Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Atleternes, dansernes og skuespillernes kirurg

Eilif Larsen tog sport alvorligt, længe før idrætsmedicin blev en industri. Han var topatleternes foretrukne læge og en af mændene bag nogle af dansk idræts største sejre
Herremode, rallykørsel, divisionsfodbold og studier optog det meste af Eilif Larsens tid i de sene 60’ere – så måtte de andre tage sig af ungdomsoprøret.

Herremode, rallykørsel, divisionsfodbold og studier optog det meste af Eilif Larsens tid i de sene 60’ere – så måtte de andre tage sig af ungdomsoprøret.

Privatfoto

Moderne Tider
9. maj 2020

Man er to om at køre rally – eller bilorientering, som det hed i Danmark i 1960’erne. En har hænderne på rattet, og en sidder ved siden af og finder vej. Eilif Larsen var manden med vejkortet. Midt om natten i 1965 kørte makkerens Morris Mascot fast i en mødding uden for Smørumnedre nordvest for København. Der var ingen vej udenom. I ruskindssko og nye lysegrå flannelsbukser stillede han sig foran bilen og skubbede, makkeren bakkede, og en stråle stod ud over Eilif Larsen nye tøj.

Sådan gik en del af Eilif Larsens liv, med at sikre, at andre kunne præstere maksimalt. Senere under mere sterile forhold med nationens håb og drømme i hænderne og Brian Laudrup og Bjarne Riis under kniven.

’Min søn, studenten’

Eilif Larsen voksede op i Vanløse. Hans far var vognmand. Han kørte skrald på Vestegnen, og om morgenen, før skoledagen ringede ind, kørte Eilif med på en del af ruten. Hans mor kom fra en familie af polske kartoffelbønder på Lolland. En ihærdig kvinde, som selv gravede ud, da familien fik brug for en større garage til skraldebilerne.

Eilif Larsen

 • Født 23. april 1944.
 • Ortopædkirurg med speciale i ankler og sportsskader.
 • Gift med Elin i 1973.
 • Efterlader sig datteren Lillan samt tre børnebørn.
 • Død 18. april 2020

  De havde svært ved at forstå, at Eilif Larsen ville på studenterkursus. Bøger kunne man læse i sin fritid. Arbejde var noget, man gjorde med hænderne.

  »Min søn, studenten,« sagde vognmand Larsen ironisk om sin belæste søn.

  På medicinstudiet mødte Eilif Larsen andre og mere privilegerede unge mennesker, som både havde råd til bil og mere end ét par ruskindssko. Eilif Larsen måtte stadig hjælpe sin far. Både i vognmandsforretningen og i den trævarerbutik, hans forældre havde åbnet som sidegesjæft.

  I weekenden kørte han rally. Ungdomsoprøret var noget, de andre deltog i. Selv i sommeren 1968 var han mere optaget af pensum, herremode og divisionsfodbold end af professorvældet og kapitalismens indre modsætninger. På den måde kan man sige, han var forud for sin tid.

  Den lørdag aften, han mødte Elin, havde han lige præcis ikke for mange tømmermænd til at danse. Hun kunne bedst lide Cliff Richard, han foretrak Elvis, men de aftalte alligevel at mødes dagen efter. Senere på året flyttede de sammen, og i 1973 blev de forældre til Lillan.

  Tog sport alvorligt

  Eilif Larsen valgte speciale i ortopædkirurgi og fik job på hospitalet i Holbæk. Om søndagen var han med på sidelinjen, når hans gamle venner fra Vanløse IF spillede hjemmekampe.

  Idrætsmedicin var dengang ikke et område, der påkaldte sig den store interesse blandt læger. For Eilif Larsen var det imidlertid et seriøst anliggende. Atleter har korte, intense karriereforløb, som står og falder med, at deres skader bliver behandlet hurtigt og kompetent. I løbet af 1970’erne og 1980’erne begyndte rygtet om en læge i Vanløse, som kunne noget med knæ, ankler og sportsskader, at sprede sig.

  Atleter kontaktede ham, og Eilif Larsen fik fast plads på bænken hos Brøndby IF. Men det var stadig ikke en levevej. Eilifs hjemmekontor var konsultationsrum og stuen fungerede som venteværelse, når landsholdets helte skulle behandles.

  Først i 1991 blev Eilif Larsens passion til en forretning, da han åbnede privatklinikken Gildshøj. Kort efter afleverede han sin doktordisputats om ankelskader, og blev fast læge for Den Kongelige Ballet. Derfra er det ikke forkert at sige, at han var den foretrukne læge for dem, der var afhængige af, at deres krop kunne præstere på højeste niveau. Han var atleternes, dansernes og skuespillernes kirurg.

  Skubbede dansk topsport i gang

  Eilif Larsen holdt lige så meget af Statens Museum for Kunst som af Brøndby Stadion. Næsten, i hvert fald. Om sommeren tog han med Lillan og Elin på bilferie i den gamle verden. Prag, Rom, Paris … steder med borgruiner og renæssancekunst. ’Studenten’ begyndte også at samle kunst, og efter nogle år kunne ligefrem sætte pris på andre aspekter ved balletten end ankelskaderne.

  Hvor Eilif Larsen havde brudt den sociale arv, etablerede han til gengæld en ny. Lillan blev læge med speciale i sportsskader. Og blandt hendes tre børn, spiller en af dem fodbold på højt niveau, mens en anden blev danser ved Den Kongelige Ballet.

  Kort efter Elins død i 2016, blev også Eilif Larsen syg af kræft. Han kunne stadig give Morten Olsen eller Peter Schmeichel en lektion om genpres eller pasningsmønstre, når de mødtes i logen på Brøndby Stadion, og han kunne stadig spise frokost med sin gamle rallymakker en gang imellem. Men også kun lige.

  Eilif Larsen egne idrætspræstationer begrænsede sig til et par hæderlige placeringer i bilorientering og nogle sejre over Elin på badmintonbanen. Han blev ikke europamester i fodbold eller solodanser ved balletten, og han stod aldrig øverst på skamlen i Tour de France. Men han var med. Han stod og skubbede bilen i gang, da dansk topidræt begyndte at rykke.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Torben Lindegaard

  @Mathias Sindberg

  Jeg har været patient hos Eiliff Larsen på Gildshøj - ventelistegaranti -
  og blev rigtig godt tilfreds.

  Æret være Eiliff Larsens minde.