Gry Stokkendahl Dalgas: »God litteratur er ligesom gode jokes, de sparker aldrig nedad«

Hver uge spørger vi en kulturperson ud om læsevaner. Forfatter Gry Stokkendahl Dalgas læser for at være mindre alene i sig selv
»Jeg læser både, når jeg kan og ikke kan. Det vil sige hele tiden. Bøger, Twitter. Jeg læser bøger, når jeg har brug for at tale eller tænke med andre erfaringer end mine egne.«

»Jeg læser både, når jeg kan og ikke kan. Det vil sige hele tiden. Bøger, Twitter. Jeg læser bøger, når jeg har brug for at tale eller tænke med andre erfaringer end mine egne.«

Privatfoto

Moderne Tider
9. maj 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg genlæser i øjeblikket Overskridelsen - fabrikken af Leslie Kaplan. Det er fabriksarbejdets rytmik, man møder i bogen. Man får lov til at blive til det »man«, som der tales med, og bevæger sig med i dagene. Man bliver ødelagt af hjørnernes tre linjer, forelsket i de kvinder, som man arbejder med. Tingene, himlen og menneskene hyldes meget. Er det måske på grund af arbejdets monotoni, at kærligheden sker? Ja.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er Bjørn Rasmussens Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. Engang sagde mine venner, at den første ting, jeg ville tage med på en øde ø, var den bog. Den anden ting var brød, den tredje husker jeg ikke. I 2012 til en litteraturfestival kom jeg hen til Bjørn og sagde: »Tak, fordi du har givet mig et sprog.« Bogen er hele grunden til, at jeg begyndte at skrive. At jeg troede, det var muligt.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det er Stig Larssons Godnat til mine kære. Det er, som om at den bog forveksler det ærlige og talende rum i litteraturen med muligheden for det utildækkede onde og egoistiske. Den vil ikke tillade sig at vise hensyn. Det, jeg tænker, er, at god litteratur er ligesom gode jokes, de sparker aldrig nedad, de sparker opad mod samfundets strukturer og det, som skal forandres. Jeg er klar på at tegne en streg i sandet og invitere alle over på den side, hvor man ikke længere synes, at det er cool, det, som Stig gør i den bog.«

– Hvilken type læser er du?

»Det er svært. Jeg er næsten ved at sige en dårlig læser, hvis god betyder pligtopfyldende og koncentreret. Den læser er jeg ikke, jeg er mere den forelskede slags, forslugen og springende. Også meget krævende. Jeg orker for eksempel ikke rugbrødsprosa. Jeg er næsten ved at sige: Jeg er en læser med et hurtigt, blødt hjerte. Flanerende. Og så stjæler jeg meget. Jeg hamstrer alle de gode sætninger.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser både, når jeg kan og ikke kan. Det vil sige hele tiden. Bøger, Twitter. Jeg læser bøger, når jeg har brug for at tale eller tænke med andre erfaringer end mine egne. Jeg læser meget op for mig selv, giver mine stemmebånd til bøgerne. Lader dem gennemstrømme mig, så jeg forsvinder lidt eller bliver til mere end mig selv. Jeg læser for at være mindre alene i mig selv.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her