Klumme
Læsetid: 3 min.

Pinot gris er desværre blevet synonymt med intetsigende hvidvin tyndet op med is

Pinot gris er en skizofren drue, som både kan lave vin, der minder om en husholdningselev fra 1950’erne og amerikansk bimbo-vin, fortyndet med is
Pinot gris er en skizofren drue, som både kan lave vin, der minder om en husholdningselev fra 1950’erne og amerikansk bimbo-vin, fortyndet med is

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
25. april 2020

Velkommen til Den grønne vinskole. Her gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Pinot gris kunne godt have veget pladsen for en af de smartere hipsterdruer, men dem kommer vi til om et par uger. Pinot gris skal med, fordi den hører til i ethvert gammeldags vinleksikon og er del af en vinkanon. For dem, der uddannede sig til vineksperter for 50 år siden, var druen vigtig.

For dem, der lærte at bælle hvidvin i kølvandet på den for længst uddøde chardonnay-æra under ABC-trenden (anything but chardonnay), var druen allestedsnærværende under sit italienske navn pinot grigio.

Ugens lektie

I denne uge skal du prøve en dansk vin, nemlig Lilleø Pinot Gris fra Lilleø Vin, som blev grundlagt i 2006 af blandt andre René Redzepi fra Noma og Claus Meyer. Ambitionen var at skabe den bedste hvidvin i Norden. Se, om du kan dufte honning og kandiseret mandarin.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Uffe Palludan

ABC-æraen? Anything but chardonnay? Her gik jeg og troede det betød anything but cabernet (sauvignon). Hvad er egentligt det rigtige? Begge dele?

Steffen Gliese

Ah, pinot gris er og bliver min yndlings ellsasser.