Læsetid: 11 min.

Den spanske syge: Intet hjalp, hverken kamfer eller varme omslag

Den spanske syge kom til Danmark en sommerdag i 1918, og da den stilnede af måneder senere, havde tusindvis af mennesker mistet livet. Deriblandt mennesker, der satte deres eget liv på spil for at hjælpe de syge
Velgørende organisationer som Røde Kors og Frelsens Hær drev lazaretter for de syge – nogle steder på kirkelofter og i forsamlingshuse. Her er det Fredericiagade i København i 1919.

Velgørende organisationer som Røde Kors og Frelsens Hær drev lazaretter for de syge – nogle steder på kirkelofter og i forsamlingshuse. Her er det Fredericiagade i København i 1919.

Holger Damgaard

21. marts 2020

En dag i november 1918 følte Harald Kidde fra Vejle sig skidt tilpas.

Han var ikke så gammel, blot 40 år, og var sjældent syg, men nu var han blevet forkølet og havde ondt i halsen. Dagen efter fik han feber, og det blev ikke bedre, kun værre. Feberen steg, og blod begyndte at strømme fra hans næse.

Da han blev indlagt på Bispebjerg Hospital ni dage efter sine første symptomer, var hans hud gul, men snart skiftede den farve til blå.

Intet af det, sygeplejerskerne eller lægerne prøvede, hjalp. Hverken kamfer eller varme omslag. Han blev ved med at hoste grønligt slim op, og det raslede fra hans højre lunge, når han trak vejret. Klokken otte om aftenen døde Harald Kidde af en brutal lungebetændelse.

Harald Kiddes sygdomsforløb og død står ikke alene. Sammen med cirka 15.000 andre danskere døde han af en spanske syge, der hærgede over hele Jorden mellem 1918 og 1920. Det er flere danskere, end der mistede livet i de to verdenskrige tilsammen. På verdensplan mistede omtrent 50 millioner mennesker livet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Anders Olesen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lillian Larsen
  • Thomas Tanghus
Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Anders Olesen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu