Læsetid: 15 min.

Her er seks bud på, hvad vi har lært, siden flygtningene gik på motorvejen i 2015

For to uger siden åbnede Tyrkiet grænserne til Europa, og europæiske politikere og eksperter begyndte at tale om en mulig gentagelse af flygtninge- og migrantkrisen i 2015. Har vi lært noget siden dengang – og i så fald hvad? Information har talt med seks personer, som var tæt på begivenhederne
Efter 2015 var Europa ikke længere kun et fællesskab med fælles værdier og institutioner, fælles regler, fælles flag og fælles grænser. Det var et skrøbeligt kontinent, en samling af nationalstater.

Efter 2015 var Europa ikke længere kun et fællesskab med fælles værdier og institutioner, fælles regler, fælles flag og fælles grænser. Det var et skrøbeligt kontinent, en samling af nationalstater.

Michael Drost-Hansen

14. marts 2020

Da Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sidste i februar beordrede de tyrkiske grænsevagter til at træde tilbage og dermed åbne døren til Europa for de tre millioner flygtninge og migranter, som befinder sig i landet, fremkaldte han et europæisk traume.

Alle husker de dage i september 2015, hvor flygtninge gik på motorvejen. Både billedet af betjenten, som legede Hva’for en hånd vil du ha’ med en irakisk pige, og manden, der spyttede ned over den vandrende folkemængde.

Flygtningekrisen var »Europas 11. september«, skrev den bulgarske tænker Ivan Krastev. De konkrete begivenheder var tragiske, men overskuelige. Ikke desto mindre ændrede de Europa og fik europæerne til »at se verden gennem nye øjne«. Efter 2015 var Europa ikke længere kun et fællesskab med fælles værdier og institutioner, fælles regler, fælles flag og fælles grænser. Det var et skrøbeligt kontinent, en samling af nationalstater.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Michael Svennevig
Christian Mondrup og Michael Svennevig anbefalede denne artikel

Kommentarer