Ugerevy: Og så satte utålmodigheden ind

I de gode gamle dage havde Donald Trump tweetet, at coronavirus var »very much under control«, og at aktiemarkederne begyndte at se godt ud – et tweet, der fejrede én måneds fødselsdag denne uge. Siden blev USA ramt af smitten og lukkede delvist ned, og denne uge var Trumps tålmodighed ved at rinde ud
Øjebliksbillede fra universitets­hospitalet i Coruna i Nordspanien. Landet rundede i denne uge et dødstal på 4.000.

Øjebliksbillede fra universitets­hospitalet i Coruna i Nordspanien. Landet rundede i denne uge et dødstal på 4.000.

Miguel Riopa

Moderne Tider
28. marts 2020

Kan I huske de gode gamle dage? Dengang vi diskuterede halløj i det britiske kongehus og kommunal udligning og farlige udviklinger som en mulig krig mellem USA og Iran, mens vi spiste frokost med kolleger og glædede os til foråret.

Den gamle verdens snakke.

Igen i denne uge fandt vi os selv placeret semiisoleret i midlertidighedens tid mumlende for os selv, mens vi kiggede på smittekurver og stigende dødstal, faldende markeder og vaklende økonomier og vidste, at når vi en dag kommer ud af vores hjem igen, så vil det være til en forandret verden. Nok ikke en ny verden, men måske en ny tid.

Som de fleste nok havde luret på forhånd, annoncerede statsministeren mandag, at den delvise nedlukning af Danmark skulle fortsætte. Til efter påske. Indtil videre. Imens iværksatte flere lande endnu skrappere regler: Udgangsforbud i Storbritannien, i Sydafrika, i Indien.

Mens dødstallet passerede 4.000 i Spanien og 7.000 i Italien, overhalede USA Kina som landet med flest registrerede smittede. 3,3 millioner amerikanere meldte sig som arbejdsløse, og USA vedtog som så mange lande før og nok også efter en hjælpepakke på et astronomisk beløb. Samtidig blev konturerne af den næste store nationale og globale diskussion kridtet tydeligere og tydeligere op: Hvor meget må det koste?

At tid er penge, det vidste vi allerede inden coronakrisen. Men hvor dyrt det var, når store dele af verden gik i stå for at købe tid, var chokerende at bevidne. Tid var rasende dyrt, viste det sig, men tid var også selve fundamentet for at kunne udvikle løsninger, forberede nationer, sundhedsvæsener og befolkninger på at dæmpe smittespredning og finde den mest nænsomme måde at sætte hjulene i gang igen. Men efter et par ugers nogenlunde samling, begyndte utålmodigheden at sætte ind denne uge.

»Very much under control«

I de gode gamle dage havde Donald Trump tweetet, at coronavirus var »very much under control«, og at aktiemarkederne begyndte at se godt ud – et tweet, der fejrede én måneds fødselsdag denne uge. Siden blev USA ramt af smitten og lukkede delvist ned, og denne uge var Trumps tålmodighed ved at rinde ud.

»VI MÅ IKKE LADE KUREN BLIVE VÆRRE END PROBLEMET,« tweetede han nu med en besked om, at tiltagene ville blive taget op til revision om et par uger. Senere fortalte Trump, at han drømte om at se stuvende fulde kirker til påske. En vision, som cirka nul mennesker med sundhedsfaglig indsigt delte.

Men hans ord ræsonnerede rundt omkring. Vi må ikke lade kuren blive værre end sygdommen, gentog Danmarks forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i B.T. Og det udsagn er da også tilpas banalt til, at alle kan være med. Vi skal heller ikke smide barnet ud med badevandet. Eller sælge skindet, før bjørnen er skudt, eller gå over åen efter vand.

Problemet er vel bare, at ingen aner, hvor hverken barnet, åen, bjørnen eller den rigtige balance mellem sundhedshensyn og økonomiske hensyn ligger.

Men utålmodigheden var til at spore, og også danske politikere med indflydelse begyndte at efterlyse en ny slags handling: »Vi er simpelthen nødt til meget snart at se en plan for, hvordan man vil åbne samfundet igen, når det bliver relevant,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til Berlingske torsdag.

Det var finansminister Nicolai Wammen egentligt med på, men som han sagde til avisen: »Kunsten bliver at åbne på en måde, hvor smitten ikke pludselig spredes markant igen, så de ofre, vi som samfund har taget, ikke bliver forgæves.«

Alle asfalterer, mens de kører. 

Kan I huske de gode gamle dage. Der kunne det virke befriende, når digteren Asta Olivia Nordenhof skrev sådan her i et digt:

»Hvilken fryd! ingen har deres facts straight! alle har hovedet oppe i røven!«

Dengang var det sjovt. Denne uge kunne det føles, som om det næsten var sandt – altså lige bortset fra det med fryd.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Brunchmann

TOPKLASSE!

Alvin Jensen, ingemaje lange, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Eskelund

For hver dag der går, bliver det tydeligere, at København/Østdanmark er markant værre ramt af Corona-epidemien end Vestdanmark.

Når man overvejer en gradvis genåbning af samfundet, kunne man overveje at starte med at åbne vest for Storebælt.

Ja. Tid er kostbar. Det er derfor de grå eminenser vil stjæle den! Og ryge den! Deres største rædsel er måske, at "den store pause" måske vil få folk til at indse, at livet udenfor trædemøllen er meget bedre.
At "tid er liv, og livet bor i hjertet".

Citatet af Asta Olivia Nordenhof får mig til at elske hende. Så er vi nede på jorden igen!

Om at asfaltere mens man kører. Et bæltedrevet køretøj er faktisk en anordning der kontinuerligt lægger vej ud foran vognen og samler den op bagved.

Thomas Tanghus

> For hver dag der går, bliver det tydeligere, at København/Østdanmark er markant værre ramt af Corona-epidemien end Vestdanmark.

Så er der lige Hesteshow-Horsens.