Feature
Læsetid: 4 min.

Hilsen fra fodboldens lukkede baghaver

Fodbolden står stille, og det koster penge. Mens storklubber over hele Europa holder virtuelle krisemøder, keder Capello sig, Jović angrer og Bale leger med golfkøller
De serbiske myndigheder har ikke den store respekt for Luka Jović’s verdensmandsmanerer: Overholder han ikke karantænebestemmelserne, ryger han ind og ruske tremmer ligesom alle andre.

De serbiske myndigheder har ikke den store respekt for Luka Jović’s verdensmandsmanerer: Overholder han ikke karantænebestemmelserne, ryger han ind og ruske tremmer ligesom alle andre.

Andrej Cukic

Moderne Tider
4. april 2020

Coronakrisen hærger i international topfodbold. EM, der skulle have været afviklet i sommeren 2020, er blevet skubbet et år frem. Fremtiden for Champions League, klubturneringernes hellige gral, er uvis.

Klubberne bløder. De ved ikke, hvornår ligaerne genoptages, og flere af dem, senest Barcelona og Bayern München, taler offentligt om lønreduktioner og stramme budgetter.

Imens graver sportsaviserne dybt efter gode historier i en tid, hvor den lukrative leg med den lille runde er sat på pause. Velkommen til stjernernes baghaver, konkurrencer på nettet og endeløse fitnessrapporter. Og en ulydig, udskammet serber.

Bale som golfhelt

Fodboldspillerne er ellers ret kreative i hjemmeisolationen. Jeg holder en del øje med, hvad Real Madrid-folket finder på i Coronaland, nu hvor der ikke er andet at lave end at pumpe jern og nærlæse virtuelle kostplaner.

Isco Alarcón og kæresten Sara Sálamo forevigede sig selv på Twitter med masker og trutmund og beskeden, at det er sådan, man er intime i en krisetid. Senere rendte de rundt i baghaven til millionhuset og tjattede med en bold i kulørt træningstøj.

Gareth Bale, også Real Madrid, blev et øjeblikkeligt hit på de sociale medier, da han puttede en golfbold i hullet på en toiletrulle. Tag den, Tiger Woods! Samme Bale var i øvrigt også en af målscorerne, da holdkammeraten Marco Asensio – på vej tilbage fra en langtidsskade – vandt guld i computerspil-FIFA-turneringen, som den bedste spanske division, La Liga, i al hast havde stablet på benene.

I mellemtiden genskabte Toni Kroos, Real Madrids tyske midtbanegeneral, sit mål fra hjørnespark i semifinalen i den spanske Super Cup hjemme i dagligstuen.

Sergio Ramos fik bunker af likes for at stille et fodboldhold med køkkenredskaber og den mindstes legetøj.

Det koster penge, at fodbolden står stille. Mange penge. Men det er også mærkeligt lige pludselig ikke at have fodbold som et urværk at stille hverdagen efter.

Ruske tremmer

Som den italienske trænerlegende, Fabio Capello, forklarede til sportsavisen Marca for et par uger siden:

»Før corona vidste jeg altid, hvad jeg skulle lave inden for de næste par timer. For så var der fodbold. Nu er jeg rastløs rigtig meget af tiden. Jeg glæder mig til, at fodbolden kommer tilbage, og livet bliver normaliseret.«

En af dem, der har brændt fingrene på krisen, er Real Madrids serbiske angrebsspiller, Luka Jović. Han kom til klubben sidste sommer efter en glohed sæson i Eintracht Frankfurt. I det spanske har han dog skuffet både fans og træner Zinedine Zidane fælt, så kredit har han ikke meget af.

I begyndelsen af marts lukkede Spanien lige som så mange andre lande ned. Hele Real Madrid-staben, inklusiv de dyre stjernespillere, fik besked på at tage hjem – og blive der.

Det forstod Luka Jović åbenbart ikke.

Han fløj til hjemlandet Serbien, og til trods for landets hastelov om, at tilrejsende skulle i karantæne i 28 dage, blev den 22-årige Real-spiller spottet på gaden i Beograd. Festglad og i højt humør.

Så brød helvede løs.

»Vi har set de negative eksempler fra vores fodboldstjerner, som bliver betalt mange millioner, og som fuldstændigt ignorerer påbuddet om isolation, når de vender hjem,« udtalte den serbiske premierminister, Ana Bnarbic.

»I stedet for at gå i isolation valgte forwarden at more sig ud over hele Beograd,« skrev den serbiske avis Blic og føjede til, at politiet nu holdt skarpt øje med Jović’ bevægelser.

Selv præsidenten, Aleksandar Vucic, blandede sig i sagen, idet han også kommenterede på Nikola Nikolic, som til daglig spiller i den serbiske fodboldklub FK Loznica og som ligeledes havde forbrudt sig mod loven:

»Hvis nogen af dem forlader deres hjem, vil de blive arresteret. Jeg er sikker på, at begge fortryder, hvad de har gjort, men jeg vil gerne gøre det helt klart, at befolkningens liv er langt vigtigere end deres millioner,« udtalte Aleksandar Vucic.

Luka Jović forsøgte at ride stormen af i Beograd med først dementi og siden offentlig undskyldning. Det hjalp ikke meget.

Lommesmerter

Mens Capello keder sig, Jović angrer, Bale leger med golfkøller, og Ramos dimser med hjemmefodbold, holder storklubber over hele Europa – virtuelle – krisemøder. Værst er de manglende penge fra tv-rettigheder.

Måske viser det sig at være en god forretning at investere sig ud af krisen. Som netop Real Madrid, der har postet økonomi i at omdanne hjemmestadionet, Santiago Bernabeu, til et nationalt forsynings- og krisecenter. Midt i Madrid, en af de europæiske byer, som er allerhårdest ramt af coronavirussen. Sådan noget skaber goodwill, en diffus kapital ganske vist, men guld værd på brandingkontoen.

I sin rastløshed kan det være, Capello drømmer sig tilbage til Champions League-opgøret mellem Liverpool og Atlético Madrid, 11. marts 2020. Den kamp viste sig at være den sidste rigtige fodboldkamp i lang tid.

Arenaer lavet af karse og amagerhylder lige som hjemme hos Sergio Ramos er jo ikke helt det samme.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her