Læsetid: 16 min.

Moderne asatro har intet med vikinger at gøre. Kom med til jævndøgnsblot i Sønderjylland

Den nordiske asatro oplever en genopblomstring i disse tider med dens fokus på natur, styrke og frihed. Vikingerne er populære som aldrig før, og derfor er vi taget med til jævndøgnsblot i Sønderjylland for at møde den asatroende Ove Thomsen, der ser på livet som en lang styrkeprøve, hvor kampen er ens stærkeste våben
Gudrun Gotved, der forretter ritualet, råber en guds navn, mens hun svinger sin hellige hammer højt over hovedet. Af mangel på kilder er mange af de asatroendes ritualer udviklet i moderne tid.

Gudrun Gotved, der forretter ritualet, råber en guds navn, mens hun svinger sin hellige hammer højt over hovedet. Af mangel på kilder er mange af de asatroendes ritualer udviklet i moderne tid.

Michael Drost-Hansen

18. april 2020

Højt gjalder Odins navn ud i det hysterisk grønne forår i en baghave i Sønderjylland. Fire mennesker står samlet mellem fire fakler og synger en hyldest til de nordiske guder på oldnordisk. Ved hver fakkel råber forretteren af ritualet, Gudrun Gotved, en guds navn, mens hun svinger sin hellige hammer højt over hovedet.

Vi er til jævndøgnsofring – et såkaldt blot – hos det danske asatrossamfund, Forn Sidr. Et ritual, som egentlig skal fejre forårets komme, men som i denne tid handler mere om døden, som en af deltagerne, Ove Thomsen, bemærker:

»Ved denne ofring, der prøver vi at være på forkant, at se fremad. Vi prøver at give noget energi til dem, der skal dø.«

Midt i offerlunden står ritualstenen, hvor spor fra tidligere ofringer har sat sig som afmærkninger. Er det blod? Forårssolen leger med dugdråberne på den fugtige sten.

I kredsen står Asger, Poul Erik, Ove Thomsen og Gudrun Gotved.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Troels Ken Pedersen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
Klaus Lundahl Engelholt, Troels Ken Pedersen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu