Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Hun var et ’uægte’ barn, så i sit voksenliv ønskede hun sig en ægte familie

Kitte Møller blev født i 1928 uden for ægteskab. Hun var barn under krigen, hvor hun samlede fyrrekogler for at varme huset op, og hun blev voksen i velfærdsamfundet, hvor hun stiftede familie og købte hus med centralvarme
Moderne Tider
11. april 2020
Kitte Møller blev født i 1928 uden for ægteskab. Hun var barn under krigen, hvor hun samlede fyrrekogler for at varme huset op, og hun blev voksen i velfærdsamfundet, hvor hun stiftede familie og købte hus med centralvarme

Privatfoto

Kitte Møller blev født i 1928 på Bornholm.

Hun voksede op sammen med sin mor og mormor i et byhus med bindingsværk i Allinge og kendte ikke sin far, hvilket på den tid og på den egn hverken var almindeligt eller velanset. Selv om man siden århundredskiftet havde ændret lovgivningen om børn født uden for ægteskab, blev de stadig på det tidspunkt betegnet som ’uægte’ børn.

Det råbte de andre børn af og til efter hende på gaden i Allinge: ’uægte’.

Måske var det derfor, at Kitte Møllers liv lige fra barndommen og ungdommen og op gennem hendes voksenliv til alderdommen handlede om hendes familie, om at være både en far og en mor, om at have børn og hus og garage, om at servere lagkage hver søndag og køre på ferie sammen i en Opel Olympia. Om at være en ægte familie.

Fedtlæderstøvler og olmerdug

Kitte Møller blev født for tidligt og »under stort postyr«.

Sådan står der i hendes erindringer om hjemmefødslen i byhuset i Allinge, hvor fru smedemester Petersen fra Pilegade kom over for at hjælpe til med fødslen, og hvor Kitte Møller på trods af postyret kom til verden på en dyne af smuk olmerdug.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her