Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Hvis I fucker det her op i påsken, så går Mette fuld Pontius Pilatus på jeres røv

Som en prøvet forælder, der lover slik, hvis børnene spiser deres grøntsager op, lovede Mette Frederiksen os i denne uge en belønning og et stort skridt tilbage mod hverdagen – men kun hvis vi til gengæld lover at opføre os ordentligt og ikke kaster med broccolien
Det bliver spændende, om Radio Loud kan få lige så mange lyttere, som de har fået skæld ud.

Det bliver spændende, om Radio Loud kan få lige så mange lyttere, som de har fået skæld ud.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
4. april 2020

Mette Frederiksen turde næsten ikke sige det, og så gjorde hun det alligevel:

»Hvis vi danskere i de næste to uger, hen over påsken, fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen.«

Det var de præcise ord, der kom ud af statsministerens mund.

Men det, alle i virkeligheden hørte hende sige, var:

»Hvis nogle af jer fucker det her op i påsken, så går jeg fuld Pontius Pilatus på jeres røv.«

Som en prøvet forælder, der lover slik, hvis børnene spiser deres grøntsager op, lovede Mette Frederiksen os en belønning og et stort skridt tilbage mod hverdagen – men kun hvis vi til gengæld lover at opføre os ordentligt og ikke kaster med broccolien.

Så vi forsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og mens vi gør det, får du her en hastig gennemgang af ugen, der er gået.

Økonomisk mavepuster

Mens Mette Frederiksen var kvinden, som i denne uge kom med lyset, var Nationalbankens direktør, Lars Rohde, manden, der kom med mørket.

Nationalbanken præsenterede nemlig tre scenarier for, hvordan coronakrisen kommer til at påvirke Danmarks økonomi, og uanset hvilket scenarie man kigger på, er der tale om en gedigen økonomisk mavepuster.

Det kan blive grimt, grimmere eller grimmest, spår Nationalbanken. Best case falder bruttonationalproduktet tre procent, men worst case falder det ti procent, hvilket er dobbelt så meget som under finanskrisen.

Erhvervslivet styrtbløder allerede. Virksomheder lukker, ansatte bliver sendt hjem, og ledigheden stiger. Og krisen rammer alle slags virksomheder. Det blev især tydeligt, da den tostjernede Michelin-restaurant Kadeau begærede sig selv konkurs nærmest simultant med caféimperiet Dalle Valle, som ellers solgte buffet til 79 kroner.

Loud er i luften

Også kulturlivet er presset. Og det måtte kulturminister Joy Mogensen – muligvis som det sidste menneske i landet – også sande, da en politisk alliance uden om regeringen sagde, at den ikke havde tillid til kulturministeren og forlangte, at forhandlingerne om økonomisk hjælp til kulturlivet blev flyttet til et tungere ministerium.

I lang tid var Joy Mogensens svar til de nødstedte kulturfolk, at de måtte søge hjælp i de generelle hjælpepakker, men efter mange dages kritik og politisk pres har hun nu sat sig for enden af forhandlingsbordet, klar til at dele hjælp ud.

Og nu vi er ved kulturen, bør vi også lige vende ugens helt store kulturnyhed, som intet har at gøre med corona.

Radio Loud er i luften, og Danmark har fået en ny radiokanal, målrettet de 15-32-årige. Det må mildest talt være et svært spænd at lave journalistik efter. Historierne skal både favne pubertære teenagere og nye voksne med tårnhøje realkreditlån og gylp på trøjen.

Loud er i luften og skal nu stå sin prøve. Så må tiden må vise, om der vil blive lyttet lige så meget til den, som der allerede er blevet talt om den – og skældt ud på den.

6,6 millioner ledige

Og lad os runde af i USA, selv om udviklingen i the shining city upon a hill næsten gør for ondt at tale om.

Trumps ansvarsløse, langsommelige og ignorante tilgang til bekæmpelsen af coronakrisen ses nu uhyggeligt tydeligt i ledighedsstatistikkerne. Næsten syv millioner amerikanere har nu meldt sig arbejdsløse. Det er en fordobling i forhold til sidste uge, hvor verden rystede over, at arbejdsløsheden havde rundet tre millioner.

Danmark er bedre rustet til at håndtere den her krise. Det siger eksperterne, og det siger Mette Frederiksen.

Men med USA som skrækscenariet er der i hvert fald ingen grund til ikke forsat at gøre, som der bliver sagt. Så spis din broccoli. Så kan vi måske alle sammen en dag få slik igen.

 

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her