Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er min tatovering med tiden blevet højrenational?

Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. Hvad stiller man for eksempel op med en tatovering, som giver utilsigtede politiske associationer?
Hver uge svarer Informations brevkasse på spørgsmål fra læserne. Hvad stiller man for eksempel op med en tatovering, som giver utilsigtede politiske associationer?

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. marts 2020

Da jeg var 18, var jeg på interrail og fik lavet en tatovering i Ungarn. Den forestiller tre runer og sidder på min venstre underarm.

Mine forældre er meget historieinteresserede, og min far har min mors, mit, min brors og vores første hunds navn tatoveret i runer på brystet. Min tatovering er min fars, mors og lillebrors (ikke hundens) forbogstaver i runer som en slags homage til min familie.

Siden min interrailrejse er runer i stigende grad blevet en del af højrenationalistiske gruppers æstetik, og jeg tager mig selv i at dække tatoveringen til. Nu overvejer jeg at få den fjernet eller tatoveret over. Men er det ikke et knæfald for højrenationalismen?

Skal jeg ride it out og håbe på, at de kaster deres kærlighed på et andet skriftsprog? Eller skal jeg bare være ligeglad og bære min familietusch med stolthed?

Kh den langærmede

Svar: I

Da jeg var 18, var jeg også på interrail, og jeg fik også lavet en tatovering. I Polen. Det er en fugl i sort outline på indersiden af min venstre fod. Det ligner en ørn, men så vidt jeg ved, har ingen kigget på den, set Nazitysklands rigsørn og tænkt, at jeg nok var højrenationalist.

Vi får virkelig indskrænket vores symbolverden, hvis vi skal forsage alle de symboler, der er blevet associeret med usympatiske holdninger. Dannebrog tilhører ikke DF, ørnen tilhører ikke nazisterne, og runer tilhører ikke de højrenationale. Du skal reclaime runerne og bære din tatovering med stolthed.

Tatoveringer er en livsfortælling, vi skriver på vores egen krop. De fire, jeg har, repræsenterer hver deres periode i mit liv. De siger noget om, hvordan jeg opfattede verden, hvad jeg var optaget af, hvilke drømme og idealer, jeg havde. Selv om vi forandrer os over et liv, skifter holdninger og stil, er der ingen grund til at skamme sig over en gammel tatovering. Stå ved dig selv, stå ved den. Den repræsenterer en del af din historie.

— Gry Inger Reiter

Svar II:

Håh, det er svært. En sommerdag for nogle år siden var jeg til en børnefødselsdag, hvor en nabo i et anfald af ukontrolleret begejstring havde hængt et absurd stort dannebrog ud ad tagvinduet på et meget lille hus. Flaget dækkede hele facaden. Man skulle skubbe det til side for at åbne døren. Humøret fik dog et hak, da en nysgerrig forbipasserende spurgte: »Er I fra Dansk Folkeparti?«

Så vi besluttede med det samme at stjæle flaget tilbage og hive den gigantiske dug i vejret ved enhver lejlighed som signal om fest og fødselsdag, ikke fedtet fremmedhad. For mig at se minder det lidt om det, som du er udsat for – med den kæmpe store forskel, at du har runerne ristet på armen, du kan ikke pille dem ned, hvis det hele bliver lidt for stramt at høre på.

Men du stopper ikke den højrenationale, kulturelle appropriation ved at male dine runer over. De finder alligevel bare andre symboler at hugge og misbruge. Derfor synes jeg, du skal overveje at beholde tatoveringen med den historie, den har, og bære den med stolthed.

— Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Hvis nogen spørger kan du jo bare forklare hvad det er?