Feature
Læsetid: 16 min.

To mænd har givet verden nyt håb om en kur mod hiv

Det var en sensation, da det første menneske for 12 år siden blev kureret for den dødelige virus hiv. Nu er det sket for endnu en, og de kalder hinanden for brødre. Her er deres historie om kampen mod hiv, og om en række mennesker, der fik ændret deres liv af en sejlivet virus
Som den anden patient i verden blev 40-årige Adam Castillejo i 2016 kureret for både kræft og hiv, da han fik en knoglemarvs­transplantation. Han forstår godt, hvis folk er skeptiske over for, om der nogen sinde kommer en vaccine eller en behandling.

Som den anden patient i verden blev 40-årige Adam Castillejo i 2016 kureret for både kræft og hiv, da han fik en knoglemarvs­transplantation. Han forstår godt, hvis folk er skeptiske over for, om der nogen sinde kommer en vaccine eller en behandling.

ANDREW TESTA

Moderne Tider
25. april 2020

I 2016 tilbragte 38-årige Adam Castillejo et halvt år på hospitalet i London. Fra det tidlige forår til det sene efterår var han isoleret på en hospitalsstue efter en knoglemarvstransplantation. En kompliceret og potentielt livsfarlig behandling. Men også en operation, der måske kunne kurere den lymfekræft, hodgkins sygdom i stadie fire, som han i fem år forgæves havde forsøgt at bekæmpe med talrige kemobehandlinger.

Og kræften var ikke den engelske koks eneste udfordring: Adam Castillejo var også smittet med hiv. Lægerne havde derfor ledt efter og fundet en donor med en helt særlig mutation i cellerne. En mutation, som påvirker netop de receptorer, hiv bruger til at trænge ind i kroppen. Og som dermed gør bæreren immun over for hiv.

Hvis det gik godt, kunne begge sygdomme, kræft og hiv, måske blive fordrevet fra Adam Castillejos krop. Men vejen derhen var lang. Han havde tabt 35 kilo og mistet hørelsen og for at holde modet oppe, skrev Adam Castillejo en besked til sig selv på væggen i sin hospitalsstue med farveblyanter. Omkvædet fra en britisk popsang: »Don’t Stop and Never Give Up.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den første, kendte kurerede var dog en ung pige i det danske rigsfællesskab, men who’s counting? :)
Infektionen kom med en blodtransfusion, og kuren lykkedes i kraft af, at man ganske hurtigt opdagede infektionen. Man benyttede den dakendte, gængse kur i større dosi og konstaterede ved opfølgning ingen tegn på HIV.