Feature
Læsetid: 6 min.

Skandalerne klæber til Ronaldinho – men fansene tilgiver altid

Verdens bedste fodboldspiller anno 2005, brasilianske Ronaldinho, sidder i husarrest i Paraguay efter at have rejst ind i landet under falsk pas. Men selv om skandalerne de senere år har klæbet sig til den pensionerede boldkunstner, hyldes han stadig som en af de mest gudsbenådede spillere, verden har set
Moderne Tider
18. april 2020
De autografhungrende fans er stadig begejstrede – hverken drukture, hans ulovlige byggeprojekt eller noget så »dumt«, som Ronaldinhos egen advokat har udtrykt det, som at rejse på et åbenlyst falsk pas, påvirker dem.

De autografhungrende fans er stadig begejstrede – hverken drukture, hans ulovlige byggeprojekt eller noget så »dumt«, som Ronaldinhos egen advokat har udtrykt det, som at rejse på et åbenlyst falsk pas, påvirker dem.

Michael Barrett Boesen

En råkold februaraften i 2004 tog Brøndby IF imod fodboldgiganterne FC Barcelona i UEFA Cuppen. En nærmest uoverstigelig opgave for det danske mandskab. Et af de store spørgsmål var, om de blå-gule vestegnsdrenge kunne tøjle cataloniernes nye stjerneskud, den 23-årige Ronaldo de Assis Moreira – bedre kendt som Ronaldinho.

Brasilianeren med det markante tandsæt og de sorte slangekrøller havde i sine to foregående år i Paris Saint-Germain vist, at han også på europæisk grund kunne afgøre fodboldkampe. Ikke blot med sin sublime sparketeknik, men også med sine maskerede afleveringer og nærmest naturstridige driblinger. Men kunne det vordende verdensnavn gøre det samme i Barcelona, som måske overgik Pariserklubben i økonomisk og sportslig potens, men hvor forventningerne og presset var tilsvarende større?

Denne aften på Brøndby Stadion havde han som den eneste på banen fundet det for koldt til bare ben. Den bidende danske vinterkulde var dog langtfra nok til at ødelægge spillehumøret hos brasilianeren, som konstant søgte bolden og flere gange lykkedes med sine karakteristiske raids med bolden klistret til ydersiden af foden, en teknik, han tilegnede sig som dreng ved at spille futsal i de lokale sportshaller i fødebyen Porto Alegre.

En lille halv time før slutfløjtet blev Ronaldinho nedlagt på kanten af Brøndbys felt. Brasilianeren sendte frisparket på overliggeren, opsnappede selv returbolden og bankede efter en koket kropsfinte bolden resolut i nettet. Målet, som blev kampens eneste, tilegnede Ronaldinho ifølge Ekstra Bladet til karnevallet i Rio de Janeiro. »Man er vel brasilianer,« tilføjede han.

Det stjernespækkede Barcelonahold talte velkendte skarprettere som Luis García og Javier Saviola. Det var dog næppe dem, de 26.000 tilskuere snakkede om, da de efter kampen begav sig ud i den mørke vinternat. De havde set konturerne af en spiller, der bevægede sig på et helt andet niveau.

I dag har Ronaldinho rundet de 40 år og for længst lagt støvlerne på hylden. Alligevel har hans navn igen fundet vej til alverdens nyhedsmedier, efter at han i starten af marts blev anholdt i Paraguay med et falsk pas i hånden – den seneste af en stribe tvivlsomme sager, som brasilianeren har været indblandet i. Det har dog ikke fået omverdenen til at fordømme ham. Nærmere tværtimod. Spørgsmålet er hvorfor? Svaret ligger måske i en tåhyler.

Frelseren

Ronaldinho blev hurtigt Barcelonas altoverskyggende referencepunkt og førte på få sæsoner holdet tilbage til toppen af europæisk fodbold. I sæsonen 2005/06 var han ikke alene med til at sikre klubben dens andet spanske mesterskab i træk. Han førte også an i triumfen i Champions League, den første siden 1992.

»Ronaldinho forandrede Barça,« fastslog Lionel Messi for et par år siden til klubbens hjemmeside. »Tingene gik dårligt, men med hans ankomst ændrede alting sig.«

Det er i måske endnu højere grad de magiske øjeblikke end den imponerende titelhøst, man husker Ronaldinhos tre første år i Barcelona for. Som da han i 2005 scorede to forrygende solomål i 3-0-sejren over Real Madrid på udebane og kort før tid blev klappet af banen af ærkerivalernes tilhængere.

Eller målet mod Chelsea på Stamford Bridge samme år, hans måske mest ikoniske i Barcelonatrøjen. Barcelona var bagud 1-3, da Ronaldinho modtog bolden på kanten af feltet. Foran ham stod en mindre hær af Chelseaspillere, passive og afventende, som var de paralyserede af brasilianerens små vrid med hoften. Øjeblikket efter lå bolden i målet bag Chelseas målmand, Petr Cech.

»Når jeg ser på målet nu, er det, som om nogen har trykket på pause, og at jeg i tre sekunder er den eneste på banen, der bevæger sig … Jeg overvejede at drible, men opdagede, at der var plads til et skud. Og ja, så ramte jeg den på tåen af støvlen, præcis som jeg ville … perfecto!« lød det i The Guardian fra hovedpersonen selv. Kampens dommer, legendariske Pierluigi Collina, kaldte senere målet for det bedste, han havde set i sin karriere.

Vraget til VM

Ronaldinho blev udråbt til arvtager efter fodboldhistoriens allerstørste. Men efter tre fortryllende år i Barcelona begyndte hans spil at falde fra hinanden. Gnisten i de olivensorte øjne var væk. Det samme var tempoet, timingen og dermed også effektiviteten.

Rygterne om druk og en flakkende, udisciplineret livsstil tog til. I nærmest samme takt som hans nedstigning begyndte æraen under holdets træner, Frank Rijkaard, at ebbe ud. Titlerne udeblev, medierne beskyldte Ronaldinho for at veje for meget, og i juli 2008 blev den falmende superstjerne solgt til AC Milan. Her genfandt han dog aldrig sit gamle niveau.

Hans endelige fald var en realitet, da den brasilianske landstræner, Dunga, vragede ham til VM 2010. Mens karrieren klingede ud, spillede han på fire år i fire forskellige klubber i Brasilien og Mexico. Først i januar 2018, tre år efter sin sidste officielle kamp, bekendtgjorde han, at karrieren var slut.

Lagt i håndjern

Barcelona udnævnte i 2017 Ronaldinho til ambassadør for klubben, men samarbejdet kom mildt sagt skævt fra start. Hans første opgave var noget så simpelt som at overvære en af klubbens hjemmekampe i vip-loungen.

Han dukkede dog aldrig op.

Han var i stedet taget til stranden for, nå ja, at spille fodbold. Året efter valgte Barcelonaledelsen at skære kraftigt ned på brasilianerens opgaver i klubben. Til deres store fortrydelse havde Ronaldinho nemlig opfordret det brasilianske folk til at stemme på den i dag siddende præsident i landet, Jair Bolsonaro, kendt for sine yderst kontroversielle udtalelser om bl.a. kvinder og homoseksuelle.

Man skulle tro, at boldkunstneren, der på toppen af sin karriere tjente omkring 170 mio. kr. om året, stadig kunne leve fyrsteligt. Men sidste år kom det frem, at en række mislykkede investeringer og en millionbøde for at have bygget et sukkerraffinaderi i et naturbeskyttet område havde efterladt Ronaldinho med blot 45 kr. på bankkontoen.

Den foreløbige kulmination på Ronaldinhos nedtur indtraf, da han og hans bror den 6. marts i år blev anholdt i Paraguay for at rejse ind i landet på falske paraguayanske pas. Under afhøringen forklarede Ronaldinho, at brødrene havde fået passene udlevet af de forretningsfolk, der havde inviteret dem til landet for at deltage i et velgørenhedsarrangement.

Forretningsfolkene havde dog blot videregivet passene fra en samarbejdspartner ved navn Dalia López, påstod de. Da politiet efterfølgende ransagede López’ hjem, fandt de ifølge magasinet Forbes 6.000 fodbolde, alle prydet med det samme billede af Ronaldinho, som var i det pas, han rejste med.

Myndighederne undersøger ikke blot, om brødrene har rejst med passene i god tro, men også om de har forbindelse til den hvidvask, som Dalia López i forvejen er under mistanke for. Sagen bliver ikke mindre grotesk af, at brasilianske statsborgere slet ikke behøver at medbringe pas, men blot et id-kort for at passere grænsen til Paraguay.

Ronaldinho og hans bror har siden anholdelsen siddet varetægtsfængslet i et højsikkerhedsfængsel, men blev i sidste uge løsladt mod en kaution på 11 mio. kr. Herefter blev Ronaldinho, der åbenbart igen er kommet til penge, eskorteret til et femstjernet hotel, hvor han sammen med sin bror skal sidde i husarrest, mens deres indblanding i sagen undersøges.

Kærlighed gør blind

Vurderet på antallet af af autografhungrende fans, der modtog Ronaldinho ved hotellet, har hans popularitet ikke lidt synderlig skade – hverken af drukture, hans ulovlige byggeprojekt eller noget så »dumt«, som Ronaldinhos egen advokat har udtrykt det, som at rejse på et åbenlyst falsk pas.

Hans anholdelse har også fremkaldt en lang række sympatitilkendegivelser fra både venner og fjender i fodboldverdenen. »Jeg er ked af, hvad der er sket med min ven. Han har ikke fortjent det,« siger hans tidligere landsholdskollega Rivaldo i The Guardian. Og på YouTube dukker der flere gange dagligt nye hyldestvideoer op med hans bedste mål og driblinger.

Flere fodboldnavne er sluppet nådigt fra gerninger, der andre steder i samfundet ville være blevet set på med hårdere øjne. Lionel Messi og Cristiano Ronaldo snød begge i skat, men sælger stadig millioner af trøjer verden over.

Dyrkelsen af fodboldens stjerner er som en ubesvaret, blind forelskelse, hvor fansene strækker sig langt for at forsvare dem, der er gået i hjertekulen på dem. Og det gjorde Ronaldinho på mange, da han scorede på den måske smukkeste tåhyler, verden har set. Tilsyneladende var Jorge Valdano én af dem. Valdano, der vel at mærke er argentiner og tidligere træner for Real Madrid, skrev for nylig i en klumme i El País, at Ronaldinho ikke har snydt nogen som helst. Kun dem, han stod over for på banen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her