Læsetid: 6 min.

En leder? Det er en fyr i jakkesæt

Når vi lukker øjnene og forestiller os en leder, ser vi en mand. Den slags ubevidst bias er en afgørende forhindring for kvinder i erhvervslivet. Information er taget til kursus for folk, der skal skabe en mere inkluderende kultur i virksomhederne. Og her gælder det, forklarer underviseren, at jo mere idiotisk simpelt, det lyder, des bedre er det
Man kunne nemt have forudsagt, at her kun ville være kvinder. Sådan er det altid til konferencer om inklusion og diversitet. Altid kvinder. Aldrig mænd, forklarer den tjekkiske diversitetskonsulent Jana Tikalova (i midten).

Man kunne nemt have forudsagt, at her kun ville være kvinder. Sådan er det altid til konferencer om inklusion og diversitet. Altid kvinder. Aldrig mænd, forklarer den tjekkiske diversitetskonsulent Jana Tikalova (i midten).

8. marts-redaktionen

7. marts 2020

Kasper Jelsbech Knudsen havde ikke været konsulent i Living Institute i mere end en uge, da han stod og kludrede med navneskiltene før en vigtig konference. Efter ordre fra sin chef ledte han febrilsk efter navnet på den administrerende direktør i en stor, dansk virksomhed. Han havde været deltagerlisten igennem forfra og bagfra. Og så forfra igen. Direktøren var der bare ikke.

Først da hans chef sagde, ’Maria må altså være der et sted’, gik det op for ham, at skiltet lå lige foran ham.

»Ubevidst ledte jeg efter Thomas, Martin eller John, fordi jeg helt intuitivt ser en mand for mig, når jeg hører ordet ’direktør’,« forklarer han.

Kasper Jelsbech Knudsen var styret af sin forudindtagethed. Sin ubevidste bias.

»Altså, jeg arbejder jo med inklusion og diversitet, og min CEO er en kvinde. Alligevel kunne min hjerne bare ikke se en kvindelig direktør for sig. Det er da vildt,« siger han.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

En leder er en der ikke er isoleret, dvs. en som kan befordre en strømning eller idé videre i systemet. Det kan foregå med og uden jakkesæt og gennem både levende og døde ting. Når det foregår gennem et menneske, som tjener væsentlig mere end os selv, kalder vi vedkommende chef. Tjener vedkommende mindre, men stadigvæk mere end os selv, er der ofte tale om en mellemleder. Ledelsesevnen er i princippet ikke afhænging af køn.

Det meste snak om inklusion og diversitet er hyklerisk. Det eneste man gør er, at vende stereotyperne om. I stedet for stereotypen om, at en leder er en mand, dyrker man bare en ny politisk korrekt stereotyp, hvor det idealiseres at lederen er en kvinde. Og det ene er ikke mere inkluderende end det andet.