Brevkassen: Er det en borgerpligt at prøve at forstå Marianne Stidsen?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her drejer det sig om lektor Marianne Stidsen og hendes volumen i den offentlige debat
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her drejer det sig om lektor Marianne Stidsen og hendes volumen i den offentlige debat
Moderne Tider
23. maj 2020

Jeg er en normalt samfundsinteresseret og oplyst medborger, der følger med i den offentlige debat. Men den selvopfattelse bliver nu udfordret af Marianne Stidsen, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal gribe det an.

Trods den seneste tids polemik er mit kendskab til hende og hendes synspunkter stærkt begrænset. Hun falder i kategori med mor-datter-duoen Manniche; folk, jeg aldrig havde hørt om for halvanden måned siden, og hvor jeg ikke rigtig har kunnet overskue at sætte mig ind i, hvorfor de nu pludselig popper op.

Er de så væsentlige meningsdannere, at det er en borgerpligt at sætte sig ind deres sager? Eller må jeg godt mene, at mængden af idioti er uendelig, og tærsklen til den offentlige debat så lav, at jeg bliver et for bittert og indebrændt menneske, hvis jeg skal sætte mig ind i og forholde mig til samtlige denne verdens tåbelige synspunkter? Er det o.k., hvis jeg lige her melder pas og cykler ud og nyder forårsløvet i stedet?

— Den splittede

Svar I:

Ikke alene har du hermed min tilladelse til at droppe alle ambitioner om at forstå, hvad Marianne Stidsen siger. Eller hvad Morten Hesseldahl hører, at Martin Krasnik hører, hvad Marianne Stidsen siger. Papa, can you heeeeear me?

Du har endda min velsignelse til helt at lade hele den verserende »Jovist #MeToo var vigtig, men …«-debat passe sig selv.

For den er, når alt kommer til alt, små stædige krusninger på overfladen, der ikke ændrer det fjerneste ved den store, rolige og ustoppelige strøm, der bevæger sig på vej mod en verden, hvor mænd med magt ikke kan bruge den til at overskride andres grænser. Som en pukkelhval med muslinger på ryggen: Kys kold.

— Anna von Sperling

Svar II:

Først det letteste: Trods mit engagement i netop den offentlige debat kan jeg knap understrege nok, hvor OK det er at fravælge denne for en cykeltur i det danske forårsvejr.

Og så er du bestemt ikke den eneste, der er i tvivl; foruden Stidsen virker det, som om at selve Akademiets eksistens har overrasket mange. Jeg selv var kun bekendt med hende, fordi jeg underviser i dansk litteratur til daglig. Hendes betydning for den mere almene litteraturdebat må betragtes som flygtig, hendes ekspertise til trods.

Stidsen mener uden tvivl, hun har talrige gode argumenter på sin side, men du behøver faktisk ikke lytte, for disse bortfalder helt naturligt, når hun sammenligner et hashtag på Twitter med organiseret terrorisme. Så enkelt er det.

Det samme gælder familien Manniche; kribler det for at følge dem, kan du se nogle klip med Michael, der spillede angriber for Benfica i 80’erne.

— Espen Fyhrie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danny Hedegaard

Spørgeren er nok tilgivet, så længe denne blot forbliver betalende abonnent på Information.dk:-)

Det håber jeg for eget vedkommende at jeg er, når jeg tynget af selv forsørgende beskæftigelse, til tider af tidsnød, tyr til blot at læse telegrammerne fra Ritzau.

Efterhånden skal man være akademiker, med livslang træning i at kunne absorbere enorme mængder information, eller være på overførselsindkomst/pension.
For til fulde, at kunne følge med i den daglige strøm af nyheder og debat.

Med folkeskolen som eneste ballast, og et fuldtids job magter jeg det ærlig talt ikke selv.

Her er podcast og Ritzau glimrende hjælpemidler, til at begrænse ens tidsforbrug til at følge med den daglige flodbølge af nyheder.
Jeg kan også anbefale at søge i dags overskredne nyheder i ledige stunder, på en fridag for at læse op på alt det man ikke når, når tiden er knap.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Viggo Okholm, Thomas Tanghus og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg er ikke meget for at skrive det (og det kan også være forbundet med fare for manglende kommentarfelt i ganske lang tid)
Men min agtelse for vores Store Moderator er steget en del på det senere, både lavede han simpelthen en joke(!) for nogen uger siden, så synes jeg, han lød ganske menneskelig og sympatisk i Radio Information for nogle uger siden og nu her i sit svar:
"Stidsen mener uden tvivl, hun har talrige gode argumenter på sin side, men du behøver faktisk ikke lytte, for disse bortfalder helt naturligt, når hun sammenligner et hashtag på Twitter med organiseret terrorisme. Så enkelt er det."
Enig!

Viggo Okholm, Herdis Weins og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Måske skulle jeg finde ud af hvem Marianne Sidsen er?-jeg er kun 74,så måske hun har noget at lære mig?