Feature
Læsetid: 11 min.

»22.000 mennesker i Rødovre Centrum. Indendørs. Og vi må ikke have 3.000 i Zoo. Det undrede mig«

Zoologisk Have i København havde regnet med at blive en del af genåbningens fase to. Det blev den ikke. Reportage fra den lukkede have, som den seneste uge har været centrum for debatten om genåbningen af Danmark
Der bliver ikke slækket på noget, bare fordi, der er en virus, siger dyrepasser Henrik Futtrup, mens han fordrer humboldtpingvinerne.

Der bliver ikke slækket på noget, bare fordi, der er en virus, siger dyrepasser Henrik Futtrup, mens han fordrer humboldtpingvinerne.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
16. maj 2020

Dyrepasser Henrik Futtrup sætter sig på hug foran humboldtpingvinerne.

Han stiller en sort spand med fisk foran sig og stikker hånden ned i spanden. Tager en brisling på størrelse med en langfinger op og holder den sølvfarvede fisk frem mod en stor pingvin, som kommer vraltende hen mod ham med mekaniske skridt og vingerne ud til siderne. Den er på størrelse med en bowlingkegle.

Klokken er omkring 11 om formiddagen i Zoologisk Have i København. Solen skinner, haven er tom, og på nogle klipper ved siden af pingvinernes bassin er Henrik Futtrup ved at fodre pingvinerne.

Med en hurtig bevægelse med næbet hapser pingvinen brislingen.

»Der bliver ikke slækket på noget som helst, bare fordi der er en eller anden virus, der fiser rundt,« siger Henrik Futtrup.

»Pingvinerne kan jo ikke gøre for det.«

Flokken af humboldtpingviner spiser 30 kilo om dagen. Den fineste kvalitet brislinger.

»Alle virksomheder koster noget at drive. Men her … Vi kan ikke bare tage batterierne ud af pingvinerne og lægge dem ind i skabet. Det hele skal holdes i gang. Vi har de her dyr, og de skal ikke mangle noget på grund af det her. Sådan er det.«

Vi har levende dyr. Vi kan ikke slukke for strømmen og gå hjem. Dyrene skal passes og plejes og vaccineres og opereres hver dag, siger havens direktør, Jørgen Nielsen.

Vi har levende dyr. Vi kan ikke slukke for strømmen og gå hjem. Dyrene skal passes og plejes og vaccineres og opereres hver dag, siger havens direktør, Jørgen Nielsen.

Anders Rye Skjoldjensen
Det er problemet i Zoologisk Have København: Man kan ikke stoppe med at fodre pingvinerne eller slukke for rensningsanlægget hos isbjørnene. Man kan ikke sende dyrepasserne hjem eller lade være med at muge ud hos elefanterne. Man kan ikke lukke ned, men man kan heller ikke lukke op.

Siden midten af marts har haven lige som alle andre zoologiske haver i Danmark været lukket for gæster på grund af risikoen for smittespredning. Derfor har Zoologisk Have København et underskud på et tocifret millionbeløb. Omring 650.000 kroner om dagen.

»Det er dramatisk,« siger administrerende direktør for Zoologisk Have København, Jørgen Nielsen.

I sidste uge annoncerede regeringen anden fase af genåbningen af Danmark, hvor blandt andet storcentre og store dele af detailhandlen fik lov til at åbne. De zoologiske haver havde set frem til at være en del af genåbningen og var begyndt at montere skilte med opfordringer til at holde afstand op og ensrette al færdsel i flamingoernes voliere og isbjørnehuset.

Direktøren for Zoologisk Have København havde ikke »på nogen som helst måde« i sin »vildeste fantasi« forestillet sig, at haven ikke ville blive en del af genåbningen. Men det blev den altså ikke.

»Jeg har stor sympati for Zoo,« sagde statsminister Mette Frederiksen til TV 2.

»Men gør vi det her for hurtigt, så risikerer vi, at smitten kommer ud af kontrol, og vi risikerer at blive sat tilbage.«

Den seneste uge er Zoologisk Have København og landets andre zoologiske haver igen og igen blevet brugt som eksempel i debatten om genåbningen: Hvorfor kan det ene åbne – og hvorfor ikke noget andet?

Direktøren har ikke tænkt sig at »gå på barrikaderne« og glæder sig over genåbningen af andre dele af samfundet – også storcentrene og detailhandlen.

»Men jeg vil stadig sige: 22.000 mennesker i Rødovre Centrum i mandags. Indendørs. Og vi må ikke have 3.000 mennesker på 40.000 kvadratmeter udendørs i Zoo.«

Han holder en pause.

»Det undrede mig.«

Nede ved abehuset

Nede ved abehuset står Carsten Grøndahl.

Han er dyrlæge i Zoologisk Have København og har lige været ovre ved moskusokserne for at tilse en hunmoskus, som aborterede i sidste uge. Nu er han på vej ind til aberne for at se på en hunchimpanse, som er blevet bidt i fingeren af en af de andre.

»Lige her,« siger han og peger på den tynde hud mellem pege- og tommelfinger på sin egen hånd.

»Det er lidt et træls sted.«

Lige ved grundleddet til pegefingeren. Masser af sener.

Carsten Grøndahl går sammen med dyrepasser Hanne Petersen ind til aberne og op ad en trappe til første sal i primathuset, hvor man kan komme helt tæt på burene. Hanne Petersen sætter sig ned og kigger ind gennem tremmerne til den sårede hun.

»Må jeg se din hånd?«

Hun kigger på chimpansen. Hanne Petersen har ansigtsmaske og gummihandsker på for at beskytte aberne mod corona, hvilket får aben til at være mere tilbageholdende end normalt. Men den kommer alligevel. Stikker langsomt fingeren ud gennem tremmerne. Hanne Petersen tager forsigtig fat om abens finger.

»Det ser flot ud, ikke?«

Carsten Grøndahl står ved siden af hende og kigger på såret. Han er enig.

»Jeg var bange for … det var et ordentligt hak. Men det ser fint ud,« siger han.

Dyrlæge Carsten Grøndahl tilser en hunchimpanse, der er blevet bidt i fingeren. ’Et træls sted’ kalder han det, for det er ved grundleddet til pegefingeren, hvor der er mange sener.

Dyrlæge Carsten Grøndahl tilser en hunchimpanse, der er blevet bidt i fingeren. ’Et træls sted’ kalder han det, for det er ved grundleddet til pegefingeren, hvor der er mange sener.

Anders Rye Skjoldjensen
På vej ud af abehuset har Carsten Grøndahl lige tid til at sætte sig ved et af de tomme borde og fortælle, hvordan han har oplevet nedlukningen de seneste uger og måneder. Han taler om et »coronahysteri«.

»Man lukker alting ned. Man lukker et helt samfund ned og bruger over 350 milliarder på at holde samfundet lukket og forhindre smitte. Det har store konsekvenser i de kommende år. Derudover skal man huske på, at folk ikke lever af brød alene. Der er også en åndelig del. Man har brug for at komme ud og opleve noget kultur; man har brug for at komme til koncert og høre noget musik, at komme på museum og se noget kunst, der tager pusten fra en, at tage i zoo og opdage, hvor forunderlig verden er.«

Carsten Grøndahl nævner kænguruerne som eksempel.

»Når man kommer forbi nede ved kænguruerne og ser et lille kænguruhoved stikke ud af pungen, så ser man, at den har løst opgaven med at passe på sin unge på en helt anden måde, end de andre pattedyr … «

Så ringer Carstens Grøndahls walkie-talkie.

»Det er Carsten.«

Det er hans kollega. Hun vil høre, om Carsten Grøndahl har tid til at komme ned til løverne og kigge på en løveunge. Det kan han godt.

»Jeg kan nå hende inden frokost,« siger han.

»Jeg bibber.«

Så lægger han på og stiller walkie-talkien på bordet. Og fortsætter med at fortælle om kænguruen.

»… det med, at man bliver forundret og opdager, at verden er mangfoldig. Det er en livskvalitet. Nogen får meget livskvalitet ud af at shoppe, det ved jeg godt, men vi har 1,2 millioner gæster om året, som får en glæde af at komme her, og jeg har en naiv tro på, at den glæde også er vigtig. Ikke så meget for den direkte samfundsøkonomiske effekt, men fordi det har nogle afledte effekter.«

Så skal Carsten Grøndahl videre for at øremærke nogle gedekid. Han giver hånd og siger farvel.

50 millioner

Nedlukningen er alvorlig for økonomien i Zoologisk Have København.

I perioden fra starten af maj til starten af juni forventer virksomheden at miste 22 millioner kroner i tabte indtægter, mens det samlede tab for hele året forventes at blive omkring 50 millioner kroner.

»Det er et meget stort tal,« siger Jørgen Nielsen.

»Vi har en egenkapital på 40 millioner, og hvis vi får et underskud på 50 millioner, så mangler vi ti millioner. I så fald bliver vi nødt til stenhårdt at kigge på vores omkostninger og vores måde at drive zoologisk have på.«

Ifølge den administrerende direktør er situationen anderledes end i andre virksomheder. De fleste kan stoppe produktionen og sende medarbejderne hjem, men ... og så er vi tilbage ved pingvinerne: Man kan ikke tage batterierne ud.

»Vi har levende dyr. Vi kan ikke slukke for strømmen og gå hjem. Dyrene skal passes og plejes og vaccineres og opereres hver dag. Men der er ingen gæster. Hvis det fortsætter, bliver vi nødt til at drive den på en anden måde.«

I foderproduktionen er arbejdsdagen ikke påvirket af nedlukningen, siger Peter Jensen. Chimpanserne spiser stadig 35 kilo frugt og grønt hver dag. Elefanterne spiser stadig 70 kilo frugt hver dag. Bjørnene får 20 kilo grønt og 20 kilo frugt - hver dag.

I foderproduktionen er arbejdsdagen ikke påvirket af nedlukningen, siger Peter Jensen. Chimpanserne spiser stadig 35 kilo frugt og grønt hver dag. Elefanterne spiser stadig 70 kilo frugt hver dag. Bjørnene får 20 kilo grønt og 20 kilo frugt - hver dag.

Anders Rye Skjoldjensen
Jørgen Nielsen har siddet på sit kontor i administrationsbygningen nede i hjørnet af haven bag flodsvinets indhegning og regnet på de forskellige muligheder. En af mulighederne er at reducere antallet af dyr. Der er i dag 227 forskellige dyrearter i Zoologisk Have København – ud over løver og elefanter og pandaer og havens andre kendisser, alt fra en indisk oksefrø til afrikansk dværgand – og i »yderste konsekvens« kunne man sende nogle af dyrene til andre zoologiske haver.

Ifølge Jørgen Nielsen er det dog ikke aktuelt.

Girafferne savner publikum

Der er stille i Zoo.

Af og til kan man høre et dyr brøle eller dyrepasserne køre rundt på stierne i deres elektriske biler med mad. Derudover er der stille. I en række andre zoologiske haver i Europa fortæller dyrepassere, at dyrene er blevet mere opmærksomme og kontaktsøgende under nedlukningen, og i en zoologisk have i Hongkong har to pandaer parret sig efter at have forsøgt i ti år.

Måske er nedlukningen kun dårlig for økonomien. Måske er den god for dyrene?

Ikke ifølge dyrlæge Carsten Grøndahl og dyrepasser Hanne Petersen.

»De små aber savner at lege med børnene på den anden side af glasruden,« siger Hanne Petersen.

»Men de store aber har det fint med stilheden. De kan godt finde på at lave meget larm, hvis der er mange gæster. Ikke fordi, de ikke kan lide gæster, det kan de godt. Men hvis der er mange gæster og meget larm, så har chimpanserne det sådan, at de skal lave endnu mere larm for at vise, at de er store og stærke,« siger hun.

Lige nu er der ret stille i primathuset. Uden for er stierne øde. På en dag med mange mennesker kan der være op mod 20.000 besøgende i haven, men de seneste uger har der ikke været en eneste. Ifølge kommunikationschef Jacob Munkholm Hoeck savner dyrene ligefrem gæsterne i haven. Især girafferne.

»De er jo meget nysgerrige. Men generelt opfører dyrene sig lidt anderledes end ellers. De er mere opmærksomme på os. De er jo vant til, at der nogle dage er sort af mennesker, og at der sker lidt mere, end der gør nu.«

— Man kunne forestille sig, at dyrene fik det bedre.

»Det forestiller jeg mig ikke. De har det jo godt til daglig. Så jeg mener … «

— Men måske lidt mere ro.

»De trives ret godt. Så jeg tror ikke, de tænker: Ah, skønt. Fred og ro. Det er nok et dyrefagligt spørgsmål, men det er bestemt ikke min vurdering.«

— Men tror du ikke, at dyrene hellere vil have, at der ikke var nogen, der kigger på dem?

»Det tror jeg ikke. De er født herinde og lever herinde, så det er den verden, de forholder sig til. De er vant til, at gæsterne kigger på dem, og fordi der ikke er mennesker i to måneder, så tænker de jo ikke: Hov, mine artsfæller kommer fra savannen. Hvordan skulle de lave den kobling?«

Elefanterne spiser stadig 70 kilo frugt

Men nede i foderproduktionen er der aktivitet.

Peter Jensen tager en honningmelon op af en kasse og lægger den på et stålbord. Klar til at blive skåret i skiver.

»Det er til flagermusen,« forklarer han.

18 peberfrugter. Tre kilo agurk. Fem kilo frugt. Så går han over til nogle stablede kasser. Bøjer sig ind over kasserne og tager en med agurker, som han sætter oven på en skraldespand. Med den ene hånd tager han en agurk op af kassen og holder i et fast greb, mens han med den anden hånd skærer agurken over på langs. Et hurtigt, lige snit.

Så smider han de to halve agurker op i en hvid spand. Sætter spanden med frugt til flagermusen til side. Peter Jensen kan bedst lide flagermus. De skal have det samme hver uge.

»Sådan er det ikke med aberne.«

De er mere kræsne.

Peter Jensen har ikke mærket nedlukningen. Chimpanserne spiser stadig 35 kilo frugt og grønt hver dag. Elefanterne spiser stadig 70 kilo frugt hver dag. Bjørnene får 20 kilo grønt og 20 kilo frugt.

»Der er ikke forskel på tirsdag eller søndag,« siger han.

»Vi mærker heller ikke lukningen.«

Han kunne ikke forestille sig at ændre dyrenes foder for at spare penge. Det ville gå ud over deres sundhed og trivsel og formentlig betyde, at man skulle bruge flere penge på dyrlæge.

»Desuden er foder ikke en den største udgift. Det er lønnen til dem, som gør foderet klar,« siger han.

»Jeg er selv dybt fascineret af vores elefanter«

En række andre zoologiske haver i Europa er åbnet.

Det gælder blandt andet den zoologiske have i Berlin, som åbnede allerede i slutningen af april og har holdt åbent siden. Samtidig har Statens Serum Institut tidligere vurderet, at smitterisikoen ved en åbning af de danske zoologiske haver er lav.

Derfor undrede det Jørgen Nielsen, at haverne ikke var en del af anden fase af genåbningen, som blev præsenteret i sidste uge.

»Det virkede så usandsynligt,« siger han.

Vi kan ikke bare tage batterierne ud af pingvinerne og lægge dem ind i skabet. Det hele skal holdes i gang. Vi har de her dyr, og de skal ikke mangle noget, siger dyrepasser Henrik Futtrup.

Vi kan ikke bare tage batterierne ud af pingvinerne og lægge dem ind i skabet. Det hele skal holdes i gang. Vi har de her dyr, og de skal ikke mangle noget, siger dyrepasser Henrik Futtrup.

Anders Rye Skjoldjensen
Zoologisk Have København havde gjort klar til at åbne. Kommunikationschefen havde kørt rundt i en golfvogn med lad og sat 200 skilte med opfordringer om at holde afstand op. Derudover havde han sammen med sine kolleger malet streger med to meters mellemrum på fortovet fra indgangen og hundrede meter nede ad Roskildevej.

Alligevel fik haverne besked om at forblive lukkede.

»Jeg stod i fredags og kiggede ned i Frederiksberg Have. Der stod 300 mennesker og kiggede ind i haven. I en proppet Frederiksberg Have. Hvis nogle af dem havde været i zoologisk have i stedet for at stå der, så havde smittefaren været mindre. Vi har trods alt 110.000 kvadratmeter. De 40.000 er under åben himmel.«

Han forstår godt politikernes beslutning om at åbne detailhandlen.

»Som samfundsøkonomisk tilgang er det en god idé. Ellers har vi 400.000 arbejdsløse i august, og så tror jeg ikke, vi kan forestille os, hvad vi får af problemer i kongeriget. Men man skal ikke sælge kulturinstitutionerne til fordel for forbrug. Så bliver vi som samfund fattigere. Man kan godt have begge dele,« siger direktøren.

Han kalder haven »kulturhistorie« og »et frirum«.

Den er næsten 160 år gammel og har ligget der ved toppen af bakken ved siden af Frederiksberg Have i midten af hovedstaden, siden den blev grundlagt i 1859 af ornitologen Niels Kjærbølling.

»Vi har alle sammen behov for et frirum i vores fortravlede hverdag, hvor vi lever foran vores computere og i et meget højt tempo. Her har vi nogle dyr og noget ro midt i en storby,« siger han.

Selv er han »dybt fascineret« af elefanterne.

»Når jeg har nogle dage, hvor det er op ad bakke, så går jeg lige ned til elefanterne og sætter mig på bænken. Jeg suger både af adfærd og af deres udtryk. Det gør noget særligt for mig. De siger meget mere, end man kan se på dem.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Højgaard

hvad kostede de pandaer`?

Torben K L Jensen

DE pandaer tilhører den kinesiske folkerepublik - iøvrigt betaler 22.000 menneske mere i moms end 3.000 - derfor.

Steffen Gliese

Jeg er chokeret over 22.000 mennesker i et skide storcenter på én dag. Det er jo ikke sådan, at butikkerne har været lukket, eller at det er meget billigere at handle i nøjagtigt de samme butikker i et storcenter som i kommunernes hovedgader.

Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Jane Doe og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Det korte af det lange er jo, at det ikke er nogen løsning at lukke samfundet ned. I stedet skal det sikres, at vi holder social afstand, hvor vi færdes. Mere kompliceret er det jo egentlig ikke. At lukke alting ned var en fejl, og det er jo også derfor, at alle lande er i gang med at padle baglæns. Det pæneste, man kan sige, er, at det var en panik-handling.

Sonja Marie Tandrup Jensen, Karsten Aaen, Poul Simonsen, Bent Nørgaard og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Nu er også DF kommet til fornuft. Der er ingen fare for, at noget "stikker af", så længe vi overholder de sundhedsmæssige forskrifter, uanset hvor vi færdes. Så det er tid til at stoppe den overdrevne forsigtighed og komme hen til en tilstand, vi kan leve med I lang tid.

Fortsat ingen store arrangementer, udvidet anvendelse af hjemmearbejde og forskudt arbejdstid, ingen natteliv og måske heller ingen fitness centre, hvis de virkelig er så farlige, som det siges. Alt andet må derimod have lov at holde åbent, hvis forskrifter overholdes.

Og selvfølgelig skal det også igen være tilladt at rejse rundt i EU. I Danmark har det hele tiden været tilladt at rejse mellem landsdelene, og alligevel er smitten stort set døet ud vest for Storebælt. Københavnerne er ikke strømmet til Jylland i millionvis for at sprede smitte, og det vil borgere fra de andre EU-lande heller ikke gøre.

https://www.berlingske.dk/politik/nu-vil-df-vende-genaabningen-paa-hoved...

Søren Nielsen

@Lars Hansen
Vi kan ikke vide hvordan epidemien havde udviklet sig hvis der ikke var blevet lukket ned.
Så hvordan kan du så skråsikkert sige at det var en fejl?

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Liselotte Kragh - Müller, Lis djørup, Henning Kjær, Marie Jensen, Jens Ole Mortensen, Sven Elming, peter juhl petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Peter Høivang, Niels Jacobs, Helle Walther, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Per Kortegaard og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Der er mere profit i de pingviner der trasker rundt i Rødovre Centret end dem i Zoo Have. Kapitalisme på et lavt plan. Katho med coronatisk hilsning

Karl Aage Thomsen

Der er mere profit i de pingviner der trasker rundt i Rødovre Centret end dem i Zoo Have. Kapitalisme på et lavt plan. Katho med coronatisk hilsning

Daniel Joelsen

Nedlæg Zoo i København. Vi skal ikke have eksotiske dyr indelukket i bur på Frederiksberg. Tænk at indhegne afrikanske elefanter og indiske tigere i centrum af København.

Opfør I stedet en bondegård, så københavnske børn og unge kan opleve danske dyr of fauna, og udvid ellers Frederiksberg Have. Flyt de vilde dyr hjem til deres oprindelige lande - og hjælp dem i stedet økonomisk i nærområdet. Det sidste burde få selv den hårdeste kærne af vores politikere til at støtte ideen, hvis de da ellers kan fokusere væk fra frikortet til haven ;-)

Helle Walther

Det var og er en prioritering. Man vurderer politisk og sundhedsmæssigt, hvad der var mest forsvarligt og økonomisk bedst.
Og nej, det var bestemt ikke en fejl at lukke ned så resolut. Sverige kommer til at bøde for deres strategi. Mennesker er som mennesker er, nogle ansvarlige andre ikke. Vi lyttede og " adlød", og nu lysner det. Økonomisk skal vi nok komme op igen.
Og ledighedsmæssigt, så kan man bruge danskere til danske arbejdspladser, folk der bor i landet, og fra EU, vi behøver ikke importere fra andre lande udenfor EU foreløbig.

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Liselotte Kragh - Müller, Henning Kjær, Karsten Aaen, peter juhl petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi ved alt om, hvordan det går, når man ikke lukker ned og sætter i stå: så bliver man Bergamo. Der er ingen vej udenom, Lars Hansen. Og der er heller ingen grund til ikke at gøre det, der skal til, når krisen er eksistentiel og ikke blot 'økonomisk'.

Jens Christensen, Lillian Larsen, Liselotte Kragh - Müller, Ete Forchhammer , peter juhl petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Helle Walther, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Peter Høivang, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@Lars Hansen

Det var ikke en fejl, at lukke ned.

Sverige lukkede ikke ned.

I Sverige bor der 2 x så mange mennesker.

Der er 30.000 konstaterede tilfælde i Sverige mod 11.000 i DK. (DK tester flere end Sverige)

Der er 3600 døde i Sverige mod 500 i Danmark. Det er 7 x så mange som i DK.

Døde pr. Mio er 361 i Sverige og 94 i Danmark.

https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/
Så det var absolut en rigtig god strategi Mette Frederiksen valgte!

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Søren Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Helle Walther, Rolf Andersen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Forhåbentlig bliver ledigheden denne gang ikke en idiotisk kamp om at opfinde arbejdspladser, men i langt højere grad en sikring af de arbejdspladser, der fremstiller noget brugbart og efterspurgt i de mængder, der er afsætning på, herunder international afsætning på.
Men samfundet bliver ikke rigere af at lade vare cirkulere og omsætningen stige, det er en ren illusion.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Steffen - Man sætter motoren i frigear - holder den kørende og varm så den er klar når koblingen slippes.

Lars Hansen

Jeg fortryder lidt, at jeg skrev, det var en fejl at lukke ned, for det mener jeg egentlig ikke. Man reagerer ud fra den viden, man har, og for 2 måneder siden vidste vi mindre, end vi gør i dag. Fejlen ligger I at være så bange for at lukke op igen, når vi nu ved, hvor nem SARS-COV2 faktisk er at kontrollere.

Og til en vis grad er det også en åben dør, jeg løber ind, for et enig folketing har jo allerede vedtaget en genåbningsplan. Vi mangler egentlig bare en klar udmelding om, hvornår de indre grænser i EU er fuldt åbne igen. Flere af de store lande har meldt ud, at det sker 15. juni, og det bør Danmark selvfølgelig også deltage i. Så mangler der stort set kun det, der er kaldt fase 4, og den tvivler jeg personligt på bliver mulig, før der er udviklet en vaccine.

Hvad angår det forhold, at der er flere døde i Sverige, betyder det på ingen måde, at den svenske strategi har været en fejl heller. Hvis der havde været 30.000 døde, kunne man tale om fejl. Men med 3.600 ligger det stadig på niveau med en hård influenza sæson, så der er intet som helst, de svenske myndigheder og politikere behøver skamme sig over eller fortryde overordnet set.

Dog har det haltet gevaldigt i sektoren for ældrepleje. Først for 14 dage siden fik vores ven, som arbejder i sektoren, udleveret beskyttelsesudstyr. Som i Danmark tager det også en evighed at komme op i gear med hensyn til test. Det politiske mål i Sverige er 100.000 test om ugen, og pt. ligger man kun på et tredjedel af det tal. Altså helt samme situation som i Danmark, hvor de hvide telte er stillet op, men der sker ikke ret meget inden i dem.

Så man kan vel konkludere, at hele Europa var totalt uforberedt på en pandemi, og her skiller de enkelte lande sig såmænd ikke synderlig ud fra hinanden.

Helle Walther

Der arbejdes og regnes på ret stor åbning efter onsdag. Skal lige forhandles på plads med resten af folketinget. De der ikke åbner, er diskoteker og det voldsomme natteliv. Folk i KBH vil glædes over det, og det gør vi også i min by. Og LH, korrekt, Man kan altid være bagklog, og hvis og hvis, men i den situation hun stod i efter at have set Bergamo, så var hun modig og tog i min optik den rette beslutning. Det har været mega svært, for hun har godt vidst, det havde store omkostninger. Nok også derfor hun bliver lidt aggressiv mod Henrik Q, da han som vanlig stiller et af sine ret infame spørgsmål, andre har prøvet det før. Noget der har til formål at presse modtageren op i en krog. Det finder hun sig ikke i.
Selv en statsminister har en grænse.

Henning Kjær, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nedlukningen var ikke en fejl - den reddede os. Men den hovedløse og amokløbne genåbning er en fejl, som kaster store befolkningsgrupper hjerteskærende under bussen:
https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE12091146/de-maa-ik...

Mikkel Zess, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Steffen Gliese, Peter Høivang og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Lars Hansen

"Nu er også DF kommet til fornuft. Der er ingen fare for, at noget "stikker af", så længe vi overholder de sundhedsmæssige forskrifter, uanset hvor vi færdes. Så det er tid til at stoppe den overdrevne forsigtighed og komme hen til en tilstand, vi kan leve med I lang tid."

Men hvis 22.000 mennesker valfarter til Rødovre Centrum første dag, de har åbent, så er der i hvert fald noget 22.000 mennesker ikke har fattet! Og hvis de ikke har fattet det endnu, fatter de det nok aldrig.

Og personligt har jeg stor respekt for det forsigtighedsprincip de danske politikere udviste i starten af sundhedskrisen. Kæmpe respekt! Som i enhver 1. hjælps situation handler det om at få kontrol over situationen, og det har vi nu. Stort tak til deres konsekvente - og stadig umådelig respektfulde - handlinger. Derfor er de heller ikke ved at padle baglæns, nej, det åbner et samfund op i en kontrolleret tilstand.

Det vigtigste er at fastholde kontrollen over virus, og det sker ikke ved at åbne alt op på én gang, selvom der er mange steder, inklusive ZOO, der forståeligt gerne vil åbne op. Men fordi ZOO skal vente en måned mere end RC er det jo ikke ensbetydende med, at kultur (eller hvad ZOO nu er) ikke er vigtig for landet.

Nu må vi jo så først lige se, hvad effekten er af, at 22.000 fjolser lavede lidt smittespredning i RC...

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Lars Hansen

"Hvad angår det forhold, at der er flere døde i Sverige, betyder det på ingen måde, at den svenske strategi har været en fejl heller."

"Fejlen" drejer sig jo ikke om antallet af døde, der "kun" er 3 gange større end i Danmark pr. million indbyggere, men omkring den ukalkulerede risiko de løb i starten, hvor de ikke vidste, hvor de ville lande - det kunne lige så vel have været 30.000 eller 300.000 døde - de anede det ikke... og dét er fejlen...

Peter Høivang

@ Lars Hansen

83.000 testede i den første uge i maj i DK.
29.000 testede i den første uge i maj i Sverige.

Så nej, testniveauet er ikke det samme i Sverige som i DK.

Der bor ca. Dobbelt så mange indbyggere i Sverige som i DK, hvilket betyder at Sverige skulle have testet 160.000 i den første uge i maj for at være på niveau!

Vi har tidligere diskuterer influenza Vs. Corona og du påstår igen, at de er sammenlignelige på antal dødsfald og igen skøjter du henover fakta du tidligere er blevet præsenteret for.

Nemlig det, at en influenza sæsonen er 4 mdr og at Covid-19 indtil videre har huseret fra marts.

Dermed kan du ikke sammenligne tallene, som jeg egentlig godt vil se dokumentation for.

Når Juni bliver til juli kan du sammenligne tallene. Du skal dog også være sikker på at en covid 19 sæson ikke er 5 eller 6 mdr. Eller 2 gange i året.

https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus/covid-19-i-danmark-...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Henning Kjær, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Fedt at mokke rundt i Rødovre Centret med børnebørnene. Dejligt at børnehavebørn ikke bliver smittet. Men det havde jo været med mindre sandsynlighed, hvis alle os mennesker i Rørovre Centret kunne fordele os lidt med nogle af os i Zoo. Logik som kun papmor Mette Frederiksen forstår. Men nu kan vi snart komme i Zoo i Berlin :)

Ib Christoffersen

Iøvrigt var det meget billigere i Rødovre Centret. Vi havde madpakker og tysklandsbajere vi nød udenfor og børnebørnene købte ikke noget, men legede en hel del :)

Lars Hansen

@Rikke Nielsen

At folk strømmer til Rødovre Centrum eller Ikea skyldes jo, at der har været lukket. Det er et problem, som direkte er forårsaget af nedlukningen snarere end folks uansvarlighed.

Anne-Marie Krogsbøll
Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@Peter Højvang

Jeg konstaterer blot, at 3.600 døde i et land med 10 millioner indbyggere er et tal, der ligger under, hvad man ser i en hård influenza sæson. Når vi når frem til 1. juli vil tallet nok være steget til cirka 5.000 med den udvikling, der pt. ses i antallet af indlagte. Og så svarer det ret nøjagtigt til 2017/2018 influenza i Danmark.

Dette er blot for at sætte tallene i relief og som et svar til de mange corona fundamentalister på Information, der mener, at ethvert dødsfald er et for meget og burde have været forhindret for enhver pris.

Tak for information om antallet af tests i Danmark. Må indrømme at jeg ikke kendte til de tal, da det ærlig talt ikke interesserer mig noget videre. Men det er da godt for Danmark, at der nu bliver gennemført så mange test. Åbenbart var ambitionerne så bare endnu større, siden man stadig kan læse klarger i medierne om, at det er for få.

Lars Hansen

"At folk strømmer til Rødovre Centrum eller Ikea skyldes jo, at der har været lukket. Det er et problem, som direkte er forårsaget af nedlukningen snarere end folks uansvarlighed."

Dette tillader jeg mig at kalde en stråmand; helt centralt i den danske strategi er jo netop folks ansvarlighed; der er bare nogle, der viser, de ikke har den ansvarlighed, og derfor også viser, at det er vigtigt med en central styring. Det er jo ikke børn (undskyld børn), vi taler om - eller dyr. Det er voksne og myndige personer, vi taler om.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg vil stadig fastholde, at den implementerede nedlukning var en panik handling, som på mange måder var uansvarlig.
1) Den var ikke funderet i sundhedsfaglighed.
2) Den var rasende dyr.
3) Den centraliserede eksekveringen, hos entiteter der ikke forstod/forstår spillet.
4) Den gjorde genåbningen til et politisk spil.
5) Den var sjusket.
6) Den knægtede unødvendigt vores basale rettigheder.

Jeg synes så absolut også at en form for 'nedlukning'/'opbremsning' til at få kontrol over smitten, var på sin plads. Men man skal gøre det der virker, og dem der ved det sidder ikke i sundheds, justits eller statsministeriet.

Det der sker nu, med en åbning af samfundet, der baserer sig på indflydelse, lobbyvirksomhed, politik er efter min mening direkte ulækkert.

Jeg har affærdiget Tomas Pueyo flere gange som en marketing mand. Og det mener jeg stadig han er. Men med en ting har han dog ramt rigtigt, og det er behovet for en business case.

I kapitlet The ROI of Social Distancing, på sin blog beskriver han hvorledes man er nødt til at lave en model for, hvordan forskellige tiltag påvirker spredningen af smitte set i forhold til, hvad de koster. Og der mener, jeg at han har en glimrende pointe.
I Danmark valgte vi, at slå stort set alle tiltag til, hvilket har kostet os x00 Milliarder. Sagt med andre ord vi brugte både tiltag der var billige og gav stor effekt, men også tiltag der var dyre og gav ringe effekt.
Og nu står vi så i dag og er nødt til stort set lukke op for stort set det hele igen inden for kort tid. Lukke en hel del mere op end SST's strategi fra først i Marts foreskrev at vi skulle gøre.

Vi har så at sige brugt x00 Milliarder, vores ferie, vores afspadsering, vores kvote af mulig hjemmearbejde på 'at tisse i bukserne', for at holde os varme i et par måneder.
Vi bliver desuden også nødt til, at fastholde de begrænsninger i vores basale rettigheder, for at modvirke denne bratte generelle åbning op, skal der nok tages nogle drastiske midler i brug.
Hvilket nok er den reelle grund til at den nye Corona styrelse skal ligge i Justitsministeriet.

// Jesper

Lars Hansen

@Rikke Nielsen

I Danmark har man jo netop IKKE turde stole på befolkningens ansvarlighed. Det er derfor, der er indført en masse regler og skabt en tilstand, jeg nærmest vil beskrive som corona facisme. På Islands Brygge har politiet rendt rundt og delt bøder ud til folk, der ventede på havnebussen, eller mødre der havde sat sig ned på en bænk.

I dag var jeg en tur i Danmark, og som bekendt er der grænsekontrol på togstationen i Kastrup. Her har man sat militæret ind, så når toget stopper, kommer der en uniformeret soldat hen til hver dør, hvorefter vognene tømmes en ad gangen. For vi voksne mennesker i toget kan selvfølgelig ikke finde ud af at holde afstand til hinanden, hvis vi alle sammen lukkes ud af det halvtomme tog på en gang. I det mindste er soldaterne ikke bevæbnet med et maskingevær.

På den anden perron mod Sverige er der opsat mærker med 2 x 2 meters afstand, hvor folk kan stå at vente. Hvilket er helt unødvendigt og ikke anvendes i praksis, da der er så få mennesker. For at tage Øresundstoget fra Hovedbanegården til Kastrup skal man nu have en pladsbillet. Da jeg efter et par forsøg fik en automat til at spytte en sådan ud, stod der "vogn 999 - frit valg af plads".

Kort sagt er der i Danmark lavet en masse regler for reglerne egen skyld, fordi man netop IKKE turde stole på sin egen befolkning. Det tør politikerne godt her i Sverige, og det er jeg dem dybt taknemmelig for.

Finn Thøgersen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Jeg er stor tilhænger af, at Danmark fulgte et forsigtighedsprincip for at få coronakrisen under kontrol. Det kan ikke andet end være et politisk ansvar at styre en sundhedsmæssig undtagelsestilstand i en situation, hvor farligheden af virus ikke er godt nok kendt.

Det sidste er netop, hvad de "bagkloge" nu ignorerer; det ansvar politikerne måtte tage på sig, hvor de samme data overhovedet ikke eksisterede. Jeg vil til enhver tid bakke op om en statsminister, der vælger et forsigtighedsprincip for at beskytte befolkningen mod noget ukendt. Alt andet ville være ansvarsløst og kynisk. For at gentage mig selv; første skridt i enhver 1. hjælp er at få situationen under kontrol.

Dette betyder at vi står i en god sundhedsmæssig position lige nu, hvor der skal tages politiske beslutninger omkring genåbningen.

Genåbningen kan også kun være politisk, og de beslutninger tager de selvfølgelig ikke uden at læne sig op af eksperternes rådgivning. Men eksperterne er netop "kun" eksperter indenfor et specifikt fagområde, og de kan derfor ikke påtage sig ansvaret at tage beslutninger, der har konsekvenser for mere end det deres faglige område dækker.

Det er politikernes ansvar at varetage det ansvar, det er hvad de er valgt til; og de gør det umiddelbart så godt som politikere kan forventes at kunne samarbejde (måske lige undtaget Lars Løkkes valgkamp)

Jeg ser det som et demokratisk sundhedstegn, at vi reagerer på at få midlertidigt påvirket vores frihedsrettigheder under en sundhedsmæssig undtagelsestilstand; men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan være nødvendigt at indskrænke vores frihed for at komme igennem krisen. Selvfølgelig. Men bemærk, hvor fokuseret statsministeren har været på at skabe et samarbejde med befolkningen omkring ansvarlighed; i det befinder sig et forsøg på at indskrænke friheden så lidt som muligt, fordi befolkningens samarbejde overflødiggør mange indskrænkende indgreb. Sammenlign med andre lande, hvor folk er blevet svejset inde i deres boliger.

Det vi skal holde nøje øje med nu er, at alle frihedsrettigheder stille og rolig vender tilbage; det er ekstremt vigtigt.

Allan Stampe Kristiansen, Liselotte Kragh - Müller, Steffen Gliese og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Lars Hansen

Det eneste jeg har at kritisere den svenske strategi for, som skrevet i et tidligere indlæg er, at de, ligesom alle andre lande, ikke vidste, hvad de stod med, da virus landede. Denne tilstand af manglende viden reagerede de ikke på.

De svenske politikere har satset folks liv, for virus kunne have udviklet sig langt værre end den reelt gjorde. Nu har det "kun" kostet 3 gange flere dødsfald i Sverige end i Danmark pr. million indbygger; det kunne have gået meget meget værre.

Så det var et godt gæt, de lavede, men da det er en befolknings liv, de har satset i dette hasardspil, så foretrækker jeg klart, at der bliver antaget et forsigtighedsprincip fra starten indtil virus er under kontrol.

Godt for den svenske og danske befolkning, at virus, indtil nu, ikke har kostet flere liv.

Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@ Rikke Nielsen

Grundlæggende er vi enige langt hen ad vejen. Dog vil jeg sige, at der i langt de fleste lande ikke bare er tale om, at politikerne har fulgt et forsigtighedsprincip. Der er også i høj grad tale om, at politikere har ønsket at markere sig som handlekraftige, fordi det giver stemmer.

Så det har nærmest været en konkurrence mellem landene om, hvor meget man kunne indskrænke den personlige frihed i corona-bekæmpelsens hellige navn. Hvis et land forbød forsamlinger på over 500, satte det næste land tallet ned til 50, det næste til 10 og det næste til 2.

Helt enig i at det er vigtigt at se til, at midlertidige indskrænkninger i den personlige frihed ikke bliver permanente. For mig er den konkrete lakmus-test på det, at jeg ikke længere mødes af uniformere soldater, når jeg tager toget til København, og at jeg også kan tage min kone og stedbørn med mig, selvom de er statsborgere i et andet land end Danmark.

Mads Kjærgård

Han behøver såmænd ikke at undre sig. Hvis dette er en kæmpemæssig øvelse i størrelsen 1:1. Hvilket meget tyder på. Så står han bare ikke på listen endnu for denne region. Jeg tror, man prøver lidt forskelligt af fra land til land. Men folk der tror, at politikerne dræber en hel økonomi for en mild influenza's skyld. De er efter min mening noget naive og tjekker man det nøjerere, så vil man se, at det bliver mærkeligere og mærkeligere, som Alice i Eventyrland udtrykker det! Men fat din maske gamle Hannemand, og dunken med dit sprit, lad viruset mærke, at det nat og ude med dets liv! En lille omskrivning af en gammel hmm, hvad skal vi kalde det? Fædrelandssang? Nå en spøg, men prøv at læse Uberto Ecto's "Landkort i størrelsen 1:1, minder mig lidt om nuværende situation. God fornøjelse!

Lars Hansen

"Det eneste jeg har at kritisere den svenske strategi for, som skrevet i et tidligere indlæg er, at de, ligesom alle andre lande, ikke vidste, hvad de stod med, da virus landede. Denne tilstand af manglende viden reagerede de ikke på.

De svenske politikere har satset folks liv, for virus kunne have udviklet sig langt værre end den reelt gjorde. Nu har det "kun" kostet 3 gange flere dødsfald i Sverige end i Danmark pr. million indbygger; det kunne have gået meget meget værre."

Det har du en pointe i. Omvendt har svenskerne også en pointe, når de siger, at det er det at lukke hele Verden ned, som er et gigantisk eksperiment med uoverskuelige langsigtede følger og herunder også sundhedsmæssigt.

Måske bliver de europæiske nedlukninger en relativ succes på den måde, at vi faktisk finder en måde at holde virussen i ave, når vi lukker op igen. Et land som Indien har derimod ikke engang set et fald i smitte-tallene under 2 måneders nedlukning, og det kan for mig at se meget vel ende med, at halvdelen af den indiske befolkning alligevel må forlade sig på deres immun-system for at overleve virussen.

Anne-Marie Krogsbøll

Det, svenskerne har gjort, er jo også et eksperiment, Lars Hansen.

Allan Stampe Kristiansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja de kan jo "lukke" samfundet op. Så kan folk igen få lov at dø i deres egen afføring af influenza eller ej. Uden nogen bekymrer sig! Så er et liv ikke nødvendigvis længere værd at redde. Nogen der har hørt om cost benefit analyser, noget af det første man lærer om i Nationaløkonomi! Hvis svenskerne har 3 gange ekstra døde, så tælles de jo stadigvæk i 1 procent eller derunder af befolkningen. Folk, der ville dø alligevel. Nu har vi reddet dem herhjemme, for at lade dem dø senere. Men så er tallene jo ikke længere i pressen, som om, at folk vælter om. Jeg tænker, at årsagen til at studenterne ikke kan køre vogn også er, at de ikke står på listen endnu. Ellers kunne man jo bare teste dem. Men garanterer, at de alle ville være negative og det ville jo heller ikke se pænt ud. Kom det frem altså!

Lars Hansen

Jeg synes også, du simplificerer en problemstilling, der er mere kompIeks end, at det bare er en konkurrence mellem 2 lande.

I Danmark er der 132 indbyggere pr. km2, i Sverige er der 25,3 indbyggere pr km2. Begge land har selvfølgelig tyndt- og tætbefolkede områder. Men befolkningsmæssigt er det alligevel to meget forskellige lande. F.eks. har København en befolkningstæthed (6.607 pr. km²), der er dobbelt så høj som Stockholm (3.638 pr.km²).

Man kunne jo godt forestille sig, at alene af denne ene årsag, er der behov for forskellige strategier i landene, Efter sigende skulle Stockholm også være meget hårdt ramt? Så måske den svenske strategi mere tilgodeser de tyndtbefolkede områder.

Interessant partsindlæg her: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3307-hvad-kan-danskerne-la...

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ketilbjørn Jonsen

På et plejehjem på Nørrebro, hvor beboerne må hente maden på gangen og derefter gå tilbage til deres respektive værelser og tilbringe dagene der er der foreløbig 7 døde af inaktivitet.

Ketilbjørn Jonsen

Når vi taler om tal i Sverige er det en kendt sag at smitten er sluppet ind på plejehjemmene i Stockholm hvilket afspejler aldersgrupperne af døde som ser således ud per 17. maj: 0- 19 år 0 døde, 20-29 år 8 døde, 30-39 år 12 døde, 40-49 år 37 døde, 50-59 år 115 døde, 59-70 år 267 døde +70 3239 døde i alt 3679

Allan Stampe Kristiansen, Finn Thøgersen, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er da et held, at vi ikke alle har fulgt Sveriges strategi:
https://www.dagbladet.no/nyheter/norge-sender-corona-medisin-til-sverige...

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@Rikke Nielsen

Befolkningstætheden i København og Stockholm Kommune afhænger meget af, hvordan man har trukket kommunegrænserne, så det er nok ikke den mest relevante parameter. I Danmark er de fleste smittede ikke engang i selve Københavns Kommune men i kommuner på Vestegnen.

Men når det er sagt, så er det svenske udbrud heller ikke helt så koncentreret omkring Stockholm, som det ofte beskrives. Der er faktisk mange regioner med høje smittetal herunder Västra Götaland, hvor Göteborg ligger. Og der er næppe tvivl om, at den sene og begrænsede svenske indsats har medført en højere top på kurven.

Hvad angår den "ukritiske svenske presse" er det noget, man har elsket at tale om i Danmark i mange år. Som bekendt falder den svenske udlændingepolitik og retspolitik heller ikke i dansk konsensus-smag.

Men der har været masser af debat i Sverige herunder et indlæg fra 22 forskere, der advarede om kommende ragnarok på et tidspunkt, hvor smitten allerede havde toppet. Da smitten nu tydeligvis er på vej ned, og andre lande i gang med at åbne op, er den debat selvfølgelig stilnet af nu,

Karsten Aaen

Når der må være 22.000 mennesker i Rødovre Centret, og ikke 3.000 mennesker i Zoologisk Have (i København) er det jo ganske enkelt, fordi de 22.000 mennesker i et (eller flere) storcentre rundt om i landet betyder langt mere for landets økonomiske genopretning efter den virus vi taler om lige nu end 3.000 mennesker i Zoologisk Have gør...

sådan er det jo!

Lars Hansen

22.000 besøgende i Rødovre Centrum i løbet af en dag er jo ikke noget problem, hvis de opstillede retningslinier er blevet fulgt, hvad jeg selvfølgelig går ud fra, at de er. Tilsvarende ville 3.000 besøgende i Københavns Zoo heller ikke have været noget problem.

https://politi.dk/koebenhavns-vestegns-politi/nyhedsliste/stor-indsats-m...

Anne-Marie Krogsbøll

Prøv at se den nyeste grafik over indlæggelser:
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-05-17-antallet-af-indlagte-falder-me...

Der er selvfølgelig noget, det hedder tilfældige udsving. Men I sidste uge indlagdes gennemsnitligt ca. 10 i døgnet. Torsdag i denne uge så 13 - og fredag 17. Lad os krydse fingre for, at det faktisk ER tilfældige udsving - og ikke starten på en ny stejlt eksponentielt stigende kurve...

Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
"Der er selvfølgelig noget, det hedder tilfældige udsving. Men I sidste uge indlagdes gennemsnitligt ca. 10 i døgnet. Torsdag i denne uge så 13 - og fredag 17. Lad os krydse fingre for, at det faktisk ER tilfældige udsving - og ikke starten på en ny stejlt eksponentielt stigende kurve.."
Igen vi har ikke haft eksponentielt stigende kurver, og det skal vi heller ikke ha'. Men man må formode, at vi kommer til at få en jævnt stigende kurve nu og et godt stykker fremover. Det kommer i høj grad til at afhænge af, hvordan folk i risikogrupperne opfører sig. Hvis folk fortsætter en frivillig social afstand, så bliver stigningen nok ikke så stor. Men hvis alle over 65 tager på disco, og går i overfyldte supermarkeder og offentlige transportmidler.. så kan vi hurtig få grafer, der ligner medio marts.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, vi må vente og se, hvad der sker, Jesper.

Mikkel Zess
Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er åbenbart heller ikke særlig godt for økonomien bare at holde åbent..

"På trods af vidtåbent samfund: Forbruget i Sverige er faldet næsten ligeså meget som i Danmark"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/paa-trods-af-vidt-aabent-samfund-forbr...

It's not the economy, it's the pandemic, stupid.

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Peter Høivang, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Zess

Mange tak for linket.

I artiklen (som bygger på en undersøgelse foretaget af Financial Times) står bl.a. :

"Nu viser en sammenligning fra Financial Times, at Sverige er et af verdens mest virusplagede lande målt på antallet døde pr. million indbyggere.

Avisen opgør en rækkes landes dødstal registeret fra den dag, hvor landene første gang havde 0,1 døde pr. million indbyggere.

Tallene er bekymrende set med svenske briller. Ifølge opgørelsen var man fredag i vores naboland nået til den 59. dag i pandemien.

Her viser det sig, at Sverige på denne dag havde 6,6 døde med coronavirus pr. million indbyggere.

Til sammenligning havde Italien 5.7 døde pr. million, mens Spanien havde 4,2 døde pr. million spaniere, mens Storbritannien havde 6,4 døde pr. million briter.

Tallene viser altså, hvordan det så ud med den daglige dødelighed 59 dage henne i pandemien."

Så kan svenskerne mene hvad de vil om at det ville være 'diskriminerende' hvis Danmark ikke åbner grænsen mod Sverige.

Men det er bare sund fornuft.

Jens Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Mikkel Zess, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Liselotte Kragh - Müller, Peter Høivang, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Eva Schwanenflügel

Tak for link angående økonomi.

Der er mange som har gættet sig til, at DK's nedlukning har været dyr og brugt det som argument for, at flere end aller højest nødvendigt skal dø af denne virus.

Så hvis vi sammenligner med Sverige.

Økonomien er ikke bedre i Sverige.

Flokimunnitet er der ikke udsigt til.

Der er flere døde pr. mio i Sverige på sammenligneligt stadie end de værst ramte lande i Europa.

Dertil kommer andre afledte effekter som færre døde af luftforurening, trafikuheld, influenza o.lign.

Det er ærgerligt og synd for Svenskerne, at deres strategi ikke virker. Det kunne have været en rigtig god nyhed for alle hvis den virkede.

De lande der tidligere har haft Sars har jo været de der har været hurtigst til, at lukke ned og få styr på smitten. Deres tidligere erfaring har båret frugt og vi har været heldige med, statsministerens strategi har lignet deres i hovedtrækkene.

Jens Christensen, Mikkel Zess, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sider