Læsetid: 15 min.

Informations grundlægger: »Vi har gjort ytringsfriheden her i landet – ja, det lyder flot at sige – en tjeneste«

For mange år siden fik journalist Lasse Jensen et gammelt lydbånd af pressehistorikeren Erik Lund. På båndet lå en timelang optagelse, hvor Informations grundlægger, Børge Outze, fortalte sin historie: Om ungdommens ambitioner, om modstandskamp, om grundlæggelsen af Information og om avisens rolle i samfundet. Nu fylder avisen 75 år, og vi giver ordet til Børge Outze
Informations grundlægger søgte sit første job som journalist som 11-årig og fik det – men tiltrådte først efter at have gjort skolen færdig, fortæller han.

Informations grundlægger søgte sit første job som journalist som 11-årig og fik det – men tiltrådte først efter at have gjort skolen færdig, fortæller han.

Tage Nielsen

2. maj 2020

Børge Outze var – og er – dagbladet Information. Han blev journalist som 16-årig og havde aldrig været andet. Han grundlagde den illegale nyhedstjeneste Information i 1943 under den tyske besættelse og skabte på befrielsesdagen i 1945 det dagblad, der på tirsdag er udkommet i 75 år.

Han var chefredaktør i mere end 30 år, og hans signatur – det lille o. – stod under tusinder af ledende artikler. På overfladen en mild fynbo. Under overfladen en stærk personlighed, der var »selvbevidst på en beskeden måde«, som en af hans mangeårige medarbejdere beskriver ham.

For otte år siden sendte den nu afdøde pressehistoriker lektor Erik Lund mig et lydbånd med en timelang samtale med Outze. Den fandt sted i 1974. »Du kan bruge interviewet til, hvad du vil,« sagde han, og jeg brugte brudstykker af det i radioens P1 i marts 2012 – på hundredeårsdagen for Outzes fødsel. Han døde i 1980 – kun 68 år gammel.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • John Scheibelein
 • ingemaje lange
 • Thomas Tanghus
 • Christian Lyngbye
 • Kurt Nielsen
 • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
 • Christian Mondrup
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Dorte Sørensen
 • David Zennaro
 • Oluf Husted
Christian Skoubye, John Scheibelein, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Christian Lyngbye, Kurt Nielsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Christian Mondrup, Maj-Britt Kent Hansen, Dorte Sørensen, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Mondrup

Jeg husker den særlige forventning til, og ofte fryd over, de ledere der var signeret "o". Den nærmeste nutidige pendant er vel dem med signaturen "e". De er også ofte to the point.

Oluf Husted

Tak for de fem minutter, med Outze i podcasten, som også introducerede mig til debat-
redaktøren og Rune's omtale af 75 års-dagen og en frisk hyldest til Ejvind "Mangeord"

niels astrup

TILLYKKE med fødselsdagen. Efter at junior blev aktiv i FFF er han begyndt at læse Børges avis. Fuld respekt for at avisen - igen - kan være uundværlig læsning for en ny generations projekt.