Brevkassen: Min kone vil til at fråse med vandet – hvad gør jeg?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – her er det om miljøpolitik i familieidyl
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne – her er det om miljøpolitik i familieidyl

Mia Mottelson

Moderne Tider
9. maj 2020

Min kone og jeg er begge optagede af klima- og miljøspørgsmål og er enige om, at vi skal undlade at flyve, vi skal sortere vores affald, cykle på arbejde og alt det der. I påsken bad hun mig så om at købe en ekstra rulle haveslange med hjem fra byggemarkedet, fordi hun var træt af at slæbe vandkanden rundt i haven. Nu ville hun vande med haveslange.

Jeg er meget imod det, fordi man bruger langt mere vand, og jeg opfatter det faktisk som et brud på vores fælles værdier. Men jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skal blande mig udenom. Det er jo ikke mig, der skal slæbe vandkanden. Jeg ved også, hvordan netop miljø- og klimaspørgsmål kan splitte folk, også familie og venner.

— Haveejeren

Svar I:

Egentlig går jeg meget ind for, at man skal vælge sine kampe. Men det betyder jo ikke, at man bare skal sige mæh og bæh for at undgå alle potentielle konflikter.

Den oplagte løsning er jo, at du overtager vandingen fra din kone, hvis du er utilfreds med den måde, hun gør det på (martyrløsningen). Eller I kan deles om vandingen og på den måde have lige meget ret til at bestemme over vandingsmetoden (den demokratiske løsning).

Du kan også blive ved med at overlade vandingen til din kone, men nægte at købe en haveslange, fordi den strider imod dine værdier. Så må hun jo købe den selv (den passivt-aggressive løsning).

En anden mulighed er jo at spørge din kone, om hun overhovedet har overvejet det øgede vandforbrug, inden du omdanner jeres have til en miljøpolitisk slagmark. Men altså. Det har du selvfølgelig gjort, inden du skrev til brevkassen. Ikke?

— Mikka Tezca

Svar II:

Du har tydeligvis en tendens til at fokusere på nogle lidt afsporede ting, men det kan vi jo alle have, så jeg vil komme med et lige så afsporet svar.

Jeg fatter ikke danskernes forbrug af mælk. Mælk er til babyer, småbørn og persillesovs – alligevel kender jeg adskillige voksne, som slubrer det i sig. Mælk om morgenen. Et hurtigt glas eftermiddagsmælk til at slukke tørsten. Mælk i kaffen (eller skal man snarere sige kaffe i mælken). Mælk til aftensmaden!

Ifølge Mejeriforeningen drikker hver af os i snit 80 liter mælk om året, og ifølge en artikel på avisen.dk går der 1.000 liter vand til at producere én enkelt liter mælk.

Så hvis du og din kone er, som danskerne er flest, kan hun med god samvittighed plaske 160.000 liter ekstra vand ud gennem haveslangen, hvis I dropper mælken. Ja, o.k., lad os trække lidt fra til sovs og andre anerkendelsesværdige formål. Så lander vi omkring de 140.000 liter.

— Kristian Villesen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej hvor er du/I morsomme.
Selvfølgelig skal du købe en haveslange til din kone og når du nu alligevel er i byggemarkedet så køb lige en regnvandsopsamler og tønde med. Så er du rigtig miljø bevidst idet du dels får gratis vandingsvand, dels sparer du rensningsanlægget for at skulle rense dit regnvand når det blandes med spildevandet i kloakken og sidst hjælper du med at forskåne havet for en masse lort når rensningsanlæggene - ved skybrud - bliver nød til at lukke urenset kloakvand ud i havet. Win-win-win.

P.S. Her på matriklen opsamler og bruger vi, ca. 30 tons regnvand om året. Dette benyttes til vanding af køkkenhaven, træer og buske bilvask, spuling af dette og hint osv osv. Intet tagvand bliver ledt i kloakken. De ca 50-70 tons vi ikke bruger, leder vi ud på grunden og lader siver ned i jorden. Samlet set har jeg brugt ca. 2000 kroner på materialer+pumpe og lidt storm-p snilde og igennem årene sparet mange penge (her hvor jeg bor koster vand ca 55 kr pr tons/m3)

Bare kom i gang :-)

Jens

Lena Kallestrup, Søren Fosberg, Viggo Okholm, Klaus Lundahl Engelholt, Britta Hansen, Søren Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Erik Karlsen, Michael Christiansen, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Rolf Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Køb en vandslange til din kone, og køb en vandslange, der selv afgiver det nødvendige vand til planterne - og køb så også en regnvandsopsamler samt tønde!

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Lone Hansen

Måske kiune det være dig, der bærer vandkanden rundt i haven , og nok et måske: vande efter din kones anvisninger. Det giver samtiidig glæden ved at nærkigge havens vækster, nyde det danske vejr, der når der skal vandes tyskik vil være med sol og fuglesang

Lone Hansen

Ups: der skal stå typisk (og ikke noget kaudervælsk) klabeger

Dennis Jørgensen

Hvad med at snakke med din kone om det, i stedet for at skrive til Information? Alternativt kunne du selv vande haven.

Michael Gudnæs

Hvad er grunden til at spare på vandet? Nedbørsmængden i Danmark er rigelig til vores behov, og i øvrigt stigende.

At man mangler vand andre steder på kloden afhjælpes altså ikke ved, at du påtager dig at slæbe rundt på en vandkande.

Mads Lundby, Søren Fosberg, Klaus Lundahl Engelholt, Liselotte Paulsen, Emil Kraaer, Søren Nielsen og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Et forslag fra min kone: køb en haveslange med
en studs i enden. Lad hende fylde kanden op ude i haven, lukke for studsen og tøm kanden. Så skal din søde kone ikke slæbe vandet.

Rolf Andersen

Rent lavteknisk: Hvis du stiller dine nye regnvandsopsamlere op på et solidt stativ, så der er en hæderlig højdeforskel mellem tønden og den jord der skal vandes, kan du bare tilslutte din nye haveslange til tønden. Så kan du stille og roligt gå rundt i haven med slangen og vande, der hvor der er behov.

Keine hexerai nur behändigkeit - og meget økologisk ;)

Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

Smid konen ind i en bil og kør en tur til markerne på egnen mellem Viborg og Herning. I finder hurtigt en af de mange gigantiske vandkanoner der står og pumper mange tons vand ud i timen. Sæt jer og kig på den en eftermiddags tid. Så har i fået sat tingene lidt i perspektiv. Kær forbi et byggemarked på vejen hjem og køb den slange. Fremover vil al dårlig samvittighed over den smule, jeres vandhane kan levere være pist væk.

Lise Lotte Rahbek

Regnvandsopsamling med tilhørende vandslange - ja sgu da!

Vær dog lige opmærksom på, at regnvand fra taget efter en lang tørkeperiode kan være mindre end rent. Alger, persticidrester, byggeristøv, mikroplast, partikelnedfald..
Vent lige en tid til det værste forurening er skyllet væk fra taget, og opsaml så regnvandet. Og har du tagpaptag, så lad være med at samle derfra. Vandet kan have partikler fra tjære- og olieprodukter.
God fornøjelse, og husk at være rar ikke kun mod drikkevandsforsyningerne, men også mod din kone

Rolf Andersen, Lena Kallestrup, Søren Fosberg, Erik Fuglsang og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Meld dig ind i Greenpeace og protester over det svineri landbruget forårsager. Vand er der rigeligt af i Danmark. Spørgsmålet er bare, hvor længe det er rent nok til at kunne anvendes som drikkevand uden pesticid rester.

Poul Bundgaard

Det er et absolut skråplan at begynde at gå på kompromis - især indenfor parforhold. Det ved alle.
Så forlang at konen skal slæbe rundt på sin vandkande, og begynd så at spare sammen til hendes kiropraktorbehandlinger.

Søren Fosberg, Bent Nørgaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Der er da rigeligt vand i Danmark. Selvfølgelig koster det lidt energi at pumpe vandt rund i rørene, men det kan ikke være ret meget.
Jeg tror der ligger noget helt andet bag ved modviljen.
Brevskriveren mangler spænding i sit liv.
Jeg vil foreslå at han bliver uvenner med naboen i stedet.

Søren Fosberg, Bent Nørgaard, Emil Kraaer og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Intet tagvand bliver ledt i kloakken."

Jens,
har du overvejet, hvilke stoffer - alt efter, hvad dit tag består af - der kan blive ledt med ned i jorden... ;-)

Bent Nørgaard, Lise Lotte Rahbek og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Runa Bejstrup

Har du tænkt over at de planter der gror i jeres have har krævet vand og gødning for at kunne fremstilles.0g hvis de dør så skal de erstattes med andre planter som det også har krævet vand og gødning at fremstille.
I sommeren 2018 var min have anlagt 2 år før, hvilket betød at mine planter ikke var veletableret nok til at kunne holde til en langvarig tørke.Jeg har ikke meget græs i min have hvilket betyder at selvom den kun er 100 m2 stor,så har det krævet en del planter at dække jorden.Jeg vandede hele sommeren og brugte ca. 30m3 mere end jeg plejer.
Jeg bor alene så mit årlige vandforbrug er normalt på 22 m3.
Og det er ikke fordi jeg ikke går i bad : )
Men min opvaskemaskine og min vaskemaskine er fyldt op når jeg starter dem.Jeg tager ikke lange bade og mit toilet er vandbesparende.
Så hvis du vil spare på vandet så er der andre steder du måske også skulle kigge på.
Og så skulle din kone måske overveje at købe planter der passer til jeres jordbund,så hun ikke skal vande så meget.

niels astrup

Mangler vi overhovedet vand i Danmark???

Lise Lotte Rahbek

Astrup
Vand generelt, nej
Drikkevand, ja. Vi henter drikkevand op fra dybere og dybere lagre, fordi over 50 -75 års forurening med oliestoffer, clorstoffer og pesticider siver længere og længere ned i jorden.

Nils Bøjden

" Vi henter drikkevand op fra dybere og dybere lagre, fordi over 50 -75 års"

Spændende. Har du nogle tal eller offentliggjorte rapporter for dette. Er det grundet flere mennesker, måling for flere stoffer, øget udvaskning fra landbrugsarealer eller?

Lise Lotte Rahbek, Søren Fosberg og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Har man planter skal de passes og er disse planter i krukker kræver de mere vand end de som er i jorden.
Hvis man har en vandmåler-det har de fleste vel.kan man jo skrive tallet op når man vander med slange og når man vander med kande for at "bevise" Jeg tror nu helt sikkert ikke at vanding med kande skaber den store klimaforbedring sammenlignet med slange.Har man mulighed for at samle regnvand er det selvfølgelig en selvfølgelighed.

Thomas Tanghus

Erik Karlsen, Søren Nielsen:

Forfatteren til rapporten nævnt i dit (Sørens) link, skriver i kommentarsporet:

> Dernæst vil jeg gerne pointere, at det naturligvis ikke er al regnvand i byerne, der er forurenet i en sådan grad at det ikke bør nedsives eller ledes direkte ud til vandmiljøet. Der findes masser af villaområder, hvor dette sagtens kan lade sig gøre og altså heller ikke skaber jordforurening

Søren Fosberg

Regnvand er afsaltet havvand og en af naturens økologiske ydelser som leveres ganske gratis uanset hvad vi bruger den til. Så længe vi ikke bruger mere end der leveres er det ligegyldigt om vi sparer på vandet ved at lade konen slæbe rundt på en vandkande i stedet for at give hende en vandslange.

Det ved du sikkert godt og du har sikkert dine gode grunde til at nægte hende den vandslange.

Danida havde for vane (måske har de stadig) at besøge små landsbyer i Afrika for at tilbyde finansiering af f.eks. soldrevne vandpumper så man slap for at hente vand over lange afstande. De talte med landsbyens ledere som var forsamlet i skyggen af det store træ og forelagde dem ideen. Men det kunne de ikke se pointen i. Vi har jo alt det vand vi behøver sagde de. Det sørger kvinderne for. (Kvinderne sad ikke i skyggen af det store træ, det gjorde kun de der bestemte og de var desuden i gang med at hente vand hvis ikke de arbejdede med køkkenhaven, lavede mad eller gjorde andet kvindearbejde). Men sagde de, vi synes der er behov for et fjernsyn så vi har noget fornuftigt at foretage os mens vi sidder her i skyggen og keder os.

Du har fat i det rigtige, men måske skal du foreslå din kone at lære at bære vandkanden på hovedet, det er godt for holdningen og forhindrer hurtig nedslidning af ryggen.

Held og lykke med at redde verden

Lise Lotte Rahbek
Erik Jensen

Ærligt talt - det er for slapt, at melde pas og lukke øjnene, fordi hver især tænker, at det ikke nytter noget at være miljøbevidste, når andre fortsætter med forbrug - og udledning uden omtanke og ansvarlighed. Sådan kommer vi aldrig videre.

For mig er det 100% sikkert, at vandmængden mangedobles, hvis den leveres i en slange, frem for en kande, og jeg forstår ikke alle de der skriver, at den enkeltes indsats er uden betydning i det store regnskab, med den tåbelige begrundelse, at "de jo andre ikke gør noget". Det tør jeg godt kalde rendyrket uansvarlighed!

Selvfølgelig skal du lede din kone tilbage på jeres fælles værdier, og holde fast i, at jeres have er "for sjov", og at det ikke er ansvarligt at ødsle med drikkevand, for at potteplanterne kan blomstre.

Lise Lotte Rahbek

Bøjden:
PS: Årsagerne er gamle forureninger fra pesticider, som engang var lovlige, men som senere har vist sig at være uomsættelige for jordbakterier og og som siver ned i vandspejlet,
det er (over)gødskning fra landbruget,
det er virksomheder som har lækket miljøfremmede stoffer, som langsomt siver ned alt afhængig af jordbundsforhold og geologi.

Nils Bøjden

Jeg kan ikke se at

https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2001/87-7944-826-7/pdf/87-7944-8...

skulle indeholde noget om dybder for grundvandsboringer. Den indeholder store mængder metodelære, måleteknikker og begrænsninger.

"Årsagerne er gamle forureninger fra pesticider, som engang var lovlige, men som senere har vist sig at være uomsættelige for jordbakterier og og som siver ned i vandspejlet,"

Så det har ikke noget med hvad vi gør i dag.

"det er (over)gødskning fra landbruget,
"

Det bliver vist mest til udvaskning til fjorder.

"det er virksomheder som har lækket miljøfremmede stoffer, som langsomt siver ned alt afhængig af jordbundsforhold og geologi."

Med den offentlige sektor som den værste. Bla Cheminova og diverse lossepladser.