Baggrund
Læsetid: 4 min.

Ildregnen over Tokyo, der blev glemt

Denne måned blev 75-året for verdenshistoriens mest dødbringende luftangreb markeret ved en beskeden ceremoni i Tokyo. Japan tumler stadig med at italesætte og mindes tragedien fra Anden Verdenskrig, hvor 100.000 hovedsageligt civile omkom på en enkelt nat
I den konservative og revisionistiske lejr finder man premierminister Shinzo Abe. Han er blandt de fremmeste fortalere for at ændre den japanske forfatning, så Japan kan styrke sit militær og indtage et mere ligeværdigt forhold i alliancen med USA.

I den konservative og revisionistiske lejr finder man premierminister Shinzo Abe. Han er blandt de fremmeste fortalere for at ændre den japanske forfatning, så Japan kan styrke sit militær og indtage et mere ligeværdigt forhold i alliancen med USA.

Charly Triballeau

Moderne Tider
28. marts 2020

Natten mellem den 9. og 10. marts 1945 kastede amerikanske B-29 bombefly 1.667 ton brandbomber ned over Tokyo. Store dele af den japanske hovedstads mest tætbefolkede bydel gik op i flammer, og omkring 100.000 mennesker mistede livet – de fleste af dem kvinder, børn og gamle.

75-året blev tidligere på måneden markeret ved en mindeceremoni med deltagelse af ti personer. Højtideligheden var barberet ned til et minimum grundet frygten for virusspredning i større forsamlinger. Men det beskedne fremmøde er på sin vis sigende for den hengemte tilværelse, som en af verdenshistoriens mest dødbringende militære handlinger er forvist til både i og uden for Japan. Skiftende japanske regeringer har gennem årene forsøgt at undvige at forholde sig alt for meget til tragedien.

Resultatet har været en larmende tavshed kun brudt af opråb fra overlevende og pårørende til ofrene. En lille, men yderst aktiv gruppe af japanere har de seneste årtier arbejdet for at samle dokumentation for, hvor enorme ødelæggelserne rent faktisk var.

De historiske fakta er velkendte. Japan var det ultimative mål for de allieredes offensiv i Asien og Stillehavet og kom allerede i 1942 under angreb fra bombefly sendt af sted fra hangarskibe. Siden fulgte bombetogter fra det kinesiske fastland og udvalgte Stillehavsøer – nu med B-29 bombefly, der kastede deres last fra stor højde.

Brandbomberne blev taget i brug i forlængelse af mere målrettede bombeangreb rettet mod militære anlæg. Men præcisionsangrebene havde ikke den ønskede effekt. I stedet sendte de allierede en armada på 334 fly væbnet med petroleum, napalm og hvidt fosfat.

Brandbomberne, der også blev anvendt mod andre byer i Japan, har altid stået i skyggen af atombomberne, der blev brugt senere samme år. A-våben var en ny opfindelse og blev afgørende for Anden Verdenskrigs afslutning og Japans betingelsesløse kapitulation. Hiroshima og Nagasaki har lige siden været en naturlig del af historiebøger verden over.

Også i akademiske kredse har interessen for den nye verdensorden i en nuklear tidsalder været stor. Det samme gælder diskussionen om, hvorvidt angreb på civile mål kunne retfærdiggøres i bestræbelserne på at ende krigen.

På den ene side lyder argumentet, at international ret for længst var blevet sat ud af kraft. At Japan havde gjort sig skyldig i så store forbrydelser, at det var moralsk forsvarligt at benytte alle midler. Men at vilkårlig bombning af civile i beboelsesområder er i strid med folkeretten, hersker der ingen tvivl om. I den forstand var Hiroshima og Nagasaki og tæppebombningen af Tokyo alle krigsforbrydelser.

Flere forklaringer

Mindehøjtideligheder i forbindelse med atomsprængningerne har længe været en del af den politiske kalender i Japan. Det er ikke på samme måde tilfældet i forhold til brandbomberne, selv om de civile tab var væsentligt højere.

Det kan der være flere forklaringer på.

Japan er det eneste samfund, der har oplevet ødelæggelserne ved atombomber, hvilket har formet mange japaneres opfattelse af, at Japan og det japanske folk også var ofre i krigen. Samtidig gjorde det japanske militær selv hyppigt brug af bombeangreb under krigen, hvorimod atomvåben ikke var en teknologi, man havde til rådighed.

Og så er der den hjemlige politiske debat mellem den japanske højre- og venstrefløj, der historisk har set forskelligt på, hvordan den japanske stat skal forholde sig til krigstiden. Venstrefløjen har traditionelt gerne villet tage fat på spørgsmålet om ansvaret for krigen og muligheden for erstatning til ofre og pårørende. Højrefløjen ser derimod ikke grund til flere indrømmelser og vil flytte Japan væk fra efterkrigstidens pacifisme.

I den konservative og revisionistiske lejr finder man premierminister Shinzo Abe. Han er blandt de fremmeste fortalere for at ændre den japanske forfatning, så Japan kan styrke sit militær og indtage et mere ligeværdigt forhold i alliancen med USA.

Under Abes ledelse er det yderst tvivlsomt, at spørgsmål om regeringens rolle i at udsætte kvinder og børn for unødvendig risiko og dens juridiske forpligtelser over for ofrene bliver taget op, vurderer David Fedman, lektor i østasiatisk historie ved University of California. Han har i mange år forsket i bombningen af Tokyo og er i færd med at lave en dokumentar om emnet.

»Abes regering lader, som om den går op i at mindes brandbomberne. Han har givet udtryk for sin medfølelse i forhold til de tragiske begivenheder, men han har gjort meget lidt for at tage fat på det følsomme spørgsmål om, hvem der har skylden for lidelsen forårsaget af ildstormene, eller om civile ofre skal kompenseres,« siger han. Derfor er det fortsat pårørende og en lille gruppe af overlevende, der sørger for, at de enorme menneskelige tab fra den 10. marts 1945 ikke bliver helt glemt.

»Men i takt med, at denne gruppe ældes og dør, er fremtiden for disse bestræbelser naturligvis usikker,« siger David Fedman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Kan vi ikke bare ankomme til det sted hvor det er i orden at sige at amerikanernes og briternes bombetogter mod civile mål i Tyskland og Japan var krigsforbrydelse og de der traf beslutningerne herom og de der udførte bombetogterne var/er krigsforbrydere? Og lad os lige tilføje at det var en gigantisk strategisk fejl at give Stalin sejren og overherredømmet over hele Øst- og Centraleuropa.

John Scheibelein, Kenneth Graakjær, Kim Folke Knudsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ja, der var ildstorme i Japan og Tyskland, der overtrumfede de bombninger og lidelser, disse axe-magter påførte de allierede! Husk dog, sejrherrerne har retten på deres side og er historieskriverne.
Krig er dumt, dumt, dumt! Det ved japanerne og tyskerne og holder derfor lav profil i spørgsmålet om "krudt og kugler".

Kent Nørregaard

Du har helt ret. Det har alle dage handlet om at styre skylden, ansvaret krigsforbrydelserne primært over på tyskerne. Derfor taler vi stadig om Den Anden Verdenskrig og forarges over den fordi hvis briterne og amerikanerne ikke bliver ved med det kan det være at folk begynder at interesserer sig for briternes 300 årige emperies ondskabsfulde og racistiske hærgen på alle kontinenter og amerikanernes skyld i 3-4 mio. vietnameseres død og over 1 mio. irakere for slet ikke at tale om Amerikas indfødte.

Søren Dahl, Ejvind Larsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Som jeg læser artiklen, så handler den i høj grad om Japansk indenrigspolitik, og pludselig handler kommentarerne om alle mulige andre krige og krigsforbrydelser. Når Japanerne endnu holder lav profil i spørgsmålet om "krudt og kugler", så er det vel kun fordi den siddende regering endnu ikke har fået Japan flyttet væk fra efterkrigstidens pacifisme og ændret den japanske forfatning, så Japan kan styrke sit militær og .....

Kim Folke Knudsen

Angrebet på Tokyo natten mellem den 9 Marts og den 10 Marts 1945 var en krigsforbrydelse.

Ødelæggelsen og de civile tab var på højde med de senere 2 Atombomber kastet over Hiroshima og Nagasaki. Skuet efter angrebet på Tokyo var det samme, som ramte Dresden efter terrorangrebet på den sachsiske barokby natten mellem den 13 og 14 Februar 1945.

Det amerikanske luftvåben havde efterhånden erobret luftherredømmet over selve Japan. Derfor kunne angreb nu planlægges fra lav højde fremfor tidligere fra høj højde, hvor chancen for at bombetæppet ikke landede det ønskede sted var højere. Eksempel et angreb på Magdeburg 21 Januar 1944. Der ramte bombetæppet skævt på grund af vindforhold og den store ødelæggelse af det historiske Magdeburg udeblev. Ud på aftenen den 16 Januar 1945 gentog RAF bombetogtet mod Magdeburg med et mindre antal bomber end ved angrebet i Januar måned 1944. Det 2 angreb i Januar 1945 pulveriserede Magdeburgs bymidte.

Tilbage til Japan. Det blev så muligt i kraft af luftherredømmet at gå over til at bombe byerne fra lav højde med de nye B29 Flying Fortress. Der blev anvendt Napalm i stor stil og virkningen var forfærdende, da Napalm ikke kan slukkes heller ikke på menneskehud. 75.000 til 100.000 civile myrdet på en nat, det præcise tal er umulig at fastslå.

Forhåbentligt vil der komme et tidspunkt, hvor dette historiens tragiske blad kan vendes endnu en gang af alle krigens parter ikke for den modbydelige japanske krigsmaskines skyld men for de utallige civile japanske borgere i et land, der befandt sig på det forkerte sted og det forkerte tidspunkt, små menneskeskæbner kastet ud i en tilintetgørende katastrofe.

Tysk og Japansk militarisme får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, for nu ved vi, hvad det racistiske storhedsvanvid om tusindsårs riget endte i.

De allierede havde i det tidlige forår 1945 opbygget en så stor militær magt af fly og bomber, som kunne male fjenden sønder og sammen i et ildhav af ødelæggelse. Alt for få af de allierede ledere tænkte på, hvad bagefter når krigen er vundet og landene skal bringes på fode igen.

Wikipedia GB om angrebet på Tokyo natten mellem den 9 Marts og 10 Marts 1945:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Tokyo_(10_March_1945)

75-året for det værste terror-angreb i verdenshistorien. :-(

Kent Nørregaard

Historien skal i sandhed omskrives så den engelsktalende verdens kriminalitet bliver almen viden. Briternes mindes deres blitz, de døde og ødelæggelserne. De bruger også gerne blitzen til at retfærdiggøre udslettelsen af Dresden og Hamburg som begge på en enkelt nat var offer for flere ton bomber, mere ødelæggelse og flere døde end hele Storbritannien under hele blitzen. De døde i specielt Dresden er stærkt undervurderede da man bekvemt har udeladt de østpreussiske flygtninge og de der var nået levende ud fra Breslau og havde søgt ly i Dresdens gader da amerikanerne og briterne begynde at brænde dem levende med brændbomber.

Briterne og amerikaner har også godt af at tage et opgør med deres egen racisme. Nu har de tuddet os ørerne fulde om tyskernes racisme og brugt den til at tale uden om deres egen. Som da Churchill fik omdirigeret mad fra Indien og 5 millioner sultede ihjel og de sorte amerikanere der skulle i første angrebsbølge fordi den havde den største dødelighed. De sorte amerikanere der overlevede kom hjem til et utaknemmeligt USA hvor det stadig var lovligt at diskriminere sorte og afholde dem fra at stemme. Først i 1965 fik de lige rettigheder til at stemme.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act_of_1965

"Det har alle dage handlet om at styre skylden, ansvaret krigsforbrydelserne primært over på tyskerne."

Ikke helt korrekt; massive indsatser fra især vestlige intellektuelle har bidraget til at Rusland og Stalin kædedes sammen med Hitler - bl.a. illustreret ved den stærke fokus på Molotov-Ribbentrop ikke-angrebspagten, som i virkeligheden ikke var udtryk for mere alliance med Hitler end München-aftalen, som Frankrig og UK forinden lavede med Hitler og Mussolini.

Desuden bidrager EU-parlamentet ihærdigt til forestillingen om at Rusland var akkurat lige så ansvarlig for Anden Verdenskrigs masseudryddelser og krigsforbrydelser som Nazityskland var; læs med her:
https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/printficheglobal.pdf?...

Kent Nørregaard

Hanne jeg er skam enig med dig i et moderne perspektiv men glem ikle at Stalin blev hyldet efter krigen som vores alle sammens Uncle Joe. Et image der bestemt var upassende.

Man kan muligvis ikke sammenligne kommunisternes forbrydelser med nazisternes. De er anderledes og med forskelligt motiv. Russerne havde deres arbejdslejre og massakre præcist som nazisterne havde. Oveni hatten fik de også lov til at undertrykke, hjernevaske og forarme 100 millioner mennesker i Østeuropa i 45 år efter krigens afslutning. Der kom vel ikke en afvikling af det inden afghanerne gav russerne en gedigen røvfuld emperiet begyndte sin nedgang.

Kent Nørregaard, i Afghanistan var CIA igang med at mobilisere mujahedinerne allerede før russerne, på tredje anmodning fra den vaklende, kommunistiske revolutionsregering i Kabuls side, rodede sig ud i den håbløse krig; en krig som flere vestlige lande også har forsøgt sig med - senest den nu snart 19 år lange amerikanske invasion, som er en katastrofe.

Og det er korrekt at det totalitære styre i Rusland kan anklages for flere forbrydelser mod menneskeheden, men Vestens pointe er at russerne var lige så skyldige som tyskerne for krigen og krigsforbrydelserne. Hvilket er ren revisionisme. Hvis vi retter blikket mod tiden siden, er der ingen tvivl om at amerikanerne, som jo altså stod bag krigsforbrydelserne i Tokyo, Hiroshima og Nagasaki, har foranstaltet krige, selv udkæmpet krige og bidraget til krige i en skala, som russerne slet ikke kan hamle op med. Der er faktisk ingen sammenligning mulig. Alene Vietnamkrigen, hvor amerikanerne selv led svære tab og vietnamesere omkom i millionskala, foruden de mange langtidsvirkninger af amerikanernes brug af biologiske og atomare våben, repræsenterer i sig selv et større krigsomfang med langt større ofre til følge, end russernes samlede militærindsatser siden Anden Verdenskrig.

Kim Folke Knudsen

Der mangler her i Europa øjenvidne skildringer fra Japan. Der mangler de vidnesbyrd,som forandrer billederne af ødelæggelsen til krigen set med japanernes øjne. Hvad tænkte de ?, hvor langt støttede de det grusomme japanske militær regime ? vidste de om deres egen hærs krigsforbrydelser mod det kinesiske folk ? om japanernes grusomme besættelse af Kina og Syd Korea ? og hvad oplevede familierne på Jorden hin nat mellem den 9 Marts 1945 og den 10 Marts 1945, hvor Tokyo langsomt men sikkert sank ned i et helvede af ild og ødelæggelse ?.

Jeg vedlægger her en udsendelse af VOX Deutschland, som skildrer gennem vidnesudsagn fra Kölns borgere byens undergang under den 2 Verdenskrig. Udsendelsen skildrer den nationalsocialistiske gift, der langsomt som efter en slanges bid trængte ind i tyskernes sind og fik dem til at tro på det grusomme NSDAP regimes løgne og propaganda. Luftbombardementerne af Köln med deres forfærdende resultat må ses i lyset af det bundløse had til alt tysk og alle tyskere, som NSDAP regimets grusomheder avlede i udlandet og blandt ofrene.

Jeg forstår den dag i dag ikke, at mine forhenværende landsmænd kunne ignorere advarslerne. Dem der har set de smadrede butikker fra Krystalnatten der har set deres naboer og medborgere diffameret og ydmyget for til sidst at blive slæbt bort til udslettelse i en KZ-Lejr: Hvordan kunne de stiltiende eller aktivt sympatisere med et djævelsk regime, som regerede med terror og racisme vendt mod jøderne ?. Udelukkende fordi det var deres religiøse tro. Jeg kommer aldrig til at forstå det for der er ikke noget at forstå ved denne ondskab og ved denne accept og støtte til et grusomt regime, uanset hvor på Jorden et sådant regime er. Den der tier eller samtykker gør sig til forbryder mod sine medmennesker det er det den kollektive skyld for perioden med nationalsocialismens racevanvid handler om.

Men den samme racisme med det samme indhold af grusomhed og terror det ses i USA med forfølgelsen af borgerrettighedsforkæmperne og de sorte fra KU KLUX KLAN side en terrororganisation, som havde støtter højt oppe i det amerikanske samfund.

Den samme grusomhed anes i anvendelsen af napalm og de hæmningsløse bombardementer af Vietnam Cambodia og Laos fra amerikanernes side. Amerikanernes beskrivelse af de gule var ikke fri for racisme.

De første luftbombardementer, som den britiske chef for bomberkommandoen Arthur Harris var inspireret af var britiske luftbombardementer af landsbyer i Irak under en opstand i 1920´erne. Arthur Harris lod sig inspirere af det tyske luftangreb på Coventry natten mellem den 14 November 1940 og den 15 November 1940. Ved det tyske terrorbombardement af Coventry blev byens gamle bymidte fuldstændig brændt ned og Coventrys ældgamle middelalder katedral brændte ned til grunden. Over 500 civile omkom. RAF studerede dette angreb for at finde den rette taktik til at kunne brænde de tyske byer ned i endnu større målestok. RAF havde adgang til detaljeret analyser af de tyske bymidter, så byerne kunne rates og prioriteres i forhold til, hvilken by som var bedst disponeret for, at der kunne opstå en ildstorm, som brændte alt væk i miles omkreds bygninger og mennesker. RAF benyttede forsikringsoplysninger fra de tyske bygningsforsikringer til at finde ud af, hvilke områder der nemmest kunne brændes ned til grunden. Efter at tyskerne havde indsat V2 raketten som var endnu et terrorvåben overvejede Winston Churchill, at give bemyndigelse til bombardementer af tyske byer med giftgas. Det lykkedes RAF og den militære ledelse, at tale Winston Churchill fra denne plan, at anvende krigsgas mod civile. Angrebene blev ikke iværksat mod Tyskland.

Men her er så vidnesbyrd fra Köln, hvor luftbombardementerne pulveriserede byen og forvandlede civilbefolkningens tilværelse til et liv i en underjordisk ruinhob en stenalder hule omgivet af lig og rester fra en tidligere civilisation Köln før 1933.

Dette forfærdelige syn fra historien er hvad racevanvid fører til hvad racisme fører til ligegyldig, om det er muslimer, jøder, romaer, slaviske folkeslag, sorte, som gøres til syndebuk og til objekt for forfølgelse. Racismen er et spejl af menneskets ondskab.

VOX Deutschland Kölns undergang 1933-1945:
https://www.youtube.com/watch?v=Q6ESm5sPTVg