Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Som jyde er jeg blevet gæst i mit eget liv. Hvad gør jeg?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her har en yngre kvinde fra Jylland problemer med at blende ind i københavnerlivet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her har en yngre kvinde fra Jylland problemer med at blende ind i københavnerlivet

Mia Mottelson

Moderne Tider
25. april 2020

Jeg er 31 år og lige flyttet til København efter 11 gode år i Aarhus, og 20 gode år i Fjerritslev. Jeg tænkte, at udfordringer kan man ikke få nok af, så hvad ville en røvfuld nye relationer, gadenavne, fire måneders vintermørke og et lægeskift ikke kunne skabe af modvind på livets cykelsti?

Jeg har fundet en dejlig social, høj og højrøstet mand, der bader i søde venner og kender hver en krog af kulturmiljøerne i byen. Hans venner er dejlige, men jeg mærker en spirende tristhed over så ofte at føle mig på udebane, som var jeg en spion, der skulle lære byen og hans venner at kende. Så ofte gemmer jeg mig bag computerskærmen, ser tv-serier med karakterer, jeg kender, og ringer hjem til min bastion af venner, som bor spredt uden for København.

Alt er nyt, hvordan gør jeg det til mit? Skal jeg bare slå fadøl i blodet og vente på alt godt, der kommer, eller skal jeg lægge en plan for at komme følelsen til livs? ... Eller indrykke dette spørgsmål som en kontaktannonce?

— Spionen fra Jylland

Svar I:

Det bedste ved begyndelser er, at de går over. I bedste fald bliver de afløst af noget, der både er mere trygt og mere spændende (fordi man slipper for at tænke på, om man har sat sig på nogens plads).

Det lyder fint med en mand, der bader i venner, men du har brug for en flerstrenget strategi, når selskabslivet genåbner. Tag ud med ham og hans venner med det ene formål at more dig og have gode samtaler. Tag hjem igen, hvis du keder dig. Hold en pause fra serierne og se, om du ikke kan møde flere potentielle venner. Gå til noget, tag et ugekursus på en højskole til sommer. Inviter folk hjem eller ud, hvis du vil være venner med dem. Lev med det, hvis de ikke har tid, eller hvis det er akavet. Folk bør være smigrede over, at man synes, de er søde nok til, at man orker at løbe den risiko. Inviter dig selv på besøg, hvis potentielle venner er på barsel. Folk på barsel synes ofte, at det er spændende at høre om, hvad folk, der ikke er på barsel, går og laver. Bliv ved med at ringe til dine gamle venner, fordi det ellers ville være spild af gamle venner.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Hvis det var udfordringer, du søgte, så har du da fået dem til overflod. Jeg tog turen fra Nordjylland til København som 20-årig, dagen før jeg skulle begynde på universitetet med alt, hvad det medfører af social aktivitet. Ti år senere i livet er du løbet direkte ind i den mest ikkesociale tid i nyere historie.

Det er helt naturligt at søge tilbage til gamle venner og velkendte tv-serier lige nu. Jeg er Prince-fan, og siden Mette Frederiksens berømte pressemøde den 11. marts har jeg ikke gidet at høre andet. Måske er det en slags instinkt: Tænk nu, hvis man vitterligt skal dø, og man så bruger en af sine sidste dage på at høre Hugo Helmig eller Coldplay, eller hvad de nu spiller i radioen. Der er simpelthen ikke råd til den slags chancer.

Så ja, slå fadøl i blodet, når hanerne åbner igen, og se, hvad København har at byde på. Du kan risikere at blive positivt overrasket.

— Kristian Villesen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Du får det meget bedre, når din kæreste forstår din hjemlængsel.

Kent Nørregaard

Du er vel ikke flyttet til Sjælland i forventning om at finde Jylland så omfavn dit nye miljø og vær glad for at du ham den høje og hans dejlige venner.

Når man flytter har man altid en vis del hjemve, helt naturligt og forståeligt. Vær dog sikker på at hjemme altid er der og at hjemme aldrig ændrer sig.