Læsetid: 6 min.

Pausen – et eventyr om, hvad verden lærte af en lillebitte virus

— eller historien om hvordan coronakrisens engangs-nedlukning blev nøglen til at tage radikalt fat på at stoppe klimaforandringerne
»Når alverdens muslimer i alle tider har kunnet gennemføre en månedlang ramadan i profetens navn, så må vi da også kunne realisere en måneds klimapause i børnene og børnebørnenes navn,« tænkte journalisten.

»Når alverdens muslimer i alle tider har kunnet gennemføre en månedlang ramadan i profetens navn, så må vi da også kunne realisere en måneds klimapause i børnene og børnebørnenes navn,« tænkte journalisten.

Illustration: Sara Houmann Mortensen

30. maj 2020

Det var i 2020, de opfandt modellen. Faktisk var det en journalist på et mindre dagblad i Danmark, der fandt på den. Han skrev en kort artikel om ideen, og lynhurtigt bredte den sig via de sociale medier i en sådan grad, at andre medier også måtte begynde at skrive om den. Dermed blev det noget, de danske politikere følte sig presset til at forholde sig til. Gradvist tog de ideen til sig, raffinerede den og gjorde den til et nationalt projekt. De kaldte det ’Pausen for fremtiden’. Siden har den som bekendt spredt sig kloden rundt.

Tanken opstod under coronapandemien. Man kunne i foråret 2020 aflæse, hvordan nedlukningen af økonomien fik forbruget af el, olie, gas og kul til at falde markant – i Danmark og globalt. Kloge forskere lavede beregninger, der pegede på, at årets globale udledninger af CO2 ville blive reduceret med otte procent i forhold til 2019 – en dramatisk afvigelse fra CO2-udledningernes uheldssvangre vækstkurve gennem mere end 100 år.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
  • erik pedersen
  • Lillian Larsen
  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Lillian Larsen, Trond Meiring, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Fosberg

Come on Jørgen. Du finder på alle mulige gode og rare grunde til at vi skulle lukke tempoet ned i en måned og sænke den morderiske forurening som truer med at trække eksistensgrundlaget væk under fødderne på os. Men du forklarer ikke hvorfor vi forurener. Du stiller ikke engang spørgsmålet: hvorfor forurener vi?

Er det ikke der vi skal starte? Uden svaret på det spørgsmål kan vi vist ikke løse problemet. Men du og din avis snakker udenom - ligesom resten af pressen og politikerne og det erhvervsliv der henter sine profitter ved at forurene. For ikke at nævne Informations højt kvalificerede debattører.

Matawan Baiocchi

Fantastisk idé. Der er allerede gamle traditioner i de forskellige større kulturer i verden for en nedsættelse af aktiviteter og refleksion, en slags pauser. I Islam (Ramadan, 30 dage), Kristendom (Fasten, 40 dage), Buddhismen (Vinterretræte, 1-3 måneder), Hinduismen (diverse). Kun den "evig-vækst religion" har ikke fået det ... endnu.

Tatiana Nielsen, Niels-Simon Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, erik pedersen, Liselotte Paulsen, Ole Svendsen, Kurt Nielsen, Gert Romme, Mads Lundby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Problemet er måden, den økonomiske model hele vores samfund er bundet op omkring.
Det opgør er vi vist ikke kommet nærmere, og alle er bare glade for at samfundet åbner igen
og "normaliteten" kommer tilbage.

Set fra et klimasynspunkt så er vi snart : " BACK ON THE SUICIDE TRACK ".

Jan Weber Fritsbøger, Stella Nielsen, Maia Aarskov, Erik Winberg, Hanne Ribens, Søren Fosberg, Ole Svendsen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

når jeg ser på verden sådan lidt udefra kan jeg miste håbet og blive lidt depri,
for jeg ser et tydeligt mønster som gentager sig, mennesket anser sig selv som højt hævet over alt andet liv her på kloden og mener ikke vi skal tage hensyn til andet end menneskeheden,
vi mener vi har ret til at udfolde alle vores behov, og så må den resterende natur bare leve med det hvis den kan,
og dette gentager sig så i menneskeheden, hvor den herskende / privilegerede klasse mener de har ret til at udfolde deres behov, og så må resten af menneskeheden bare leve med det,
og derfor er klimakrisen i praksis uløselig, for den eneste reelle løsning er en massiv nedsættelse af menneskenes forbrug,
og da politikerne ved at det kan de ikke blive genvalgt på, så foregøgler de os alle at problemet kan løses ved at gøre energiforbruget grønt, og ved andre tiltag som ikke indebærer en mærkbar nedsættelse af forbruget,
og dermed vil klimaet før eller siden kollapse og naturen løser selv problemet ved at mennesket forsvinder desværre sammen med næsten alt andet levende,
og dermed kan livet og evolutionen endnu engang starte nærmest forfra og måske kan en ny intelligent art gøre det bedre end mennesket,
jeg ville ønske at jeg tager fejl men det kræver et mirakel, miraklet kunne bestå i at enhver form for grådighed forsvandt i alle mennesker, men er det særlig sandsynligt ? vi kan dog selv bevæge os i den retning hvis vi synes mennesket er værd at redde,
og håbe på at nok mennesker får samme ide inden det er for sent.