Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Jeg er blevet en sur, gammel mand

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle spørgsmål får to svar. Her har en aldrende herre udviklet, hvad han selv ser som »et ganske usympatisk karaktertræk« – har han ret?
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle spørgsmål får to svar. Her har en aldrende herre udviklet, hvad han selv ser som »et ganske usympatisk karaktertræk« – har han ret?

Mia Mottelson

Moderne Tider
2. maj 2020

Så skete det søreme – jeg er lige fyldt 50. Og med den alder er der indtrådt en utålmodighed, jeg ikke havde, da jeg var ung.

I trafikken for eksempel bliver jeg irriteret, når de andre idioter ikke kan finde ud af at køre bil. Jeg bliver irriteret, hvis jeg skal vente bare fem minutter på metroen. Jeg bliver også stærkt irriteret over DSB’s fænomenale inkompetence. Når jeg kommer ind i en butik, så undres/irriteres jeg over, at man kan arbejde i en butik og vide så lidt om det, man står og sælger.

Kort sagt: Jeg er omgivet af halvdannede mennesker! Det er et ganske usympatisk karaktertræk, jeg har fået. Hvad gør jeg? Lad nu være med at svare, at jeg bare skal tænke positivt eller dyrke noget mindfulness.

— Gammelsmølf

Svar I:

Nu må du ikke blive alt for irriteret over, at en flab, der knap er tør bag ørerne, kommer og spiller bedrevidende. Men du lyder selv som et halvdannet menneske. Som en, der nok læser avis, har en lang uddannelse og ved en masse om, hvad der sker ude i verden, men som til gengæld ikke interesserer sig synderligt for, hvad der sker i dig selv.

Din irritation er ikke noget nyt karaktertræk, heldigvis. Det er en reaktion på følelser, der opstår i dig. Spørgsmålet er hvorfor. Når man er ude af stand til at praktisere overbærenhed, empati og tilgivelse, er det tit, fordi man selv er presset. Så tag alene på sheltertur, sæt mobilen på flymode – og tag hverken avis eller bøger med til at distrahere dig.

Gå en tur, kig på en skovsø eller bare ud i luften. Når du vågner op søndag i soveposen, tror jeg bestemt, du er blevet klogere på, hvilke undertrykte frustrationer der gemmer sig under din gammelsmølfede facon.

— Gry Inger Reiter

Svar II:

Jeg kan ikke være mere enig. Til listen kan jeg føje de der cyklister med grøn hat, der kører afsted i fuld fart, mens de snor sig ind og ud mellem os andre, som om de var noget, og i virkeligheden er de bare en slags postbude. De ser sig ikke tilbage og ved derfor ikke, hvor mange andre cyklister, de har væltet med deres slalom. Formoder, at de kompenserer for, at de hverken er blevet til Ørnen fra Herning eller ham der Jacob-hvad er-det-nu-han-hedder.

Så er der også de gangbesværede, ældre kvinder med en vis livvidde, der køber ind i Fakta, og i stedet for at trække ind til siden, så vi andre kan komme forbi, standser de op lige midt mellem hylderne for at pruste.

Bare vent, til du bliver 75. Så rager du uklar med selv dine bedste venner, fordi deres meninger er for dumme. Lad være med at slå dem. Køb en boksebold og afreager. Ellers kommer du i fængsel, og det er nok ikke så sjovt for en smølf.

— Kristen Bjørnkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Med den selverkendelse du besidder, kan du let ændre
din attitude.

Rikke Nielsen

Gammelsmølf, dit intolerante syn på dine omgivelser, kunne være et signal til dig selv om, at du trænger til at se dit liv efter i sømmene. Er nu alt som det burde være, eller er det tid til at skabe ændringer?

Poul Nielsen

Som om det var noget. Bare vent til du bliver 70, men du kan gøre noget ved det. Flyt til en mindre by med lav trafiktæthed. Køb en behagelig bil. Begynd at handle mere på nettet. Acceptér at langt det meste af alting er komplet spild af dit korte, kostbare liv og begynd at sortere med stor grundighed.

Flemming Olsen

Måske er Smølfine heller ikke helt på toppen mere, kan det være grunden til din irritabilitet?

Katrine Damm

Nå nå, Flemming Olsen, så nu skal det være Smølfines ansvar? ;)
Jeg synes ellers, at Gammelsmølf så smukt holder den på sin egen banehalvdel:)

Hilsen en, der også har passeret de halvtreds, jeg har det så sådan, at jeg snarere bliver irriteret over dem, der har så travlt med at harcelere over 'ungdommen nutildags', ikke at det ikke også kan ske for mig, og der mærker jeg for alvor at, ja jeg er jo ikke så ung, som jeg har været, og så tager jeg et fast greb i kraven på mig selv og giver mig en ordentlig rusker ;)

Rikke Nielsen, Birte Pedersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Helge Hübschmann

Kære Gammelsmølf.
Prøv at se, om du ikke på en eller anden måde kan komme i nærheden af DR's fantastiske teateroptagelse af Ghita Nørby og Jørgen Reenberg i "Vores sensommer" (i mangel af bedre den oprindelige, amerikanske version med Henry Fonda - "On Golden Pond" - i den danske udgivelse "Deres sensommer").
Jeg er selv 70, og min kone og jeg har indgået en aftale om, at hvis jeg er i stand til at matche Reenbergs brokkeri og mulen og måde at give den som "grumpy old man" - så må jeg gerne, for hun synes - også! - at det er styrtende morsomt. Fonda er god - men Reenberg er Gud...!
Og når du så har øvet dig lidt, så bliver du så glad for at grine af dig selv, så både fruen og børnene holder endnu mere af dig.
Da jeg for en del år siden flippede ud i et mindre "foredrag" for mine tre sønner om, hvor effektivt tingene blev gjort i MIN ungdom, hvor ansvarsbevidste og høfligt vi optrådte o.s.v. o.s.v. -
ja, så lyttede de pænt og stille, til jeg var færdig.
Hvorefter de kiggede på hinanden (har aldrig fundet ud af, om den var indøvet) og udbrød i kor:
"Og det var MANGE penge dengang"!

....jeg har ikke holdt foredrag siden. Men jeg brokker mig stadig. Med Reenberg på nethinden.

Rikke Nielsen, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Nis Jørgensen og Kim Vildnis anbefalede denne kommentar