Læsetid: 7 min.

Ekspeditioner til rummet og Antarktis kan lære os, hvordan vi holder ud i isolationen

Selv om den delvise genåbning af det danske samfund så småt er begyndt, er isolationen langtfra overstået for de fleste af os. En antropolog med speciale i polarekspeditioner og en NASA-forsøgskanin, der har boet otte måneder i isolation i en hvid kuppel på Hawaii, giver deres bedste tips til at komme stærkere ud på den anden side
I det såkaldte HI-SEAS-projekt undersøger NASA, hvordan isolation i en lille gruppe påvirker de sociale aspekter af at bo på Mars.

I det såkaldte HI-SEAS-projekt undersøger NASA, hvordan isolation i en lille gruppe påvirker de sociale aspekter af at bo på Mars.

Ross Lockwood

18. april 2020

På det ellers så frodige Hawaii står en hvid kuppel midt i ingenting. Kuplen er placeret på en vulkanskråning knap 2,5 kilometer over havets overflade, fordi forholdene her nærmer sig dem, som eventuelle fremtidige marskolonier vil opleve. 

I det brune stenfyldte landskab, langt fra civilisationen, har seks mennesker, udvalgt af NASA, boet isoleret i op til et år ad gangen. Her spiser de frysetørret mad, tager 30-sekunders bade for at spare på vandet og bruger deres dage på blandt andet videnskabelige forsøg og reparationer af basen. 

James Bevington var i 2017 en af de seks, der kom gennem nåleøjet og deltog i det såkaldte HI-SEAS-projekt, hvor NASA undersøger, hvordan isolation i en lille gruppe påvirker de sociale aspekter af at bo på Mars.

I dag, knap to år efter at han kom ud af kuplen, er hans liv som ph.d.-studerende i Sydney, Australien, noget anderledes end på Hawaii eller Mars – og så alligevel. For James Bevington har igen fem roommates, og udsigten til en mulig karantæne kommer tættere og tættere på som følge af coronaens udbredelse. 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Bjørn Pedersen
Benno Hansen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Hold nu op med den fjollede overdramatisering.
Vi er ikke isoleret i en hvid kuppel nogen af os.
Vi er ikke engang spærret inde i Danmark. Vi kan stadig frit færdes omkring - blot med en smule omtanke og lidt nye forholdsregler.

Den største udfordring er måske for dem, der har levet hele deres liv i det offentlige rum af kulturelle tilbud og underholdning - og nu har svært ved af underholde og beskæftige sig selv. Men for dem er en situation som denne faktisk ganske sund.

Der er masser af muligheder i disse tider for at lære, vokse og modnes - hvis man ser det som en mulighed - og ikke en trussel.

/O