Interview
Læsetid: 2 min.

Pia Tafdrup: H.C. Andersen binder verden sammen

Hver uge spørger vi en kulturperson ud om læsevaner. Forfatter Pia Tafdrup skriver om sanserne og læser helst i det helt rigtige lys
Moderne Tider
28. marts 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Til alle i alle aldre og over hele kloden anbefaler jeg H.C. Andersens eventyr. Det har været rørende at opleve, hvor mange børn, der kendte hans eventyr i en kinesisk skole, jeg besøgte i Kunming, på en skole i Mexico og mange andre steder.

H.C. Andersen taler til mennesker uanset etnicitet, køn, social baggrund og så videre. Det er en rigdom uden lige, at ét menneske med sine eventyr kan binde verden sammen. Jeg læste H.C. Andersen op for min far det sidste år, han levede. Han frydede sig på det tidspunkt mindst lige så meget over eventyrene, som da han læste dem op for mig, da jeg var lille.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»I min poetik, Over vandet går jeg, indkredser jeg spørgsmålet til tre bøger, der fra hver sin vinkel har haft betydning: Biblen, Anatomisk Atlas og Ordbog over det danske Sprog. Poetikken blev udgivet i 1991, men jeg står ved de tre her knap 30 år senere og ville kunne klare mig længe med dem på en øde ø.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Umuligt at sige, hvad den værste bog er. Jeg læser ikke de værste til ende. Alt efter om jeg har overskud, giver jeg dem en vis chance, men et liv er for kort til bøger, jeg slet ikke bryder mig om.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser meget poesi. Paul Celan, Gunnar Ekelöf, Wislawa Szymborska, Inger Christensen, Manfred Peter Hein er eksempler på digtere, jeg vender tilbage til igen og igen. Andre læser jeg for løbende at holde mig orienteret i, hvad der skrives, og hvilket litterært landskab, jeg selv indgår i. Men jeg læser bestemt også prosa og fagbøger.«

– Hvornår læser du?

»Det bedste, jeg ved, er at sætte mig i et lille vestvendt værelse, hvor lyset kommer ind sidst på dagen. I min lejlighed har jeg kun morgen- og eftermiddagslys og et genskær af lys midt på dagen, når solen falder ind ad andres sydvendte vinduer.

Om eftermiddagen er jeg som regel blevet for træt til at skrive, men ikke til at læse. Min læsestol er fra min fars søster. I den læste hun Huxley, Hemingway og mange andre. Man synker godt ned i stolen. I den har jeg senest læst Michel Houellebecq’s Serotonin, men jeg er så rasende træt af hans kvindeportrætter og kvindesyn, at det nok bliver sidste bog af ham, jeg læser (hvor god en dansk oversætter, han end har).

Pia Tafdrup udkom 29. februar med ’Lyden af skyer’.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her