Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad siger jeg til mit femårige barn om coronavirus?

Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. Hvad stiller man for eksempel op, når den femårige datter spørger: »Kan jeg dø af corona?«
Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. Hvad stiller man for eksempel op, når den femårige datter spørger: »Kan jeg dø af corona?«

Mia Mottelson

14. marts 2020

Min lille, kloge, eftertænksomme datter på fem spørger: Kan jeg dø af corona? Jeg svarer, at hverken hun, lillebror eller mor eller far dør af corona. Indtil videre var det svar nok for hende, men hvad hvis hun vil vide mere? Hvordan forklarer man på den bedste måde sin femårige om corona og den undtagelsestilstand, vi alle er i?

— Moderen

Svar I:

Børn forstår mere, end man giver dem credit for. Man kan ikke skjule sandheden for dem. Som voksen bliver man hurtigt gennemskuet som utroværdig, hvis man pynter på realiteterne, og hvem skal barnet så stole på? Men det betyder selvfølgelig ikke, at du skal klaske alle verdens fortrædeligheder ufiltreret lige i synet på dine børn.

Din datter er for lille til, at du kan forklare hende omfanget af pandemien og dens konsekvenser. Det vil formentlig kun gøre hende angst, hvis du forsøger. Prøv i stedet at gøre det konkret for hende ved at indføre simple forholdsregler i hverdagen, hun kan forstå.

Fortæl hende, det er vigtigt at vaske hænder og lege nogle lege, der ikke involverer så meget fysisk kontakt. Det vil forhåbentlig give hende en oplevelse af, at hun kan overskue situationen og mestre den gennem nogle enkle rutiner.

Samtidig skal du selvfølgelig spørge ind til hendes bekymringer og minde hende om, at coronavirus er ufarlig for langt de fleste.

— Sebastian Abrahamsen

Svar II:

Vi skal være både rolige og ærlige over for vores børn – og hinanden. Det er du sikkert, men dette er en særlig situation. Når man er fem, behøver man især at vide præcis det, du har sagt: At ingen af jer i den nære familie kommer til at dø.

Det er måske også godt at fortælle, at I hjælper alle andre mennesker ved at blive hjemme fra børnehave og arbejde. Måske kan I ringe til andre i familien og tale med dem, måske skype og vise de flotte tegninger, I får lavet, eller synge en sang sammen.

Det er dejligt at kunne gøre noget for og med andre, og det kan hjælpe på den katastrofefornemmelse, vi alle sammen kan få. Hvis du er samfundsorienteret – og du læser jo Information – så kan du måske snige en lille forklaring ind om, at det er godt, at vi har valgt nogle politikere og har offentlige læger og sygeplejersker og mange andre (det er måske lidt for tidligt at forklare om djøferne, men også dem), der kan finde ud af at tale sammen, og som lige nu gør det, der skal til. Og så håber jeg, at I kan bage boller og lægge puslespil og se dyrefilm og tale om andre ting også.

— Stine Carsten Kendal

 

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Har hun været forkølet for nylig? Så fortæl hende om det som et eksempel. Det føles jo lidt som det samme for langt langt de fleste. Og det kan hun forholde sig til, da hun jo sikkert har prøvet det selv.