Feature
Læsetid: 5 min.

Spillet er spækket med benspænd – og tilskuerne er hjemme på sofaen

Mens flere europæiske lande går ind i fase 1 og 2 af genåbninger, er der også sat datoer på fodbolden. Men kan vi overhovedet genkende sporten? Og er konkurrencen ikke helt skæv?
Borussia Mönchengladbach er ved at gøre klar til den nye fodboldvirkelighed. Tilskuerne, der ikke får adgang til tribunerne ved den næste kamp, er allerede erstattet af papfotostater i fuld legemsstørelse.

Borussia Mönchengladbach er ved at gøre klar til den nye fodboldvirkelighed. Tilskuerne, der ikke får adgang til tribunerne ved den næste kamp, er allerede erstattet af papfotostater i fuld legemsstørelse.

Thilo Schmuelgen

Moderne Tider
16. maj 2020

Vi glæder os til professionel fodbold. Og vi er kreative. Stregerne kridtes op på træningsbanen, for det er dem, der bestemmer, hvor mange der kan øve sig med bolden ad gangen. Der må maksimalt være ti, og én af dem skal være træner. Spillerne skal selvfølgelig lige som os andre blive hjemme, hvis de har symptomer. De skal spritte af, og de skal vise hensyn.

Pudsigt, når man tænker efter. Fodbold er jo netop en territorial dyst med regler om ikke at tage hensyn.

Der må under ingen omstændigheder bruges hænder under træning. Målmanden er undtaget, men skal bruge egne handsker, som er vasket inden træning. Hovedstød er forbudt, og bolden må ikke tæmmes med brystet. Afstanden på to meter skal overholdes under træning og ved samlinger.

Hvor stor er risikoen?

Men har fodboldverdenen grund til at være så hysterisk – altså så længe publikum bliver hjemme i sofaen?

Sitet videnskab.dk beretter om en undersøgelse fra Aarhus Universitet, der zoomer ind på risikoen for at blive smittet under en fodboldkamp. Den er minimal, skriver Nikolas S. Knudsen og Manuel M. Thomasen i samarbejde med lektor Thomas Bull Andersen fra Institut for Folkesundhed.

En spiller tilbringer i gennemsnit halvandet minut på fodboldbanen i nærheden af en anden spiller, som potentielt kan være smittet med coronavirus eller har COVID-19. Samtidig siger Sundhedsstyrelsens beregninger, at man skal være inden for to meter af en smittet person i mere end 15 minutter, før der er tale om en smitteoverførende kontakt. Dertil skal lægges det afgørende forhold, at fodbold foregår udenfor. Man skal bare undgå store, fælles jubelomfavnelser (selv om det er som at skære direkte i fodboldens kultur) – og i øvrigt huske at gå i bad hjemmefra.

En ting er, at klubberne lægger ekstra lag på sikkerheden for at tækkes symbolpolitisk konsensus: Hvad der gælder i resten af samfundet, gælder også på fodboldbanen. Noget andet er, at det kan få fatale konsekvenser, hvis en eller flere på et professionelt hold bliver smittet. Det vil for de fleste ligaers vedkommende betyde 14 dages karantæne for alle spillere og hele staben omkring dem. Og det var så den sæson.

Myndigheder holder øje

Klubberne rundt om i Europa har travlt. Det hele skal laves om og gentænkes, fysisk, økonomisk, mentalt. Sæsonen 2019/20 skal afgøres på mellem tiog 15 uger med kampe både i weekenden og midtugen. Skader er ikke bare irriterende. De kan betyde vind eller forsvind for holdene.

I Spanien er det planen, at fodbolden skal rulle igen fra den 12. juni. Regner man både første og anden division med, vil der være kampe hver dag i 35 dage, før vinderne kan kåres. Lige nu ligger FC Barcelona i toppen af Primera Division med to point ned til Real Madrid.

Men det er et billede, der hurtigt kan ændre sig. Real går langt mere økonomisk stabilt ind til sæsonen end Barca, der lige som Atlético Madrid har måttet søge om hjælpepakker fra den spanske regering. Los Blancos kan ovenikøbet udnytte det forhold, at man flytter hjemmekampene til det noget mindre Alfredo Di Stéfano Stadion ved Valdebebas, hvor træningsfaciliteterne i Madrid befinder sig, mens det kæmpestore Estadio Santiago Bernabeu er ved at blive kraftigt udvidet.

Myndighederne i Spanien holder skarpt øje med klubbernes gøremål, og allerede nu er der snak om, at de øverste ligaer måske først går i gang den 19. juni grundet smittetilfælde i flere klubber – dog endnu ingen hos de to ærkerivaler Barcelona og Real Madrid. Mandskaberne er mødt ind til træning, de sidste af dem i mandags, men først efter gentagne testrunder. Spillerne er desuden instrueret i at bære masker og handsker under træning. FIFA har givet en håndsrækning, således at der nu må benyttes fem indskiftningsspillere samt en udvidet kamptrup på 23 mand.

Som fodboldavisen Marca bemærker, er det tætpakkede fodboldeksplosioner, vi kan se frem til: Sevilla-derbyet mellem Real Betis og Sevilla FC på et glødende – nå nej, tomt – Ramon Sanchez Pizjuan. Valencia-lokalopgøret mellem Valencia og Villarreal. Der er Barcelona ude mod Real Mallorca. Eibar kommer til Madrid, nærmere bestemt Valdebebas, og skæbnerne for Athletic Club Bilbao og Atlético Madrid er ikke mindre spændende. De kæmper begge for pladser i de europæiske turneringer.

Men husk: Ét eneste COVID-19-tilfælde kan få hele sæsonen til at vælte.

Puslespillet besværliggøres yderligere af, at UEFA har afsat august til at færdiggøre Champions League.

Mærket for livet

Jean-Michel Aulas, Olympique Lyons præsident, kom til at lække datoen for, hvornår UEFA’s flagsskibsturnering ville vende tilbage i et interview med det franske sportsmagasin L’Equipe.

»Vores kamp mod Juventus er bekræftet. Det er den 7. august i Torino, for lukkede døre. Hvis vores appeller ikke kommer igennem, risikerer Lyon og Paris Saint-Germain at blive massakrerede af hold, som har haft langt mere tid til forberedelse,« bemærker Jean-Michel Aulas.

Det er vigtige og højprofilerede kampe, som er på tapetet. Ikke mindst i forhold til de lukrative tv-penge. Således kan vi se frem til returkampe i ottendedelsfinalerne, hvor Juventus som sagt møder Lyon, Manchester City tager imod Real Madrid, Bayern München mod Chelsea og Barcelona-Napoli. Klubberne Atalanta, Leipzig, Atlético Madrid og Paris Saint-Germain har allerede kvalificeret sig til kvartfinalerne.

Den franske Ligue 1 starter dog efter planen – modsat mange andre ligaer – først til september, hvor den nye sæson 2020/21 går i gang. Den nuværende sæson, altså 2019/20, er stendød, lukket ned. Deraf problemet og konkurrenceforvridningen, som Aulas omtaler.

Ifølge Aulas bidrager UEFA uheldigt til symbolpolitikken på det sundhedsmæssige område. For som han siger:

»Denne krise vil betyde tab på omkring 900 millioner euro for fransk fodbold i indeværende sæson. Det vil mærke os for livet. Jeg ved ikke, hvem der har musklerne til at overleve det her. Men det var ikke nødvendigt. I Europa er vi lige nu undtagelsen,« udtaler Aulus og fortsætter:

»Det er en umoden beslutning. Måske er den ikke engang lovlig, fordi UEFA’s beslutning (om at genoptage Champions League i august, red.) stod og faldt med, at ligaerne ville blive spillet færdige. Bortset altså fra i Frankrig.«

Det hele svæver oppe i luften. COVID-19-tilfælde kan betyde lammende forhalinger af ligaernes opstart. Skader i det hektiske kampprogram kan vise sig fatale. Hvis franskmændene, som Aulas frygter, vil blive massakreret af anderledes kampklare mandskaber, vil det få katastrofale, økonomiske konsekvenser.

I mellemtiden kan fodboldelskere glæde sig over, at de har fået en god idé i Aarhus. Til åbningskampen den 28. maj mod Randers FC har AGF nemlig i samarbejde med videoplatformen Zoom sørget for, at man kan få en fælles tilskueroplevelse sammen med kammeraterne. Computeren bliver til lejligheden et virtuelt stadion, skriver AGF på deres hjemmeside, og når kampen fløjtes i gang, samles man med dem, der har indløst billet til samme virtuelle tribuneafsnit.

Så kan man da langt om længe få brugt Zoom til noget nyttigt.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her