Læsetid: 14 min.

Filminstruktør fra Danmark vidner i verdenshistorisk retssag: »Man kunne lugte blodet og høre skrigene«

Den første sag om krigsforbrydelser i Syrien er i disse uger for retten i den tyske by Koblenz. I den historiske retssag skal dokumentarfilminstruktøren Feras Fayyad fra Danmark vidne mod en tidligere oberst, som er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og tortur af ham og mindst 4.000 andre
For Feras Fayyad er retssagen kommet som en lettelse. Han havde i mange år forsøgt at glemme det, han havde været udsat for, men måske kan netop retssagen blive den rigtige vej videre – mod retfærdighed.

For Feras Fayyad er retssagen kommet som en lettelse. Han havde i mange år forsøgt at glemme det, han havde været udsat for, men måske kan netop retssagen blive den rigtige vej videre – mod retfærdighed.

Emile Ducke

30. maj 2020

Feras Fayyad sad omkring fire meter fra ham.

Han havde ikke været så tæt på den tidligere oberst siden afhøringerne i den syriske efterretningstjenestes Afdeling 251 i Damaskus, hvor han havde siddet på knæ på gulvet foran ham. Nu sad Fayyad i retten i den tyske by Koblenz – på anden række, hvorfra han kunne kigge direkte over på Anwar R. Det var formiddag i slutningen af april.

I retssal 128 var der stille. Uden for de store vinduer skinnede solen, og fra sin plads ved siden af sin advokat havde han set Anwar R. og den anden tiltalte i sagen blive ført ind i retten af tyske betjente – forbi afskærmningerne af glas og hen til deres pladser.

Han genkendte den tidligere syriske officer og leder af afhøringerne i et af de mest berygtede hemmelige fængsler i Syrien, som havde enkelte grå hår i de kraftige øjenbryn og en sort skønhedsplet på størrelse med en enkrone under venstre øje.

Anwar R. så rolig og nærmest stolt ud, tænkte Feras Fayyad. Hvordan kunne en formodet krigsforbryder fra et af de mest berygtede fængsler i et af de mest brutale regimer under en af de mest blodige borgerkrige sidde i en retssal og være så rolig?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Erik Karlsen
  • Anne Søgaard
  • Christian Skoubye
  • Viggo Okholm
  • Ib Gram-Jensen
  • Tommy Clausen
  • Oluf Husted
Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Anne Søgaard, Christian Skoubye, Viggo Okholm, Ib Gram-Jensen, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Ingen "bøbbel" skal føle sig sikker, ingen politiker skal føle sig sikker, sandheden venter.

Det siges at når visse danske udsendinge i det arabiske kunne lugte blodet og høre skrigene fra torturkældrene i de tidlige morgentimer, hev de deres nye Rolex frem og rørte ved det.