Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Er mine fordomme kosher?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her er et fra en 26-årig kvinde fra Nordvest, der forleden gik gennem sit kvarter med en stor pakke markeret med israelske flag og hebraisk skrift under armen – og du gætter aldrig, hvad der så skete
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her er et fra en 26-årig kvinde fra Nordvest, der forleden gik gennem sit kvarter med en stor pakke markeret med israelske flag og hebraisk skrift under armen – og du gætter aldrig, hvad der så skete

Mia Mottelson

Moderne Tider
11. april 2020

Forleden gik jeg gennem Københavns Nordvestkvarter med armene om en stor pakke markeret med israelske flag og hebraisk skrift. Min jysk-jødiske familie bor i en lille by i det allervestligste Danmark, hvor der er mange, mange kilometer til den nærmeste kosherbutik. Så når den jødiske påske, pesach, banker på, må jeg købe matzot i København og sende dem med pakke til Vestjylland. Det er nogle kedelige, usyrede fladbrød, man spiser til højtiden.

Delikatessen ligger på Østerbro, og da ekspedienten hørte, at jeg bor i Nordvest, rystede han på hovedet og fortalte, hvordan en gruppe »arabere« for nylig havde råbt »jüde« efter ham. Den slags historier har jeg hørt mange af, men efter to år i Nordvest har jeg aldrig selv oplevet noget. Alligevel var jeg rædselsslagen, da jeg gik gennem kvarteret med min særdeles jødiske papkasse. Mit hjerte bankede, mit blik var rettet mod fortovet, og jeg forestillede mig, hvilke grimme ting de forbipasserende tænkte om mig. Da jeg kom hjem, skammede jeg mig. Men jeg ved ikke, om min frygt var en afmålt, rationel reaktion på et reelt problem eller småracistisk fordomsfuldhed?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

I mit efterhånden lange liv, hvor jeg har boet 5 steder i Jylland, et sted på Fyn, i København og på Sjælland, har jeg aldrig set noget nogen med jødestjerne eller kalot. Hvorfor er det kun på Nørrebro og i Nordvest jøder går med kalot?
Frygter jøder antisemitisme alle steder i landet? og samler sig i særlige ghettoer.

@henning
Tror du kan bosætte dig på Nørrebro et helt liv uden at se et eneste tegn på jøde dom.

erik pedersen

Jeg er ikke antisemit, men stærk modstander af staten Israel. Køber ikke produkter der er israelske. Kunne godt finde på at kigge skævt til en person der skilter med det israelske flag
Mvh Hanne Pedersen

Kent Nørregaard

Det der er fornærmende Marie Sanne Caroline Malmros er at du tillægger en beklædningsgenstand en hel masse motiver et stykke stof bare ikke kan have.

Israel er et lys i Mellemøsten? Hvis du mener projektører der oplyser grænsemurene så ja, så er der masser af lys i Israel. Hvis du mener demokratisk må du nok læse lidt op på hvad teokrati, apartheid og racistisk undertrykkelse er for nogen sager. De er nemlig begreber der er uforenelige med demokrati. Noget zionister givetvist ikke forstår da Israel jo har en guddommelig ret til at behandle ikke-jøder som dyr.