Brevkassen: Hvordan undgår jeg, at ’vegetar’ bliver en stempling?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. En grøn af slagsen vil her gerne vide, om man kan være vegetar uden at blive stemplet som besværlig
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. En grøn af slagsen vil her gerne vide, om man kan være vegetar uden at blive stemplet som besværlig

Mia Mottelson

Moderne Tider
4. april 2020

Kære Brevkasse

Jeg overvejer at blive vegetar, men har altid syntes, at vegetarer var ret besværlige, altså når de kommer på besøg til middag. For slet ikke at tale om veganere …

Jeg hader tanken om, at der skal indføres særlige hensyn til mig i sociale sammenhænge. Omvendt vejer klimahensyn tungere og tungere i min overvejelser.

Hvad tænker brevkassen?

— Hilsen den 99 procent grønne

Svar I:

Vi får flere med på den grønne vogn, hvis vi ikke gør det at spise plantebaseret til et identitetsprojekt. Kødspørgsmålet ender ofte som en skyttegravskrig mellem kødspisere og veganere, og det er kontraproduktivt, fordi folk ofte er ude af stand til at forholde sig konstruktivt til mulige strukturelle løsninger, hvis de føler sig stødt på identiteten.

Jeg bliver tit spurgt om, hvorfor jeg går uden om hakkebøf, laks og varm leverpostej. Men at man påtager sig identitetsmærkatet ’vegetar’ er jo faktisk en ikkeforklaring. Øv dig i at svare med meningsfulde argumenter, og overvej, om det virkelig er nødvendigt at sige nej tak, når din mormor serverer and til jul.

Det virker, som om du opererer ud fra den præmis, at hvis du ikke går all in på vegetaridentiteten, så må du slet ikke være med. Og det er jo helt forkert. Det er nemlig alle os, der vil skære ned på de CO2-belastende fødevarer, men som ikke vil med i veganerklubben, der er brug for, hvis vi skal redde kloden.

— Gry Inger Reiter

Svar II:

En oplagt løsning er at spise mindre kød uden at blive fanatisk. Du går uger og måneder uden at røre gris og ko, men bliver du inviteret ud, kan du sagtens spise de grøntsager, der har delt tallerken med en pølse. Du kan måske ligefrem spise en pølse eller to. Det er nemlig, som du antyder, en social katastrofe at ankomme til middagsselskaber med gastronomiske særkrav, der ikke kan dokumenteres med en lægeerklæring. ’Jeg vil ikke have din mad’ betyder ’jeg vil ikke have dig’.

Jeg har selv forsøgt at spise mindre kød, og det gik rigtig godt, indtil det ikke gik så godt længere, og på det seneste er jeg virkelig faldet i bøfferne, må jeg indrømme. Det er svært om vinteren, grøntsagerne er kedelige, nyretapperne billige – så jeg forstår godt, hvis du helst vil være konsekvent. Som et rygestop: Aldrig mere! Men den går ikke i længden. Der er andre hensyn i livet. Så spis grønt, det er vejen frem, jeg støtter dig hele vejen, men gør det uden at ødelægge dit sociale liv.

— Christian Bennike

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Man skal have abonnement for at læse dette "spørgsmål" til brevkassen, mens det andet "spørgsmål": https://www.information.dk/moti/2020/03/brevkassen-oralsex-uden-kys-coro... ikke kræver abonnement.

Hvad sælger og hvad sælger ikke?

Nu er det for det meste svært at ændre (spise) vaner, så måske skal du ikke lægge dig fast på en identitet som vegetar. Du behøver jo ikke fortælle andre om dine ideer, før du er sikker på at det kan lade sig gøre. Hvis nogle inviterer dig på mad, kan du vel stadig spise kød som nu. Så slipper du for stempel og diskussioner. Prøv at læse: vi er vejret, af Jonathan Safran Foer. Han er erklæret vegetar, men indrømmer han spiser kød i smug sommetider.

PS
Hvis du virkelig er "99 % grøn", som du siger, har du kun en navlepillende selvoptagethed. Måske er der væsentlige andre problemstillinger at forholde sig til på et tidspunkt?

Thomas Corydon

(kopieret fra dagens brevkasse (den 6/4)
Thomas Corydon
06. april, 2020 - 08:54
@maj-britt kent hansen: - du har en pointe. Istedet for at anse sigselv for en stakkels vegetar burde vedkommende (i det pågældende læserbrev) være stolt: BLIV VEGETAR OG BLIV FRI FOR CORONA OG KLIMAPROBLEMER* I FREMTIDEN !
(hvad har det så med Corona og sex at gøre? - intet - ligesom sex og kærlighed intet har med hinanden at gøre)
*nogle af klima- og sultproblemerne
hudsult/berøringsangst
kroner/corona

Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Stødende kommentar

Thomas Corydon
06. april, 2020 - 12:33
Opfordringen til at blive vegetar gælder ifm. corona (selvfølgelig) først og fremmest kineserne - syntetisk kød er opfundet - tilsæt dernæst smag af henholdsvis flagermus, krokodille, desmerdyr osv. osv.

Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar