Feature
Læsetid: 6 min.

Fodbold år 1928: Stjernestøvet blev skyllet ned med øl, vinstuebesøg og kalvesteg

Mens al fodbold lukkede ned med det øvrige verdenssamfund, og kun den hviderussiske liga som den eneste i UEFA-regi spillede videre efter ordre fra diktator Lukasjenko, blev det danske mesterskab afgjort. Mesterskabet anno 1928 vel at mærke. Vi skal omkring Hviids Vinstue i jagten på afgørelsen
Første danmarksmesterskab til B.93 med Poul Zølck på holdet. Året er 1927, og han sidder forrest, nummer et fra venstre. Ved sin side har han Fritz Tarp og bagest i midten Michael Rohde. De deltog også begge i det uafsluttede mesterskab året efter.

Første danmarksmesterskab til B.93 med Poul Zølck på holdet. Året er 1927, og han sidder forrest, nummer et fra venstre. Ved sin side har han Fritz Tarp og bagest i midten Michael Rohde. De deltog også begge i det uafsluttede mesterskab året efter.

Moderne Tider
30. maj 2020

En svensk landsholdsspiller bliver tilbudt bestikkelse, hvis han gør sit til, at hans hjemland taber et arvefjendeopgør mod Danmark. Vi er i 1930’erne, og det er ren fiktion. Björn Berglund gestalter rollen som det – måske, måske ikke – korrumperede fodboldtalent Gunnar ’Nicken’ Gawell, der til daglig har hyre som murerlærling på en byggeplads i Stockholm.

Da kampen i filmen Hans livs match udspiller sig, optræder de danske landsholdsspillere, ja, som de danske landsholdsspillere, de i virkeligheden er. Svend Jensen, kaffehandleren fra Østerbro, kaldet Lange Svend, fordi han var lang, er målmand i de afgørende matchsekvenser, instruktøren Per-Axel Branner har sakset sammen fra forskellige officielle landskampe op til premieren i januar 1932.

Henry Hansen, der gik under kælenavnet Lillebror, fordi han var lillebror, huserer i den anden ende af banen. Fløjhalfen, i dag den yderste midtbanespiller, Poul Zølck, der også adlød tilnavnet Bager, fordi han var bager, er noteret som netop fløjhalfen Poul Zølck i opgørelserne over sit livs eneste filmrolle. Og så videre. Det var ren cameo.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her