Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Vi ser og krammer stadig mine forældre på 70+ år

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra Informations læsere. For tiden handler det hele om corona – som her om problemet med både at holde afstand og holde fred
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra Informations læsere. For tiden handler det hele om corona – som her om problemet med både at holde afstand og holde fred

Mia Mottelson

Moderne Tider
28. marts 2020

Der har spredt sig en mindre coronakrig i familien:

Trods isolationen ser min mand, vores to mindre børn og jeg stadig mine forældre – de er ikke i risikogruppen – bare 70+ år, og vi handler ind for dem og går ture med dem. Og vi – både jeg og mine børn – krammer dem.

Min lillesøster på 30 vil ikke længere kramme, og hun insisterer nu på, at jeg og mine to små børn overholder de samme regler. Hun mener, vi skal holde os væk eller til nød give dem albuen.

Jeg har sagt til hende, at de selv må melde ud, hvad de ønsker, men hun mener, at hverken de eller jeg tager det alvorligt nok. Og at jeg nok først forstår det, »når far eller mor ligger for døden på intensiv«.

Med udsigt til at det fortsætter længe endnu, hvad vil I så råde mig til at gøre? Både i forhold til de gamle forældre og min – synes jeg lidt hysteriske – lillesøster.

— Kvinde, 35 år, Hvidovre

Svar I:

Ret beset er det din søster, der handler i overensstemmelse med de retningslinjer, som statsministeren, dronningen og Politikens chefredaktør har udstukket. Vi skal ikke kramme hinanden – vi skal holde afstand.

Jeg er selv en udpræget krammer. En af dem, som i fredstid kan gøre andre mennesker forlegne, fordi de ikke umiddelbart havde en forventning om, at vi skulle trykke vores overkroppe ind imod hinanden i forbindelse med et tilfældigt møde.

Men selv vi krammere bliver nødt til at rette ind i disse tider. Jeg kan heller ikke lade være med at bemærke, at du køber ind for dine forældre. Er det, fordi de ikke selv kan? Og er du i så fald helt sikker på, at de ikke er i risikogruppen?

Uanset hvad: Et par måneder uden kram og nærkontakt må være en rimelig pris at betale for, at vi i fællesskab kan redde liv – hvad enten det bliver dine forældres eller nogle andres. På den måde kan du også undgå at blive yderligere uvenner med din søster, den slags har stor værdi.

— Kristian Villesen

Svar II:

I forrige uge skrev min gode kollega Georg Metz på denne plads, at man af og til må holde sig i skindet for ikke at blive alt for irriteret og »pædagogisk uhensigtsmæssig«. Det samme kunne man jo sige her, for der er INGEN tvivl om, at din søster har ret.

I skal ikke kramme. Punktum. Men jeg har da også selv været i syv sind angående ældre, friske medlemmer af familien i forhold til selvisolation kontra mental sundhed.

Men I har jo fundet løsningen – som så mange andre – med udesamvær. Lige nu planlægger vi for eksempel grillpølser i en have i Søborg iført termotøj for at fejre en 75-års fødselsdag, hvor vi på skift ser Netflix inden døre for at overholde forsamlingsforbuddet – og fordi det sikkert bliver hammerkoldt.

Det er da ikke så svært.

— Mette-Line Thorup

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hele den tid vi gennemlever lige nu i Danmark på halv blus har kun ét formål. Og kun ét.

- At bryde smittekæder.

Klaus Lundahl Engelholt, Erik Fuglsang, Hans Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Denne artikel vil måske understrege alvoren i formaningerne om at holde fysisk afstand.

På krydstogtskibet "Diamond Princess", der som bekendt var 'eksperimentarium' for hvordan coronavirus spreder sig i en lukket forsamling, fandt man efter evakueringen af skibets passagerer stadig levende virus på forskellige overflader - 17 dage efter..

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-03-28-krydstogtskibet-var-forladt-i-1...

Hendes opførsel er helt i orden.
Den vil begrænse ældrebyrden, sænke statens sociale udgifter for den aldersgruppe. og øge statens indtægter ved arveafgifter.
/s

Efter selv at have været hjemme i 2 uger og 4 dage for at medvirke til at stoppe smittekæder, vælger jeg i min harme over dette stupide spørgsmål, at tro på at det MÅ være konstrueret.

Erik Fuglsang

Gør nu for f...bare, hvad myndighederne har påbudt os.

Jeppe Lindholm

"Vi ser og krammer stadig mine forældre på 70+ år"

Hører I også til dem, som mener I har ret til at køre over for rødt lys, hvis der lige er plads? Ryger der også lidt i lommen uden om kassen, når I handler hos Fakta? Har I den opfattelse at lovgivningen kun er en vejledning for landets borgere?

Ja, der er mange spørgsmål. Og ja. Livet er jo lidt forvirrende.

Nana Chileshe Tobiesen

Måske er spørgsmålet i brevkassen konstrueret. Men det er svaret desværre nok ikke. Hvor er det forstemmende at læse i svar II, at journalisten forherliger en bevidst måde at undgå de retningslinjer, flere af os overholder for at bryde smittekæden. Flere børn sidder alene med hjemmeskoling, dele af sundhedspersonalet er allerede i knæ og økonomien nærmer sig en recession, fordi vi prøver at undgå kollaps i sundhedsvæsenet. Men på Information holder de fest. Mette-Line Thorups svar ligger i god tråd med Lykkebergs kommentar i avisen samme dag. Man fornemmer en ny kurs på redaktionen, som måske er sjov i den virtuelle fredagsbar, men ikke egner sig til at komme i trykken. Så her en appel til at tage ansvar som alle andre og lade være med at udbrede en negativ diskurs om os, der rent faktisk prøver at bakke op om de tiltag, vi som samfund er fælles om. Det er usolidarisk og asocialt - og pinligt, hvis den kulturelle og journalistiske elite - igen - giver udtryk for og dermed fastholder at nogen er mere lige end andre.

Anders Sørensen, Erik Fuglsang, Niels Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Stoppe smittekæder? Det drejer sig om udskydelse.... corona rammer flertallet..
I grunden lidt surt hvis du efter selvisolation rammes dag et efter - og muligivs dør. Det er jo en udfordring for en person, der allerede er sig 85 og her en forventet restlevetid omkring 5-7 år - og typisk med sidst 2-3 år som ganske svagelig.
Tilsvarende er det forår og hvad med dem der leder efter en partner (er datesites lukket?) eller ikke kan se deres kæreste, eller de der ikke kommer i gang med livsvigtig behandling, f.eks. kræft, fordi de ikke tør kommer til lægen... Og hvad med alle de stakler der har mistet deres job eller ikke kan gennemføre en uddannelse.
Vi redder muligivs mange tusinder men mange millioner betaler og sulter i verden.
Og det bliver ved efter Conora.... nedskæringer over hele linien og en kæmperegning der skal betales.
Kram videre inderfor familien :)