Interview
Læsetid: 2 min.

Grænselukning: »Vores omsætning har de seneste par uger været 40 procent større end normalt«

Debatten om den lukkede grænse til Tyskland blev mere intens i ugen, der gik. For sommerhusudlejere og campingpladser koster grænselukningen omsætning, men i Kvickly Tønder er det omvendt
Moderne Tider
16. maj 2020
Det er jo ikke den sjoveste måde at opleve stigning i omsætningen på. Altså, det er jo ikke sjovt, at grænserne er lukkede, siger Per Sørensen, Kvickly-chef i Tønder.

Det er jo ikke den sjoveste måde at opleve stigning i omsætningen på. Altså, det er jo ikke sjovt, at grænserne er lukkede, siger Per Sørensen, Kvickly-chef i Tønder.

Privatfoto

Hvordan har jeres salg ændret sig, efter at grænserne blev lukket?

»Det har jo ændret sig drastisk. Der gik lidt tid, men efterhånden som vores kunder fik tømt deres lagre af varer fra Tyskland, steg vores omsætning voldsomt.«

Hvor meget?

»For vores butiks vedkommende har den de seneste par uger ligget på over 40 procent større omsætning om ugen. Jeg tror ikke, der har været nogen uger efter grænselukningen, hvor vi ikke har haft over 30 procent større omsætning.«

Per Sørensen

  • 56 år gammel.
  • Varehusdirektør i Kvickly Tønder.
  • Bor i Tønder.

— Hvilke varer bliver der solgt flere af?

»Det er selvfølgelig på øl, sodavand, vin og slik, hvor vi kan se den største forskel. Tidligere solgte vi måske en kvart palle sodavand om ugen. Nu sælger vi 16.«

»Men folk, der bor tæt ved grænsen, køber også almindeligvis deres andre dagligvarer over grænsen, så det er ikke kun på sodavand osv., at vi omsætter mere. Og så er der Nutella! Vi solgte stort set ikke et eneste glas Nutella, før grænserne lukkede. Nu sælger vi et par hundrede glas om ugen.«

Hvordan er stemningen i butikken?

»Der har altid været god stemning. Folk har taget det her med stor ro. Men det er jo ikke den sjoveste måde at opleve stigning i omsætningen på. Altså, det er jo ikke sjovt, at grænserne er lukkede.«

»Jeg kan jo ikke gøre noget ved grænsehandlen, men jeg har tænkt på, at der er noget, man kunne gøre, som ikke er med moms og afgifter: at lægge tysk pant på de dåser, som folk køber over grænsen. Alle andre steder i Tyskland er der pant på dåserne, det er jo kun i grænsebutikkerne, der ikke er.«

»Det tænker jeg, man nemt kan indføre, og så kommer dåserne heller ikke til at ligge i grøften. Jeg tror, der ligger dåser i grøften hele vejen op til Esbjerg.«

Hvor køber du selv dine sodavand?

»Der er kun et sted, jeg kan handle, og det er Kvickly.«

Hvilken betydning har det for dig, at grænserne er lukkede?

»Det er jo ikke fedt, at grænserne er lukkede. Det er rart for mennesker at have bevægelsesfrihed. Der er mange her i byen, der har familie i Tyskland. Det er jo ikke sjovt, at man ikke kan se dem.«

— Burde grænsen til Tyskland åbnes?

»Det tror jeg, vi skal lade politikerne om at beslutte. Jeg ved jo ikke noget om smittetryk og den slags. Jeg er jo bare købmand.«

Hvilken sang burde alle høre?

»’For en fremmed barskt og fattigt’. Det er en god sang fra vores område.«

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Der kommer vel en officiel generel opgørelse af virkningen af grænsehandlens pause - til grundlag for fremtidig vurdering af problemet for landets handel og beslutninger om at løse det?
Hvad med Helsingør? Der må ha' været en del færre svenskere? Mærkbart?