Krisebagning
Læsetid: 11 min.

Kan man bage brød, kan man overleve. Derfor går vi amok i surdej

Surdejsbagning trender i hele den vestlige verden netop nu. Men hvorfor begynder menneskeheden at røre i en skål med vand, mel og bakteriesuppe, når apokalypsen truer? Moderne Tiders journalist, Line Vaaben, søger svar

Line Vaaben har haft – og passet – sin surdej i ti år. Da hun for nogle år siden var på efteruddannelse i USA, skulle hun medbringe en genstand, der betyder meget for hende – det blev surdejen.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
9. maj 2020

»Der er nærmest opstået en kult omkring surdej lige nu,« jubler William Rubel. »Er det ikke fantastisk?«

William Rubel, amerikaner og kulinarisk historiker, venter ikke på svar. Han går bare ud fra, at jeg er enig. Da jeg bad om et interview, introducerede jeg mig som surdejselsker og brødbager. Han taler med en ligesindet.

William Rubel har blandt andet skrevet bogen Bread – A Global History. Den står på min hylde i et slidt og solbleget eksemplar, og jeg har ringet ham op via Skype i Santa Cruz i Californien for at tale med ham om netop brød.

»Brød er kernen i vores civilisation. Tænk bare på Jesus, der bød disciplene brød og sagde: ’Dette er mit legeme.’« Rubel holder en kunstpause og fortsætter: »Jeg er ikke kristen, så jeg siger dette med akademisk distance, men altså: Brød er liv!«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Købebrød er eksorbitant dyrt - i forhold til at du kan bage to rugbrød, et franskbrød og 8 boller for ca. 20 kr. med surdej :)

Per Christiansen

@Margit kr. 20,00 nok lige i underkanten, hvis rugbrødet skal være fler korn modellen.

Mikkel Zess

Surdej eller ej. En pakke gær koster en krone.
Jeg kan ikke fordrage de fleste køberugbrød pga. surheden. Så jeg bager helst mit eget fuldkorns brød med gær. Det er faktisk ganske udmærket.

Dejligt at se en spidskompetence udfoldet - men mér vil have mér:
Hvorfor fodrer folk deres surdej? Det er et angstfremkaldende fænomen, selv blandt bagere: To af mine kolleger er uddannede bagere, og de omtaler surdejens røgt og pleje i MEGET respektfulde vendinger???
Min surdej, oprindeligt fra 1980'erne, får bare et lag salt, og så venter den i køleskabet til jeg skal bruge den. Helt uden pasning. Den holder et par måneder, og så har jeg en backup i fryseren. Dén virker efter fire år (dog med en ekstra nat til at komme sig over chokket).