at der er behov for konkret at argumentere for nytteværdien af flere kvinder i toppen af dansk erhverv og i Folketinget. Samfundets diversitet bør afspejles både i politik og erhverv. Det er et helt grundlæggende element i at sikre, vi har et reelt demokrati.
Venlig hilsen
Mia Wagner
Mia Wagner
- Født i 1977.
- Koncerndirektør i Freeway.
- Fun fact: Har ordet ’definitionsmagten’ tatoveret på armen. På den måde har hun altid en påmindelse om, at hun selv har retten til at definere, hvad der er rigtigt og forkert.
Kvinder i topledelse
Danmark daler ned på verdensranglisten over ligestillede lande. Og det er især manglen på kvinder i de øverste beslutningslag, som trækker Danmark ned på en foreløbig 14.-plads – overgået af både Rwanda og Nicaragua. Vi har nogle af verdens bedst uddannede kvinder, men de når sjældent helt til tops og ind på direktionsgangene eller i bestyrelseslokalerne. Det vil vi gøre noget ved, og derfor dedikerer vi et helt tillæg til at undersøge, hvorfor Danmark halter bagud på ligestillingen i de øverste magtlag, hvor beslutningerne træffes. Vi undersøger myter og fakta, og spørger erhvervslivet, ligestillingsministeren og områdets førende eksperter, hvordan vi endeligt får sparket hul i glasloftet.
Andre artikler i dette tillæg
Brevkassen: Jeg er blevet leder for mine kolleger
7. marts 2020Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. I anledning af 8. marts gives svarene i denne uge af kvindelige topcheferVi skal bekæmpe, at det stort set kun er mænd, der styrer verden. Lad os smadre glasloftet
7. marts 2020Forandringer sker ikke af sig selv – og slet ikke, når de skal bryde med, at verden stort set styres af mænd. Det afspejler ikke samfundet, det er spild af talent, og det er hamrende udemokratiskHunbossen på tv: Iskvinden, den ærgerrige karrieremor og statsministeren, der skal skilles
7. marts 2020Men vi venter på den kvindelige topchef, er der et righoldigt udvalg af dem på film og i tv
I et forsøg på at vise køn ikke betyder noget og at vi alle er lige.
Så nu betyder køn alt..
Der er så mange penge, valgstemmer og status osv, men også at det er så progressivt...
så kønsdebatten er blevet til et monster af en propaganda maskine. som hele tiden skal retfærdiggøre sin eksistens.