Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Meget kan jeg finde på at gøre, men ikke at true børn«

Hver uge tager Information plads i en retssal for at dække en af de sager, der udspiller sig. I retssal 16 i Københavns Byret er A anklaget for at have truet med at skyde sin tidligere flirt og hendes to børn
Tiltalte, der er tidligere straffet, vil bare gerne få styr på det ragelse, han har lavet gennem tiden, siger han.

Tiltalte, der er tidligere straffet, vil bare gerne få styr på det ragelse, han har lavet gennem tiden, siger han.

Mia Mottelson

Moderne Tider
16. maj 2020

Historien om A og Jasmin går otte år tilbage. De fandt hinanden gennem Facebook, da A afsonede syv år i Horserød.

Jasmin vidste godt, at A sad inde dengang. Det fortæller A, mens han sidder tilbagelænet på en stol foran vidneskranken i Københavns Byret. »Hun blev bare helt vild med mig. Det er der nogle piger, der gør, når man sidder inde,« siger A. Han er ikke ret høj, har sort hår, bleg hud og store læber.

A og Jasmin nåede aldrig at blive kærester. De så kun hinanden to-tre gange, før de droppede kontakten. Det skete, fordi Jasmin fandt ud af, at A også havde et forhold til en anden kvinde.

»De fandt ud af, at jeg var sammen med dem begge under min afsoning. Det var et lorteshow for mig,« fortæller 34-årige A.

Anklageren beder retten lægge vægt på vidneforklaringen og kræver fængsel.

Mia Mottelson
Siden dengang har Jasmin forsøgt at gøre livet surt for A – det er også derfor, han sidder her i retten, siger han. Jasmin har anklaget ham for at have ringet på hendes dørtelefon og truet hende en aften i januar 2018.

Ifølge anklagen skulle A have sagt: »Du kan bare vente dig, jeg skyder jer en efter en. Jeg ved, hvor dine børn går i institution.«

A nægter sig skyldig. »Meget kan jeg finde på at gøre, men ikke at true børn. De er uskyldige sjæle. Det er en uskreven regel, at man ikke truer børn,« forklarer A.

Tredje retssag

Det er tredje retssag mellem A og Jasmin. Første gang var A og hans kæreste – kvinden, han så samtidig med Jasmin – på anklagebænken. De var sigtet for at holde Jasmin fast og rive hende i håret. Anden gang var Jasmins kæreste tiltalt for at have slået A i hovedet.

Derudover er der alle de mindre konflikter. A og Jasmin har boet tæt på hinanden i Sydhavnen. Her har de kigget ondt på hinanden, og en gang er Jasmin bevidst gået ind i A’s kæreste, siger A i retten.

Nu er det så tredje gang, de sidder her. A synes, det er »spild af tid«, og som han forklarer, så har han aldrig truet nogen.

»Har du set størrelsen på mig,« spørger han retorisk ud i retten.

Desuden ved han overhovedet ikke, hvor Jasmin bor, og derfor ville han ikke kunne have ringet på hendes dørtelefon, siger han.

Truslerne kom efter en tabt retssag

Det er Jasmins tur til at afgive forklaring.

Hun sidder i midten af retslokalet ved vidneskranken. På skødet har hun en lille Louis Vuitton-taske, som hun piller ved, mens hun med en forsigtig stemme forklarer, hvordan hun kender A.

»Vi så hinanden for otte-ni år siden. Siden er vi stødt ind i hinanden et par gange. Han forstår ikke helt, at han skal lade mig være,« siger Jasmin. Hun er taget ind i retten sammen med sin kæreste og fireårige datter, der venter ude foran retslokalet.

Forsvareren mener ikke, at det er hævet over enhver rimelig tvivl, at A er skyldig.

Mia Mottelson
Jasmin fortæller også om truslen gennem dørtelefonen. »Hvad blev der sagt,« spørger anklageren.

»At jeg bare kunne vente mig, og hvis han så mig og mine børn på gaden, så ville han få os skudt,« siger Jasmin, der har langt brunt hår og er iført en lysegrå trøje med en stor rullekrave.

Hun er ikke i tvivl om, at det var A, der var i den anden ende af røret. Hun kunne kende stemmen, og da hun kiggede ud ad sit vindue, så hun, at en lav mand løb væk.

Hændelsen skete, umiddelbart efter at Jasmins kæreste var blevet frikendt for vold mod A, påpeger anklageren. A havde altså et motiv.

Kærestens forklaring

Jasmins kæreste, Ravi, skal også afgive forklaring. Han var i lejligheden, da Jasmin blev truet.

Ravis forklaring er nogenlunde den samme som Jasmins: Der blev ringet på dørtelefonen sent om aftenen, mens deres døtre sov. En mand truede og sagde noget i retningen af »vent og se, hvad der sker«, siger Ravi.

Ravi er også sikker på, at det var A, der var i den anden ende. »Han er den eneste, jeg har haft udestående med,« siger Ravi, der har sorte Kansas-bukser og sikkerhedssko på.

Uddannelse og børn

Da de alle tre har afgivet forklaring, fortæller A’s advokat, Kashif Qureshi, om A’s personlige forhold.

Kashif Qureshi siger, at A er ved at uddanne sig til maler. Han har en søn på syv år og er stadig sammen med barnets mor, selv om de ikke bor sammen.

Vidnet Jasmin er ikke i tvivl om, at truslerne i dørtelefonen kom fra tiltalte. Hun kunne kende stemmen, siger hun.

Mia Mottelson
»Hvad er din plan for fremtiden,« spørger Kashif Qureshi.

»At jeg kan betale noget skat tilbage og søge gældssanering for at få styr på det ragelse, jeg har lavet gennem tiden,« siger A.

»Og du vil gerne arbejde som maler,« spørger Kashif Qureshi ledende.

»Ja,« svarer A.

Dommen

Bagefter får anklageren ordet. Hun mener, at retten skal lægge vægt på, at manden i dørtelefonen lød som A.

»Derudover skal retten også lægge vægt på, at vidner har pligt til at tale sandt i modsætning til tiltalte. Derfor skal A idømmes en straf på ikke under 14 dage,« slutter anklageren.

Kashif Qureshi argumenterer for frifindelse.

»Det er ikke hævet over enhver rimelig tvivl, at A er skyldig,« siger Kashif Qureshi.

Dommeren og de to domsmænd forlader lokalet for at votere. Efter et kvarters tid vender de tilbage. Alle i retslokalet rejser sig op.

»Tiltaltes straffes med betinget 30 dages fængsel og 40 timers samfundstjeneste,« siger dommeren.

A ryster på hovedet, imens han trækker vejret dybt ind. Han beslutter sig for at anke dommen. Bagefter bliver retten hævet.

A skynder sig ud. På vejen tager han noget håndsprit i hænderne og kigger op mod dommeren:

»Den fucking luder,« siger han lavmælt.

Jasmin og Ravis navne er ændret i artiklen. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her